Cubase 10.5 sending volume levels to the roof!!

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
gsan
New Member
Posts: 14
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:19 pm
Contact:

Cubase 10.5 sending volume levels to the roof!!

Post by gsan » Sun Jan 19, 2020 2:31 am

Hey guys I've literally just updated to cubase 10.5 from 10 and some weird and annoying thing is happening: When I fire up cubase it does send my monitoring levels to the roof! I have to manually decrease the volume. It happens when I start it and when I quit it.. I have no idea what's causing this.
I'm on a iMac 2017, Cubase 10.5 and Apogee Quartet interface..
thanks in advance for the help!
best

PS: this never happened ever..

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 19978
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 10.5 sending volume levels to the roof!!

Post by Martin.Jirsak » Mon Jan 20, 2020 8:05 am

Hi,

Make sure your Audio Device Driver is up to date, please. Could you try in Cubase Safe Start Mode, please?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

gsan
New Member
Posts: 14
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:19 pm
Contact:

Re: Cubase 10.5 sending volume levels to the roof!!

Post by gsan » Tue Jan 28, 2020 7:43 pm

Hi Martin, yes My apogee Quartet is up to date (along with macOS Catalina) and I did try now to open in Cubase Safe Start Mode. Same thing happens, my overall volume goes to maximum both when I open Cubase and when I closed it. I did observe (by touching the volume button on mac keyboard [it stays on for a couple seconds]) that the volumes gets maxed out when cubase is loading "VST Mixer". Not sure if that's a possible lead into the issue but hope it would help investigate the case. what do you think?
thank you!

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 19978
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 10.5 sending volume levels to the roof!!

Post by Martin.Jirsak » Wed Jan 29, 2020 12:10 pm

Hi,

As far as I remember, Apogee is quite tightly linked with the macOS. Could you try to change the Level Control slider on the right side of the meters in the Transport Panel/window, please?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

gsan
New Member
Posts: 14
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:19 pm
Contact:

Re: Cubase 10.5 sending volume levels to the roof!!

Post by gsan » Fri Jan 31, 2020 6:03 pm

I tried to change the level control slider as you suggested. It does change the volume but when I close the project general audio goes to max volume again, so it happens again when I re-open Cubase... This is very odd and annoying, Cubase 10 was perfectly fine, it's happening since I updated to 10.5.
So now all versions I have installed (10.5, 10.0.5, 9) are behaving the exact same. Logic X still working fine..
any other hints?
thank you so much

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 19978
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 10.5 sending volume levels to the roof!!

Post by Martin.Jirsak » Fri Jan 31, 2020 11:53 pm

Hi,

DO I understand you correct that Cubase 10 behaviour changed after Cubase 10.5 installation?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

gsan
New Member
Posts: 14
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:19 pm
Contact:

Re: Cubase 10.5 sending volume levels to the roof!!

Post by gsan » Sun Feb 02, 2020 8:02 pm

Yes, Cubase 9 and 10 worked fine and after installing 10.5 this audio behavior of going to max vol at launch and closing of the app is now happening on all versions. It's not happening in Logic X (using for comparison).

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: gatesy666 and 4 guests