display currently played chord (like logic)

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 can be posted here.
Post Reply
matthacksteiner
New Member
Posts: 31
Joined: Sun Dec 15, 2013 9:44 pm
Contact:

display currently played chord (like logic)

Post by matthacksteiner » Fri May 18, 2018 9:55 am

I know, I should know my chords - but I really miss this feature. Just somewhere...
maxresdefault.jpg
(102.27 KiB) Not downloaded yet
DAW: OSX 10.12.x | 32GB RAM | Cubase 9.x
Slave: Win 7 | 32GB RAM | VEPRO5 | MIR

User avatar
raino
Senior Member
Posts: 2708
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: display currently played chord (like logic)

Post by raino » Sun May 20, 2018 10:25 pm

Check out the Status Line in the Key Editor, there is a field called "Current Chord Display." If you don't see it click on the Gear button to make it visible. This will show what's under the cursor.

Also in the Key editor, if you select a bunch of notes it will tell you their chord in the Inspector's Chord Tab.
rodger

Cubase Pro 9.5.30, Win7 Home Premium 64bit (downgraded after disastrous Win10 upgrade), Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

-steve-
External Moderator
Posts: 7792
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: display currently played chord (like logic)

Post by -steve- » Sun May 20, 2018 11:09 pm

Yeah, but it doesn't do what Logic does, which is to display the chord being played on the keyboard in real time, regardless of what's in the editors.
Cubase Pro, Nuendo, and Dorico Pro; latest versions available.
Windows Pro 10 | i7-3770k | GA-77x-UD5h | 32 Gb | UR-RT2 | MOTU Ultralite mk3 hybrid
Macbook Pro 2011 | Mac OS 10.11

User avatar
raino
Senior Member
Posts: 2708
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: display currently played chord (like logic)

Post by raino » Mon May 21, 2018 12:50 am

-steve- wrote:
Sun May 20, 2018 11:09 pm
Yeah, but it doesn't do what Logic does, which is to display the chord being played on the keyboard in real time, regardless of what's in the editors.
Ahhhh...

That would be nice. Seems like they already have a lot of what's needed to do this because the Chord Editor can figure out played chords in real time. If they made it into a MIDI Insert like MIDI Monitor it could be used on a track-by-track basis for either controller input or recorded MIDI
rodger

Cubase Pro 9.5.30, Win7 Home Premium 64bit (downgraded after disastrous Win10 upgrade), Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Quinn3k3
Member
Posts: 208
Joined: Sat Jun 18, 2011 12:45 am
Contact:

Re: display currently played chord (like logic)

Post by Quinn3k3 » Mon May 21, 2018 2:30 am

+1

Evertone
Member
Posts: 219
Joined: Mon Dec 07, 2015 9:24 pm
Contact:

Re: display currently played chord (like logic)

Post by Evertone » Wed May 23, 2018 4:26 pm

+1
Cubase Pro 9.5.30
Mac Pro - Sierra OS 10.12.5 - 6700k - Z170x UD5 TH - 16gb - GTX 750 TI
2008 Mac Pro - El Capitan 10.11.6 - 32gb - ATI 5770

Centralmusic
Grand Senior Member
Posts: 5078
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:23 pm
Contact:

Re: display currently played chord (like logic)

Post by Centralmusic » Fri May 25, 2018 9:10 am

a very good solution for Realtime Chord Analyzing is to use the"Context Gate" (Midi plugin)
in cubase. You can switch this plugin to show incoming chords (!)

Image
"They told us all they wanted... Was a sound that could kill someone from a distance..." (Kate Bush, Experiment IV)
"Kennst du schon das Handbuch?" ^^
"Wenn du anfängst, mit einem Programm wie Cubase zu arbeiten, dann solltest du mindestens einmal das Handbuch von Anfang bis Ende durchlesen -
du wirst dabei so viele Tipps und Tricks entdecken, die dir wirklich helfen, deinen Stil für die Arbeit mit dem Programm zu entwickeln. " (Junkie XL)

User avatar
raino
Senior Member
Posts: 2708
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: display currently played chord (like logic)

Post by raino » Sat May 26, 2018 1:11 am

Centralmusic wrote:
Fri May 25, 2018 9:10 am
a very good solution for Realtime Chord Analyzing is to use the"Context Gate" (Midi plugin)
in cubase. You can switch this plugin to show incoming chords (!)

Image
Cool. It does indeed show the chord names (although a bit visually buried). Only available on Artist & above.

I use MIDI Gate a fair amount, yet I'd never even noticed that Context Gate existed before.
rodger

Cubase Pro 9.5.30, Win7 Home Premium 64bit (downgraded after disastrous Win10 upgrade), Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests