metronome - counting on the off beat and can't change sound

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
leejr0286
New Member
Posts: 3
Joined: Fri Nov 09, 2018 1:57 pm
Contact:

metronome - counting on the off beat and can't change sound

Post by leejr0286 »

hello,

i'm a fairly new cubase user (had 9.5 pro for a few months, learning new things all the time. i love it).

i have recently come across an issue with the metronome..

it was working fine up until a couple of weeks ago, i was able to have a count-in and the metronome would carrying on as im playing (which is perfect).
but now, the metronome makes a sound on the off beat, and it has a piano key sound, as opposed to the default bleep sound.

can anyone help me by putting this back to normal?

thankyou

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 23624
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: metronome - counting on the off beat and can't change sound

Post by Martin.Jirsak »

Hi,

Make sure the Audio click is selected, not MIDI.

Click Setup window screenshot would help to find out what's wrong.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

leejr0286
New Member
Posts: 3
Joined: Fri Nov 09, 2018 1:57 pm
Contact:

Re: metronome - counting on the off beat and can't change sound

Post by leejr0286 »

Martin.Jirsak wrote:
Fri Nov 09, 2018 2:38 pm
Hi,

Make sure the Audio click is selected, not MIDI.

Click Setup window screenshot would help to find out what's wrong.

thanks for replying.

"Click Setup window screenshot would help to find out what's wrong."

how do i do that? (sorry)

i did the first instruction but the outcome is still the same

leejr0286
New Member
Posts: 3
Joined: Fri Nov 09, 2018 1:57 pm
Contact:

Re: metronome - counting on the off beat and can't change sound

Post by leejr0286 »

the metronome LOOKS like it's working but the sound is well off...

not sure if a screenshot will help at all.

i may need uninstall everything and lose everything i have, that might fix it...

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 23624
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: metronome - counting on the off beat and can't change sound

Post by Martin.Jirsak »

Hi,

Either Ctrl+Click to the metronome icon, or use the menu Transport > Metronome Setup.

Another thoughts... Make sure your ruler (grid) is set to Bars+Beats, please. Click to the arrow on the right side of the ruler, and select Bars+Beats.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Icarus
New Member
Posts: 20
Joined: Wed Mar 27, 2013 6:48 pm
Contact:

Re: metronome - counting on the off beat and can't change sound

Post by Icarus »

Is there a solution to this? I have the same problem.
AMD 2700x, MSI PRO-M2, 16GB RAM, Win 10 64bit Professionel

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 23624
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: metronome - counting on the off beat and can't change sound

Post by Martin.Jirsak »

Icarus wrote:
Tue Feb 12, 2019 11:13 pm
Is there a solution to this? I have the same problem.
Hi,

Have you tried what I advised a post before?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests