AAF import/export

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 can be posted here.
User avatar
ilter
New Member
Posts: 4
Joined: Tue Jul 23, 2013 4:50 pm
Contact:

AAF import/export

Post by ilter » Sat Jan 07, 2017 12:40 am

There's no "Pro" branded DAW that does not incorporate AAF import/export.
I use Pro Tools HD 12, and Logic Pro X as well.

Cubase claiming "Supports all common audio formats and standards" is false.
No one wants to use OMF anymore, and some Video NLEs stopped having the feature.

Cubase supports 5.1 surround, and not having the AAF feature is simply inexplicable.

AAF is an open format - no one pays any licenses to anybody.

Please include this feature in the future Cubase versions.
I still like the software and I don't want to dump it.
Mixer & Producer for music, TV and film
Recording & Sound engineer since 1994
--
Steinberg UR824, Mac mini (10.8), MBP (10.11)
Cubase 8.5 (home), Nuendo 7.1 (work), Pro Tools HD 12.6 (Native), Logic Pro X

User avatar
peakae
Senior Member
Posts: 2391
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: AAF import/export

Post by peakae » Sat Jan 07, 2017 10:25 am

+1
Cubase Pro 9.5, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Cambridge Audio DacMagic Plus, CMC TP, CMC CH.

tepa
Junior Member
Posts: 104
Joined: Wed Jan 12, 2011 8:28 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by tepa » Sun Jan 08, 2017 2:30 pm

+1
I don't understand why it's exclusively available in Nuendo for such a basic feature.
We have OMF but AAF became the most used format, yes our Cubase PRO should import/export AAF.
Nuendo 8 (last version) / Cubase 9 / Win Pro 10 / i7-4770 3.7Ghz / Ram 16G DDR3 / RME UFX / RME FF800 / PowerCore / UAD 2 (1 Octo & 1 Quad) / SSD / nVIDIA

studiorat
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Jan 15, 2017 5:28 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by studiorat » Sun Jan 15, 2017 5:38 pm

+1
It's a shame that Steinberg didn't implement that!...
Few years ago, I used to laugh at PT users when they had to purchase a 300€ tool (Digitranslator) to be able to stay open to the external world... It was a good example of the "mac" politic of Digidesign (buy people, buy!)...
Today, I have to export a session from Cub Pro 8.5 to PT10, OMF is tricky, and PT people laugh at me..
Wake up!

Tommy80
Junior Member
Posts: 81
Joined: Fri Jan 04, 2013 2:17 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by Tommy80 » Sat Jan 21, 2017 5:13 pm

+1!
MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013) - OSX 10.12.5
NVIDIA GeForce GT 750M 2048 MB
Apogee Duet 2 - Steinberg UR824
Cubase 9.02 - Wavelab 9.035 - Slate Digital Everything Bundle - McDsp 6030 - Eventide ultra reverb - eventide blackhole

muzik1st
New Member
Posts: 15
Joined: Sat Apr 14, 2012 6:15 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by muzik1st » Wed Jan 25, 2017 6:11 am

they want to claim to be Pro. But in the US, no Pro studio has Cubase or Nuendo. They all have Protools. It would be nice to use Cubase Pro in a professional setting.

Why should I spend over a grand for nuendo when I don't need the post stuff?

Pristudio
New Member
Posts: 44
Joined: Wed Feb 09, 2011 11:58 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by Pristudio » Mon Feb 06, 2017 12:24 pm

It's a shame there's no AAF in Cubase Pro... But... One of my students just sent me this screenshot of Cubase Elements, after I told him Cubase Pro has no AAF import and Export function... Hope someone can explain this. :?
Attachments
Cubase-AAF.jpg
(230.8 KiB) Not downloaded yet

Pristudio
New Member
Posts: 44
Joined: Wed Feb 09, 2011 11:58 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by Pristudio » Wed Feb 08, 2017 3:21 pm

So, you guys are ok with Cubase Elements having AAF import/Export functionality and Cubase PRO don't???

elvis_konivch
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Feb 16, 2017 5:13 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by elvis_konivch » Thu Feb 16, 2017 5:20 pm

+1. I really expected that Cubase 9 had solved this problem. This is inadmissible. AAF is a standard. Nothing fancy. If you expect I would go for Nuendo in order to use it, you are acting like mobsters. We need a solution fast! We are losing time and money converting those files to OMF first just to able to open them. And guess what I use to convert them, Pro tools. So maybe one day im just gonna stay in there and finish the mix in there.

Anglach3l
New Member
Posts: 4
Joined: Thu Dec 15, 2011 12:50 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by Anglach3l » Mon Mar 13, 2017 5:16 pm

+1. Switching DAWs is never more tempting than when I have to write a client back and ask for OMF because my software can't handle it. Makes me seem outdated.

Evertone
Member
Posts: 216
Joined: Mon Dec 07, 2015 9:24 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by Evertone » Tue Mar 14, 2017 3:58 am

I tried to import an OMF the other day into Logic Pro and Pro Tools, and it's was a mess.

+1
Cubase Pro 9.5.21
Mac Pro - Sierra OS 10.12.5 - 6700k - Z170x UD5 TH - 16gb - GTX 750 TI
2008 Mac Pro - El Capitan 10.11.6 - 32gb - ATI 5770

Unidoubt
New Member
Posts: 7
Joined: Tue Jun 30, 2015 3:03 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by Unidoubt » Wed Mar 15, 2017 5:33 pm

+1 guys

and if the screenshot posted of elements is true, how could the team forget the feature for the "pro" version :o
could this be an "oops" ? :roll:
Cubase 9.0.10 build 150 (64bit)
OS: Win 7 64-bit
HDD: Corsair SSD
CPU: Intel Core i7 2600K OC @ 4.5 Ghz
MEM: 16 GB G.Skill Ripjaws @ 2200 Mhz

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 1780
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by marQs » Sat Mar 25, 2017 11:45 am

Yes, please add that! And why not just right now?
Cubase 9.5 | WL 9.5 | Fireface UFX | UAD2 Octo/Quad | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de

profdraper
Junior Member
Posts: 156
Joined: Sat Sep 27, 2014 10:31 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: AAF import/export

Post by profdraper » Mon Apr 17, 2017 1:48 am

A bit dopey, and annoying eh? Seems to me that they've made such an 'exclusive feature' out of this in the past with Neuendo (even a special forum thread for that) and concerned about locking into the pro post market; AAF is vip to them for interaction with (hopefully side grading from) Pro Tools.

In any case, perhaps well past that strategy's used-by date – both in terms of 'who cares now about Avid', but more centrally in terms of Cubase 'Pro' 9 users. Absence of AAF puts Cubase behind all other DAWs in that space - LogicProX transfer in particular & which is a cheaper & very competitive with Cubase (& especially in the growing EDM Market). Ditto Studio Pro, Digital Performer, Reaper, Mixbus, Samplitude, etc.

Seems to me that the singular focus on Avid AFF & Nunendo is now a bit misplaced in 2017 & I for one would appreciate its inclusion on Cubase in the near future.
Dell T7910, Win10 x64 Pro; 64GB Ram; 2x12 core 3.0Ghz Xeons; Nvidia 1080Ti. Samsung SSDs, RAID. LG 34UM95 & BenQ SW2700PT. BM DeckLink Mini Monitor 4k. RME Fireface UFX+; RME ADI-8; UAD-2 quad PCIe. Nuendo 8, WaveLab Pro 9.5, ProTools 12.8 HD; DaVinci Resolve Studio, Adobe Premier.

cmbsa
New Member
Posts: 48
Joined: Thu Nov 26, 2015 3:14 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by cmbsa » Tue Apr 18, 2017 9:21 am

+1

I had this problem the other day, had to install my "old" PT11 (which claimed to break some ilok-licenses functionality during start-up of PT, yay!), just to check some tracks that the video-editors sent me.
Right now, not including AAF only has me checking out the competition again. Way to go, Steinberg...
main: Cubase9.5 / win10 64 / i7-6900K / 32gb / geforce 1060, 6 GB / System on m.2 ssd 512 GB / 2TB Raid-0 HDD for Projects / several ssd for sample-lib / RME AIO PCIe /
slave: VE Pro 6 / win10 64 / i7-2600K / 32gb / several ssd

brass_pic
New Member
Posts: 2
Joined: Fri Aug 09, 2013 4:41 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by brass_pic » Thu Apr 20, 2017 12:33 pm

+1

It's sometimes hard enough to convince "picture" people that Cubase is an option to PT without this getting in the way.

beerbong
Member
Posts: 716
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:06 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by beerbong » Sat Apr 22, 2017 5:16 pm

+1.
BB - Intel Quad/RME/AMD Video, Win10 Home
Cubase 7.5 32 bit / Cubase 8.5 64 bit / Cubase 9

barry short
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 06, 2014 11:12 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by barry short » Wed May 03, 2017 5:19 pm

+1 AAF. It's actually very embarrassing asking other post production houses to send OMF because I can't open AAF files. Totally unprofessional, although I am NOT about to upgrade to Nuendo just for AAF. Come on guys pleeeeease!

PJayLance
New Member
Posts: 2
Joined: Sat Mar 11, 2017 2:38 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by PJayLance » Sat May 06, 2017 2:38 pm

+1!

Max Morton
New Member
Posts: 11
Joined: Mon Mar 02, 2015 12:20 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by Max Morton » Tue Jun 06, 2017 5:59 pm

I'd love to have that feature too. Despite its numerous small and embarrassing drawbacks (and it's always something minor but very frustrating:) ), Cubase is one of the best DAWs ever, and it keeps getting better. AAF is no big deal, I'm sure. So please, do it, Steinberg!
Windows 7 64bit, Cubase Pro 9.0.10, RME Fireface UFX.
http://www.mortonstudio.com

tlockett
Junior Member
Posts: 84
Joined: Thu May 07, 2015 3:09 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by tlockett » Wed Jun 28, 2017 9:17 pm

ilter wrote:There's no "Pro" branded DAW that does not incorporate AAF import/export.
I use Pro Tools HD 12, and Logic Pro X as well.

Cubase claiming "Supports all common audio formats and standards" is false.
No one wants to use OMF anymore, and some Video NLEs stopped having the feature.

Cubase supports 5.1 surround, and not having the AAF feature is simply inexplicable.

AAF is an open format - no one pays any licenses to anybody.

Please include this feature in the future Cubase versions.
I still like the software and I don't want to dump it.
+1 for AAF support

modiolo
New Member
Posts: 30
Joined: Wed Oct 02, 2013 4:27 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by modiolo » Fri Jul 14, 2017 8:11 pm

tlockett wrote:
Wed Jun 28, 2017 9:17 pm
ilter wrote:There's no "Pro" branded DAW that does not incorporate AAF import/export.
I use Pro Tools HD 12, and Logic Pro X as well.

Cubase claiming "Supports all common audio formats and standards" is false.
No one wants to use OMF anymore, and some Video NLEs stopped having the feature.

Cubase supports 5.1 surround, and not having the AAF feature is simply inexplicable.

AAF is an open format - no one pays any licenses to anybody.

Please include this feature in the future Cubase versions.
I still like the software and I don't want to dump it.
+1 for AAF support
+1 please

modiolo
New Member
Posts: 30
Joined: Wed Oct 02, 2013 4:27 pm
Contact:

Re: AAF import/export

Post by modiolo » Fri Jul 14, 2017 8:20 pm

b.... please! +1 for AAF support
AAF bplease.PNG
(910.28 KiB) Not downloaded yet
Actually that vid is so old but you know what was already around at that time?...

yes :oops:

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 1780
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by marQs » Sat Jul 15, 2017 3:20 am

BTW, as Nuendo is able to handle AAF, you can load the Nuendo demo. It works for 250 h, timed license on the eLicenser. Lots of time to do AAF imports ;)

Import, save, done - .npr-files can be opened with Cubase, just choose .npr as file extension in the open project dialogue.
Cubase 9.5 | WL 9.5 | Fireface UFX | UAD2 Octo/Quad | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de

loungery
New Member
Posts: 7
Joined: Wed Feb 03, 2016 1:39 am
Contact:

Re: AAF import/export

Post by loungery » Thu Jul 27, 2017 1:54 am

+1

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests