Freeze function for Group and FX channels

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 can be posted here.
Post Reply
russmuller
New Member
Posts: 1
Joined: Tue May 29, 2018 1:25 am
Contact:

Freeze function for Group and FX channels

Post by russmuller » Tue May 29, 2018 1:44 am

Hi everyone. I'm new here. I recently crossgraded from Pro Tools (2018) and I'm loving the flexibility, customization, and workflow enhancements. So far there is very little that I prefer doing in PT over Cubase, but the way that Pro Tools does the Freeze and Commit functions is vastly superior because I can do those functions across multiple channels (even Aux tracks) with a simple right click.

I'm shocked that, for a function that's been around in Cubase for such a long time, that the ability to freeze does not exist on Group and FX tracks. In a normal mix session where I've got 50 audio tracks, I've probably got 50-70 group and FX channels up those channels have about 80% of the plugins I use. So not only is the freeze function tedious (click a track, wait, click a track, wait, click a track, wait, etc...), but it is incapable of addressing the majority of my DSP usage.

Cubase is already smart enough to know that when I solo a group channel, it should solo all the tracks feeding it and all the FX channels being fed by it. I'd like to submit that a similar kind of logic for the Freeze function would be very helpful, like the way Freeze is done in Pro Tools.

okr
New Member
Posts: 28
Joined: Thu Dec 07, 2017 6:55 pm
Contact:

Re: Freeze function for Group and FX channels

Post by okr » Sun Sep 02, 2018 9:02 pm

+1
Apollo 8 QUAD (Silver Face Thunderbolt) | Apollo 8p (Black Face Thunderbolt) | UA 710-D | Burl B32 | Burl B2 | Dangerous Source | Softube Console One MKII
---
Cubase Pro 10.0.5 | Pro Tools 2018.7 (Native) | Ableton Live 10.0.5 | Logic X 10.4.1 | Studio One 4.1.1 | Adobe Audition CC
---
iMac 5k 2017 | OS X High Sierra 10.13.6 | UAD 9.7

freakyCZ
New Member
Posts: 1
Joined: Mon Jun 04, 2018 10:45 pm
Contact:

Re: Freeze function for Group and FX channels

Post by freakyCZ » Sun Sep 16, 2018 1:51 am

100% agree... btw more plugins are often on group channels as on input ones.

lukeaugustmusic
New Member
Posts: 8
Joined: Mon Nov 07, 2016 10:19 am
Contact:

Re: Freeze function for Group and FX channels

Post by lukeaugustmusic » Mon Sep 24, 2018 1:05 pm

+1 this would literally enhance my life

User avatar
nordlead26
Member
Posts: 368
Joined: Wed Mar 09, 2016 10:45 pm
Contact:

Re: Freeze function for Group and FX channels

Post by nordlead26 » Tue Sep 25, 2018 9:54 am

not sure if this is possible on the way cubase is designed but +1
Cubase Pro 9.5.50 x64
Windows 10 x 64bit
Intel Core i7 860
20 GB RAM
audio interface MOTU 828 MKII

lukeaugustmusic
New Member
Posts: 8
Joined: Mon Nov 07, 2016 10:19 am
Contact:

Re: Freeze function for Group and FX channels

Post by lukeaugustmusic » Mon Oct 08, 2018 10:23 am

Please Steinberg I beg you. If we're not going to see an increase in CPU efficiency in the near future, then at least give us the ability to freeze group tracks and FX tracks as a workaround!

Unfortunately CPU efficiency seems to have become worse with each new version since around 7... - especially 9.5! It's now at the point where my Macbook Pro maxes out before reaching the halfway point of a song. This pretty much means that I'm screwed unless I render down half my session (which I hate doing).

Fellow peers who share this pain, please give this thread some momentum!

simthembile
Junior Member
Posts: 117
Joined: Fri Apr 07, 2017 1:27 am
Contact:

Re: Freeze function for Group and FX channels

Post by simthembile » Tue Oct 09, 2018 4:59 am

+1

User avatar
axeleon
New Member
Posts: 27
Joined: Sun Sep 01, 2013 6:36 pm
Contact:

Re: Freeze function for Group and FX channels

Post by axeleon » Thu Oct 11, 2018 1:44 pm

Also freeze in background.
AxelB
http://www.facebook.com/producer.AxelB

Cubase PRO 10 on MacBook Pro Retina

smartinuf
Junior Member
Posts: 171
Joined: Sun Dec 19, 2010 10:40 pm
Contact:

Re: Freeze function for Group and FX channels

Post by smartinuf » Thu Oct 11, 2018 9:23 pm

+1 I discovered the need for this when archiving old sessions, it would definitely make things more future proof. I ended up routing FX tracks to inputs and recording in real time but this would have saved a bunch of time.
Mac Pro 8 core 2.8 Ghz (early 2008), 10.10.5, 12 gig RAM, RME Digiface, UAD2, Macbook Pro (Late 2008) Fireface 800, Cubase 8.0.35, 8.5.1, Wavelab 8.5.3, Wavelab Elements 8

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests