VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post general topics related to Nuendo 10 here.
Post Reply
User avatar
Iftekharul Anam
Member
Posts: 211
Joined: Mon Oct 02, 2017 3:10 am
Location: Bangladesh
Contact:

VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post by Iftekharul Anam » Mon Apr 29, 2019 9:58 pm

Crossgraded from Cubase, I have a project template of around 250 tracks. Most of the tracks are disabled when I open the template. All the tracks are linked to VCA faders.

However, when I enable one or more tracks from disabled state, the VCA link is forgotten/bypassed and I have to do it again. It was not the case in Cubase.

Am I doing anything wrong/missing something or Nuendo can't remember the VCA link/connection to disabled tracks that are enabled later in a project?
Last edited by Iftekharul Anam on Tue Apr 30, 2019 4:35 pm, edited 1 time in total.
www.youtube.com/musicanam

Nuendo 10
WaveLab 9.5 Pro
Windows 10 Pro
Komplete 12 Ultimate
Focusrite Scarlett 18i20 2nd Gen
Ryzen™ 7 1700X, X370, GTX 970

twelvetwelve
Member
Posts: 894
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: VCA Fader in Template Question

Post by twelvetwelve » Tue Apr 30, 2019 3:03 pm

VCAs are broken. I've had similar issues with templates where VCA destinations are forgotten.

User avatar
Iftekharul Anam
Member
Posts: 211
Joined: Mon Oct 02, 2017 3:10 am
Location: Bangladesh
Contact:

Re: VCA Fader in Template Question

Post by Iftekharul Anam » Tue Apr 30, 2019 4:11 pm

twelvetwelve wrote:
Tue Apr 30, 2019 3:03 pm
VCAs are broken. I've had similar issues with templates where VCA destinations are forgotten.
OMG! Isn't it a nightmare then?!

If you are using Nuendo for a while now, how are you working around it?
www.youtube.com/musicanam

Nuendo 10
WaveLab 9.5 Pro
Windows 10 Pro
Komplete 12 Ultimate
Focusrite Scarlett 18i20 2nd Gen
Ryzen™ 7 1700X, X370, GTX 970

twelvetwelve
Member
Posts: 894
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post by twelvetwelve » Tue Apr 30, 2019 4:52 pm

Unfortunately you just have to kind of give up on VCA faders unless you can tolerate the constant workarounds/broken functionality. Steinberg don't seem to care about them much as no one really uses them I guess. They've been broken since they were first introduced.

User avatar
Iftekharul Anam
Member
Posts: 211
Joined: Mon Oct 02, 2017 3:10 am
Location: Bangladesh
Contact:

Re: VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post by Iftekharul Anam » Tue Apr 30, 2019 5:22 pm

twelvetwelve wrote:
Tue Apr 30, 2019 4:52 pm
Unfortunately you just have to kind of give up on VCA faders unless you can tolerate the constant workarounds/broken functionality. Steinberg don't seem to care about them much as no one really uses them I guess. They've been broken since they were first introduced.
:( :( :cry: :cry:
www.youtube.com/musicanam

Nuendo 10
WaveLab 9.5 Pro
Windows 10 Pro
Komplete 12 Ultimate
Focusrite Scarlett 18i20 2nd Gen
Ryzen™ 7 1700X, X370, GTX 970

Oliver.Lucas
Senior Member
Posts: 1402
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post by Oliver.Lucas » Tue Apr 30, 2019 9:40 pm

The landmark release
Main machine: Hexacore 3.3 Cheese grater with USB3 and RME Raydat, 48GB RAM, Radeon HD 7970, Caldigit FASTA USB C, Intensity Pro, macOS 10.14
Avid ProTools S3

Getalife2
Member
Posts: 538
Joined: Sat May 24, 2014 3:32 pm
Contact:

Re: VCA Fader in Template Question

Post by Getalife2 » Tue Apr 30, 2019 9:55 pm

twelvetwelve wrote:
Tue Apr 30, 2019 3:03 pm
VCAs are broken. I've had similar issues with templates where VCA destinations are forgotten.
You have tested VCAs thoroughly on N10 already and know this for a fact? Or are you assuming?

To the OP. It's possible that you are just dealing with the difference between VCAs in Nuendo vs Cubase. Have you tried setting up VCAs from scratch in Nuendo? This may be only a one time hassle adapting your Cubase template to Nuendo. Too soon to panic ;)
N10.0.20 - i7 5960X/32 GB at 4.3GHz with x7 SSDs - Win 7/64 - 2x RME MADI - 3X UAD-2 Quad - VEP

twelvetwelve
Member
Posts: 894
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post by twelvetwelve » Tue Apr 30, 2019 10:00 pm

The only assumption here is that it's a difference between Nuendo and Cubase, not that VCAs are inherently broken.

For fun try combining VCA master and slave automation (make sure to save your project first).

User avatar
Iftekharul Anam
Member
Posts: 211
Joined: Mon Oct 02, 2017 3:10 am
Location: Bangladesh
Contact:

Re: VCA Fader in Template Question

Post by Iftekharul Anam » Tue Apr 30, 2019 10:41 pm

Getalife2 wrote:
Tue Apr 30, 2019 9:55 pm
twelvetwelve wrote:
Tue Apr 30, 2019 3:03 pm
VCAs are broken. I've had similar issues with templates where VCA destinations are forgotten.
You have tested VCAs thoroughly on N10 already and know this for a fact? Or are you assuming?

To the OP. It's possible that you are just dealing with the difference between VCAs in Nuendo vs Cubase. Have you tried setting up VCAs from scratch in Nuendo? This may be only a one time hassle adapting your Cubase template to Nuendo. Too soon to panic ;)
Interesting idea. I will try to do that by first deleting all the existing VCA faders and then create new ones and then link them newly. I will get back to you asap.
www.youtube.com/musicanam

Nuendo 10
WaveLab 9.5 Pro
Windows 10 Pro
Komplete 12 Ultimate
Focusrite Scarlett 18i20 2nd Gen
Ryzen™ 7 1700X, X370, GTX 970

twelvetwelve
Member
Posts: 894
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post by twelvetwelve » Wed May 01, 2019 12:51 am

Hopefully that works for you. My templates created in Nuendo forget their VCA destinations unless I do things in a very particular order.

Paulwr
New Member
Posts: 48
Joined: Thu Jan 10, 2013 9:52 pm
Contact:

Re: VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post by Paulwr » Fri May 03, 2019 3:40 pm

twelvetwelve wrote:
Wed May 01, 2019 12:51 am
Hopefully that works for you. My templates created in Nuendo forget their VCA destinations unless I do things in a very particular order.
Is the 'particular order' something you can explain? I've had my issues with VCA's in Cubase but love the concept and could use a more reliable way to incorporate the regularly now that I am upgrading to Nuendo 10 -did the crossgrade and installing now.

Thanks.
Paul
Cubase 9.5.41 | Windows 10 | DAW 3770k i7 | 3 pc slaves| Fireface 800 | VE Pro 5
http://www.MusicScapes.net

Getalife2
Member
Posts: 538
Joined: Sat May 24, 2014 3:32 pm
Contact:

Re: VCA Faders Forgetting Destinations in a Project Template?

Post by Getalife2 » Fri May 03, 2019 4:40 pm

twelvetwelve wrote:
Wed May 01, 2019 12:51 am
Hopefully that works for you. My templates created in Nuendo forget their VCA destinations unless I do things in a very particular order.
For the sake of clarity, as this is the Nuendo 10 forum, I'm just trying to determine if the behavior you describe is from N8 or if you have observed identical behavior in N10 after creating VCAs from scratch within N10.

I realize there could still be problems working back and forth between different versions of Cubendo, I'm just asking if you can confirm identical VCA behavior to what you described when starting from scratch within N10. If so, then it would appear no VCA fixes were made between the versions. But I have not seen any end user confirm this yet.

Thanks.
N10.0.20 - i7 5960X/32 GB at 4.3GHz with x7 SSDs - Win 7/64 - 2x RME MADI - 3X UAD-2 Quad - VEP

User avatar
Iftekharul Anam
Member
Posts: 211
Joined: Mon Oct 02, 2017 3:10 am
Location: Bangladesh
Contact:

Re: VCA Fader in Template Question

Post by Iftekharul Anam » Thu May 16, 2019 3:07 am

Iftekharul Anam wrote:
Tue Apr 30, 2019 10:41 pm
Getalife2 wrote:
Tue Apr 30, 2019 9:55 pm

You have tested VCAs thoroughly on N10 already and know this for a fact? Or are you assuming?

To the OP. It's possible that you are just dealing with the difference between VCAs in Nuendo vs Cubase. Have you tried setting up VCAs from scratch in Nuendo? This may be only a one time hassle adapting your Cubase template to Nuendo. Too soon to panic ;)
Interesting idea. I will try to do that by first deleting all the existing VCA faders and then create new ones and then link them newly. I will get back to you asap.
I did the thorough test. Started VCAs from sctractch and first few days it remembered the destinations but at some point, it forgets. By the way, it is a template, so everything is the same. I deactivate a track and VCA link/destination is forgotten.
www.youtube.com/musicanam

Nuendo 10
WaveLab 9.5 Pro
Windows 10 Pro
Komplete 12 Ultimate
Focusrite Scarlett 18i20 2nd Gen
Ryzen™ 7 1700X, X370, GTX 970

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests