10.5 can't record in Catalina (resolved)

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
User avatar
UaTem
New Member
Posts: 33
Joined: Sun Oct 09, 2016 2:01 pm
Location: Ukraine
Contact:

10.5 can't record in Catalina (resolved)

Post by UaTem »

Hi!
I know, I shouldn't have installed the newest macOS version, but I did :(

Now I have a problem: in Cubase 10.5 there is no signal during recording a track (I tried to set integrated MacBook audio as well as UAD Apollo Twin inputs as a source). The most interesting thing is, in Cubase 10.0 there is no such problem. I've been using Cubase since SX 3 so I'm not a beginner, I've checked everything a few times. Maybe they have added some special settings in a new version I do not know about? Or is the problem really related to the not yet supported macOS Catalina?

Has anybody faced this issue?
Last edited by UaTem on Wed May 06, 2020 8:59 pm, edited 1 time in total.
Regards,
Artem

P.S. My English may not be perfect (but I try really hard)

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3336
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: 10.5 can't record in Catalina

Post by peakae »

Often it’s because Cubase is not allowed microphone access in the Mac OS.
Cubase Pro 11, Wavelab Elements 9, I9 9900K , win10x64, 32Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

User avatar
UaTem
New Member
Posts: 33
Joined: Sun Oct 09, 2016 2:01 pm
Location: Ukraine
Contact:

Re: 10.5 can't record in Catalina

Post by UaTem »

peakae wrote:
Sun Dec 29, 2019 8:32 pm
Often it’s because Cubase is not allowed microphone access in the Mac OS.
But in Cubase 10.0 everything is recorded fine (both through integrated audio and UAD Apollo) – in the same macOS Catalina. The problem is only with Cubase 10.5 :(
Regards,
Artem

P.S. My English may not be perfect (but I try really hard)

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3336
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: 10.5 can't record in Catalina

Post by peakae »

10 and 10.5 are different apps and are treated as different programs.
Cubase Pro 11, Wavelab Elements 9, I9 9900K , win10x64, 32Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

User avatar
UaTem
New Member
Posts: 33
Joined: Sun Oct 09, 2016 2:01 pm
Location: Ukraine
Contact:

Re: 10.5 can't record in Catalina

Post by UaTem »

peakae wrote:
Sun Dec 29, 2019 10:35 pm
10 and 10.5 are different apps and are treated as different programs.
Ok, so it can explain the case with integrated audio. But why do I have the same situation when using my UAD Apollo inputs? I tried mic, line, and DI inputs - no signal in Cubase 10.5 (while the audio interface is indicating that the signal exists - and Cubase 10.0 can record it).

Wondering, do you also use Cubase 10.5 and macOS Catalina?
Regards,
Artem

P.S. My English may not be perfect (but I try really hard)

User avatar
UaTem
New Member
Posts: 33
Joined: Sun Oct 09, 2016 2:01 pm
Location: Ukraine
Contact:

Re: 10.5 can't record in Catalina

Post by UaTem »

Resolved: I needed permission (microphone) for the application (in System Preferences). 6 months...
Regards,
Artem

P.S. My English may not be perfect (but I try really hard)

larsenlupin
New Member
Posts: 13
Joined: Wed Nov 28, 2018 1:22 pm
Contact:

Re: 10.5 can't record in Catalina (resolved)

Post by larsenlupin »

Hi , I have the exact same problem BUT only cubase 10 appears in the window "Microphone" ... no cubase 10.5.app to authorize ! any clue ? (mac trash + catalina)
thx L.

User avatar
Chad Johnson
New Member
Posts: 40
Joined: Thu Nov 07, 2013 8:28 pm
Contact:

Re: 10.5 can't record in Catalina (resolved)

Post by Chad Johnson »

larsenlupin wrote:
Tue Sep 01, 2020 4:47 pm
Hi , I have the exact same problem BUT only cubase 10 appears in the window "Microphone" ... no cubase 10.5.app to authorize ! any clue ? (mac trash + catalina)
thx L.
Can you please tell me where exactly in System Prefs you can authorize this? I had to install Catalina, and now Cubase 10 runs fine for everything EXCEPT I can't get audio in from my Apogee Ensemble Thunderbolt. I installed Cubase 10.5, and that won't even open old projects. Thanks
iMac OS 10.15.7 Catalina (as of 2020/09/26) / Cubase 10.5 / Apogee Ensemble Thunderbolt

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests