CUBASE 10.5.5 - External Instruments

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
samlosangeles
New Member
Posts: 15
Joined: Mon Mar 14, 2011 8:16 am
Contact:

CUBASE 10.5.5 - External Instruments

Post by samlosangeles » Wed Dec 25, 2019 5:25 am

Hi!

My OS is Mojave 10.14.6 and I just upgraded from cubase 10 to Cubase 10.5.5. I have two external synths. Integra-7 and Alesis QS4 Plus. They work without any issue under Cubase 10. I did all the routing properly a long time ago, and it's been working great ever since. However, since I have upgraded to Cubase 10.5, no sound is coming out when I play. I see the audio and midi activity on the hardware units and I see the midi activity in Cubase but no audio whatsoever. VSTs and external mics work properly, it's only the external instrument ones. I double checked all the routing and configuration and everything is fine. I re-opened that same project with Cubase 10 and, there, the sound is working again. Closed it and re-opened with Cubase 10.5 without changing anything, and back to no sound for the external instruments. Am I the only one encountering that issue?

Thanks in advance for the help!

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3172
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: CUBASE 10.5.5 - External Instruments

Post by peakae » Wed Dec 25, 2019 9:09 pm

The preferences are different or corrupt, would be my guess.
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

samlosangeles
New Member
Posts: 15
Joined: Mon Mar 14, 2011 8:16 am
Contact:

Re: CUBASE 10.5.5 - External Instruments

Post by samlosangeles » Wed Dec 25, 2019 9:56 pm

peakae wrote:
Wed Dec 25, 2019 9:09 pm
The preferences are different or corrupt, would be my guess.
Thanks for jumping in! The preferences are exactly the same between Cubase 10 and Cubase 10.5.5.
Cubase 10.5.11
OSX Mojave 10.14.6
iMac (Retina 5k, 27-inch, 2017) | 4.2 GHz i7 | 64 GB 2400 MHZ DDR4 | Radeon Pro 580 8GB
Apollo x8 | UA OCTO and QUAD satellites | CC121 | Steinberg PD controller | Softube Console 1

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3172
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: CUBASE 10.5.5 - External Instruments

Post by peakae » Wed Dec 25, 2019 11:42 pm

Make sure 10.5 has permission to use the microphone in the Mac OS.
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

samlosangeles
New Member
Posts: 15
Joined: Mon Mar 14, 2011 8:16 am
Contact:

Re: CUBASE 10.5.5 - External Instruments

Post by samlosangeles » Thu Dec 26, 2019 1:22 am

peakae wrote:
Wed Dec 25, 2019 11:42 pm
Make sure 10.5 has permission to use the microphone in the Mac OS.
Dude, you're a genius! It was totally that. I closed Cubase, went to Security and Privacy and, sure enough, the Microphone Access was on for Cubase 10 but off for Cubase 10.5. I ticked it and started Cubase 10.5 again. Same project, now the sound works. Wow! Funny, I don't even remember being asked access permission to the microphone when I launched Cubase 10.5 for the first time. And I always say yes for any music app. Anyway, thanks so much for your help! You saved me hours of pulling hair.
Cubase 10.5.11
OSX Mojave 10.14.6
iMac (Retina 5k, 27-inch, 2017) | 4.2 GHz i7 | 64 GB 2400 MHZ DDR4 | Radeon Pro 580 8GB
Apollo x8 | UA OCTO and QUAD satellites | CC121 | Steinberg PD controller | Softube Console 1

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: Djoezie, Google [Bot] and 2 guests