keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post general topics related to Cubase Pro 10, Cubase Artist 10 and Cubase Elements 10 here.
Post Reply
discjockeyjoey
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Oct 16, 2015 1:14 am
Contact:

keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by discjockeyjoey » Wed Sep 11, 2019 2:56 am

I have always done this. I have kept all my studio projects for the past 10 years on a network drive mapped to my Qnap. It has never been an issue before this newer version of Cubase. I haven't used 8 or 9 so I'm not sure if the issue exists there. Whenever I move an audio event on the timeline the GUI hangs for a few seconds. This does not happen if I save the project to my local SSD. This has never been an issue with any other DAW i've used and I'm not sure if anyone else uses mapped network drives with cubase?

Elien
Member
Posts: 616
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:31 pm
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by Elien » Wed Sep 11, 2019 5:14 am

THere are tons of possible reasons why the connection "stutters" or lags. There is no guaranteed transfer-speed between a network drive and your main computer. I suspect this is not cubase-related.

Just my 2 cents .
Cubase 10.0.2 on Win 7 ultimate 64 Bit, Asus X99-S mobo; Intel i7, 2x Matrox Graphics Card, 5 Monitors. RME RayDat. Presonus Firestudio, DigimaxFS, Art Tube Preamp, Line6 x3 pro, lexicon mx400, Headphone preamp, Digipatch Digital Patchbay, TCHelicon VoicePro. Yamaha HS80M plus Subwoofer, Behringer MS40. Euphonix MC Control V2; Euphonix MC Mix, Avid MCTransport AKai MPD18, Komplete Kontrol 61, Novation Zero SL MKII, Automap 4. Yamaha Motif XF8; Komplete 10 Ultimate, GPO, Garritan Jazz&Bigband, ARC 2 System, Jamstix, Various Applied Accoustic Instruments, Melodyne

Dirx
New Member
Posts: 42
Joined: Sat Dec 18, 2010 1:06 pm
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by Dirx » Wed Sep 11, 2019 7:23 am

Hi,

I did a quick Test with my Laptop and Cubase10 Elements.

Very small Project with only 1min Audio,and some virtual Instruments.

Project and audio recording on a mapped Network drive (Synology in this case), Samples for the VSTi on lokal drive.

I had no issues dragging the audio parts around in the timeline, even with being connected with WIFI only.

Even if this is no complex project, it might help to sort out your problem?
I don't have a large project available at the moment, maybe the problem comes around when Cubase cannot put everything into the RAM?

Cheers,Dirx
Signature...

discjockeyjoey
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Oct 16, 2015 1:14 am
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by discjockeyjoey » Wed Sep 11, 2019 7:49 pm

Interesting. I have 24 gigs of RAM so I know that's not a problem. I was using procmon and i see cubase making hundreds of calls to the directory the samples are in even when just moving or deleting an event. When i move everything to the local SSD it does the same things just works faster. Cubase should not be calling the sample files so much just to move an audio event in my opinion.

Elien
Member
Posts: 616
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:31 pm
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by Elien » Wed Sep 11, 2019 8:42 pm

Could you explain a little bit more in detail what your project consists of?
In which way does it use samples? What event are you moving on the timeline?
Are you aware of how cubase handles audio files, audio clips, audio events, etc. - could that be a reason for what is going on?

HTH Ernst
Cubase 10.0.2 on Win 7 ultimate 64 Bit, Asus X99-S mobo; Intel i7, 2x Matrox Graphics Card, 5 Monitors. RME RayDat. Presonus Firestudio, DigimaxFS, Art Tube Preamp, Line6 x3 pro, lexicon mx400, Headphone preamp, Digipatch Digital Patchbay, TCHelicon VoicePro. Yamaha HS80M plus Subwoofer, Behringer MS40. Euphonix MC Control V2; Euphonix MC Mix, Avid MCTransport AKai MPD18, Komplete Kontrol 61, Novation Zero SL MKII, Automap 4. Yamaha Motif XF8; Komplete 10 Ultimate, GPO, Garritan Jazz&Bigband, ARC 2 System, Jamstix, Various Applied Accoustic Instruments, Melodyne

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3690
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by raino » Wed Sep 11, 2019 9:44 pm

Has the network traffic on your LAN changed?

If the audio you are moving is set to Musical Mode and you've got tempo changes in your song I'd guess Cubase would need to talk to the file a bunch during the move.
rodger

Cubase Pro 10.0.40, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

discjockeyjoey
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Oct 16, 2015 1:14 am
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by discjockeyjoey » Thu Sep 12, 2019 12:36 am

I can remove everything from the project except for the 3 audio channels of drums with kick, snare, hat, and shakers events. There is literally just the same one shot sample layed out in the timeline in 4/4 kick, 16th's for the hats and shakers etc. So there are very few (4) samples being used. but they are layed out across the timeline quite a bit. The issue is occurring currently and the project extends to the 32nd bar.

discjockeyjoey
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Oct 16, 2015 1:14 am
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by discjockeyjoey » Thu Sep 12, 2019 11:47 pm

I just ordered an internal SSD for my computer. I'll just cache my studio drive on there and call it a day. hack the planet!

zipb
Junior Member
Posts: 116
Joined: Wed Dec 16, 2015 12:02 pm
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by zipb » Sat Sep 14, 2019 9:40 am

Unless you buy a special, expensive NAS with iSCSI drivers and proprietary extensions, networked storage is not ideal for a DAW. There's too much communication going on between computer and NAS, which leads to latency. (Hello? Are you there Nas? Can I send data #1? Hello, yes, I'm there. How may bytes are you going to send? Can I have a checksum?...) etc

Playing big video files from a NAS works OK, but lots of tiny files(audio/fades/samples/hitpoints) is going to stress the setup.

Point in case: I had to remove a sparse image backup from my QNAP the other day(at least a million fragmented files). Doing this from the finder took a whopping hour or so. Doing this from the NAS took 5 minutes or even less. This goes to show the software overhead involved with network storage.

Get SSD's for audio work and samples, use a NAS for backups. SSD's are cheap nowadays.
Desktop:
Gigabyte Z390 Designare/i9 9900k/OSX10.14.5/Cubase Pro 10.0.40/32 GB RAM/MSI AMD R480x/SSD's/Metric Halo ULN-8/UAD2 Quad
Laptop:
MacBook Pro 8,2/OSX10.12.6/8GB RAM/SSD/Metric Halo ULN-2

Elien
Member
Posts: 616
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:31 pm
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by Elien » Sat Sep 14, 2019 10:31 am

Best decision, discjockeyjoey... the investment in SSDs is realy worth it!
Cubase 10.0.2 on Win 7 ultimate 64 Bit, Asus X99-S mobo; Intel i7, 2x Matrox Graphics Card, 5 Monitors. RME RayDat. Presonus Firestudio, DigimaxFS, Art Tube Preamp, Line6 x3 pro, lexicon mx400, Headphone preamp, Digipatch Digital Patchbay, TCHelicon VoicePro. Yamaha HS80M plus Subwoofer, Behringer MS40. Euphonix MC Control V2; Euphonix MC Mix, Avid MCTransport AKai MPD18, Komplete Kontrol 61, Novation Zero SL MKII, Automap 4. Yamaha Motif XF8; Komplete 10 Ultimate, GPO, Garritan Jazz&Bigband, ARC 2 System, Jamstix, Various Applied Accoustic Instruments, Melodyne

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3690
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: keeping projects and samples on a mapped network drive.

Post by raino » Sat Sep 14, 2019 8:38 pm

Elien wrote:
Sat Sep 14, 2019 10:31 am
Best decision, discjockeyjoey... the investment in SSDs is realy worth it!
True. I'm down to using only one internal hard drive, named Bulkstorage (which tells you everything about its lot in life). Everything else is SSD.
rodger

Cubase Pro 10.0.40, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: damour86, holywilly, riki_ko, triton100, unspoken and 5 guests