ASIO driver problem

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
mfowkes
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Jan 29, 2018 4:36 pm
Contact:

ASIO driver problem

Post by mfowkes » Sat Feb 17, 2018 7:43 pm

I've had Artist 9.5 for 2 weeks and it's still completely unusable, so hope I can get some help. Apart from not having any VST "normal" instruments, I've now lost sound completely. I'm on Windows 10 and use a Line 6 UX2 as an audio interface and I do have the latest driver. It was working OK for recording and output, but now Cubase won't accept the ASIO driver - I get "ASIO driver open failure" when I select the UX2 driver in Studio Set Up for audio. All other programs on the PC (Sibelius, Band in the Box, Windows Media Player) still produce audio OK. Is this Steinberg's way of getting me to buy their audio interface? ;)

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 13644
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: ASIO driver problem

Post by Martin.Jirsak » Sun Feb 18, 2018 9:32 am

Hi,

Try to reinstall the driver and try to start Cubase in Safe Start Mode. Does it work?
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

mfowkes
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Jan 29, 2018 4:36 pm
Contact:

Re: ASIO driver problem

Post by mfowkes » Sun Feb 18, 2018 11:18 am

Thanks for the suggestion. When I go to restart Cubase in safe mode it says "No valid license found and asks me to go through license activation - do I need to do that?

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 13644
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: ASIO driver problem

Post by Martin.Jirsak » Sun Feb 18, 2018 11:35 am

That's wired. Start eLCC and run Maintenance. Can you see the proper license here after?
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

mfowkes
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Jan 29, 2018 4:36 pm
Contact:

Re: ASIO driver problem

Post by mfowkes » Sun Feb 18, 2018 12:21 pm

eLCC needs internet and I had started the PC in safe mode without network, which was probably why the elicenser didn't work. I have since restarted the PC normally and the reinstalled driver is currently working - although I wonder if the same thing will happen again. Do you think I still need to try running it in safe mode?

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 13644
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: ASIO driver problem

Post by Martin.Jirsak » Sun Feb 18, 2018 12:26 pm

OK, I ment Cubase Safe Start Mode, not Windows. That's something else.
Martin Jirsak
http://www.cubase-training.com/EN/

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

mfowkes
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Jan 29, 2018 4:36 pm
Contact:

Re: ASIO driver problem

Post by mfowkes » Sun Feb 18, 2018 1:24 pm

Sorry misunderstood - didn't really know about safe mode. I have looked it up and will try it if the problem recurs. Many thanks for your help.

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: Atanaz and 3 guests