H6/Sonic 3 Bug?: Pitch Bend Range in Basic GM Library

Use this forum for an overview of collected bugs and to report new ones.
Post Reply
Brian Roland
Member
Posts: 864
Joined: Fri Jun 19, 2015 5:24 pm
Contact:

H6/Sonic 3 Bug?: Pitch Bend Range in Basic GM Library

Post by Brian Roland » Sun Sep 16, 2018 7:31 am

Is it just me, or is the macro for setting the pitch bend range for these instruments broken?

Example:

Load [GM 061] Lead 1 (Square) in H6 and/or Sonic 3 or Sonic 3 SE. I've been testing in stand alone mode.

Pitch bend range is hard set to something like an augmented 3rd up, and a major 3rd down. I need to be able to change this range when working with GM and other ported in sequences.

I try changing the PB parameters in the EDIT Macro and they have no effect.

Image

In H6 I cannot get to the zone to edit pitch modulation there as it is locked.

My only alternative seems to be dropping a "CC Mapper" into the program and design a curve there to compress the incoming performance data.

Image

This is kind of a pain in the backside that requires a lot of tuning by ear to get it right! It's also only good for H6...not an option for Sonic.

Any ideas?

Brian Roland
Member
Posts: 864
Joined: Fri Jun 19, 2015 5:24 pm
Contact:

Re: H6/Sonic 3 Bug?: Pitch Bend Range in Basic GM Library

Post by Brian Roland » Wed Sep 19, 2018 4:28 am

I cannot get pitch bend range adjustments to work outside of the Basic set either. Through macros or otherwise.

In HALion version 6.1.15.89, Standalone 2.5.10.35, on Windows 10.

I tried it with a Voltage program (Brite Light) that has unlocked layers.
Changing PB range in the macro does nothing.
Changing PB range in the Zone/PITCH editor does nothing.

bendy303
New Member
Posts: 9
Joined: Sun Oct 08, 2017 4:34 pm
Contact:

Re: H6/Sonic 3 Bug?: Pitch Bend Range in Basic GM Library

Post by bendy303 » Tue Feb 26, 2019 6:08 am

same issue +1

have to use a different VST for any GM files with pitch bend info

User avatar
Frank Seidel
Steinberg Employee
Posts: 24
Joined: Thu Jun 30, 2011 2:53 pm
Contact:

Re: H6/Sonic 3 Bug?: Pitch Bend Range in Basic GM Library

Post by Frank Seidel » Tue Feb 26, 2019 1:35 pm

Hi,

In HALion version 6.1.15.89, Standalone 2.5.10.35, on Windows 10.

You are using an old version. Please update to HALion 6.2.10.
I cannot reproduce this neither on HALion 6.2.10 nor in HALion Sonic 3.2.10 or HALion Sonic (SE) 3.2.15
Frank Seidel | Product Planning Manager
Vitrual Instruments and Content
Steinberg Media Technologies GmbH
Beim Strohhause 31
20097 Hamburg

Brian Roland
Member
Posts: 864
Joined: Fri Jun 19, 2015 5:24 pm
Contact:

Re: H6/Sonic 3 Bug?: Pitch Bend Range in Basic GM Library

Post by Brian Roland » Tue Feb 26, 2019 8:00 pm

Gerritt explained to me what I was doing wrong.

I had noticed that changing the pitch bend range via RPN events works as it should.

[quote=Brian Roland}
With further testing I've found that a viable workaround is to force new settings via RPN events.
Image

Still, the default is not ±2 semitones as per GM specifications.
Still, I can't change it through the macro or zone editors.
[/quote]

As for making it so the controls in the Macros would work again....

In the options tab, there is a setting for accepting or ignoring RPN events. Disable those if you want to control pitch bend range directly from the HALion UI, Macro, or via custom MIDI or VST events.
Gerrit Junge wrote: If "RPNs 0/1/2" is enabled, all pitch bend range settings within HALion (Sonic and SE) have no effect. This is by design and this makes sense because otherwise a General MIDI file with pitch bend data will sound different in every environment that has it's own pitch bend range settings.

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests