Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
ingenspor
New Member
Posts: 26
Joined: Fri Jan 02, 2015 5:49 pm
Contact:

Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Post by ingenspor » Thu Jan 25, 2018 4:56 am

Hello.
When I try to transpose audio parts using Cubase's 9.5 built in pitch shift plugin (through audio --> process --> pitch shift or with the new "direct offline processing") it's only possible to transpose upwards, I can't transpose downwards! When I try to press the down-arrow on the screen nothing happens, and I can't type in a negative value, it just changes back to 0.
It seems like Cubase thinks the pitch is already at the lowest possible or something. Anyways it behaves strange compared to the earlier versions of Cubase. It doesn't matter what settings I choose, it's the same with every algorithm, whatever root note/pitch I choose or what ever settings I choose. I can transpose up 16 semitones, but not down at all.
Is it something I don't understand that have been changed, or is it a bug of some kind?
I hope anyone can help, it's really annoying! :cry:

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 11468
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Post by Martin.Jirsak » Fri Jan 26, 2018 1:43 pm

Hi

It works to me here. I can set the minus value by typing, by the arrows, by mouse scroll-wheel. See attached screenshot, please.

Could you try in Safe Start Mode, please?
Attachments
Screen Shot 2018-01-26 at 13.43.01.png
(65.33 KiB) Not downloaded yet
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)

freez77
New Member
Posts: 3
Joined: Tue Aug 05, 2014 1:33 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Post by freez77 » Wed Feb 21, 2018 5:59 am

same problem here, seems like a bug because the graphic looks strange too...

jamespresleymusic
New Member
Posts: 2
Joined: Sat Feb 15, 2014 1:21 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Post by jamespresleymusic » Wed Feb 21, 2018 6:57 pm

I am having the same issue. This is really bad.

mikemawe
New Member
Posts: 2
Joined: Wed Dec 13, 2017 1:45 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Post by mikemawe » Tue Mar 06, 2018 10:36 am

I can't get it to shift just the audio slice i choose, it always changes a few other random parts. I've been having to resample all audio I want to pitch shift, it's a nightmare.

User avatar
AbrahamMusicProject
New Member
Posts: 6
Joined: Tue Jun 09, 2015 11:20 pm
Location: Los Angeles, CA
Contact:

Re: Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Post by AbrahamMusicProject » Fri Mar 09, 2018 12:37 pm

Just ran into identical problem.. the pitch shift process is all messed up.. the GUI and no way to transpose downward

ChrisMaxey
New Member
Posts: 2
Joined: Tue Nov 29, 2016 6:14 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Post by ChrisMaxey » Sat Mar 10, 2018 12:47 pm

I have the same issue. Seemed to be ok when I first upgraded but now +16 is the only option.
It looks like the pitch shift thinks it at C0 and won’t go down, the Root Note/Pitch defaults to C0, even when changing this the Red notes move but the blue stays at the bottom of the keyboard.
Interestingly, if I change the Root Note away from C to C# or anything other than C I can get some negative values, not full +-16 but at least down to -13

Thola
New Member
Posts: 3
Joined: Tue Dec 05, 2017 10:17 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 - Unable to pitch shift/transpose down

Post by Thola » Thu Mar 15, 2018 9:57 am

Same issue here...cannot go below zero using the arrows nor typing a minus manually in..when I change root to higher than C0 I can´t either set a negative pitch shift value..this looks like a bug or it has become a shortcut secret of the Cubase coder :-)

Update: Ok it seems to be a bug..

Workaround: if the basis tone is set to C/0 and you cannot Input negative values..change C one time to anything else than C and try to put negative values in the field. ..afterwards you should be able to change the basis to whatever you want and select negative values for the main transposition data again...

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests