Mute button on VCA faders

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Nuendo 10 can be posted here.
Post Reply
tritony
New Member
Posts: 3
Joined: Wed Nov 20, 2019 10:53 am
Location: Germany
Contact:

Mute button on VCA faders

Post by tritony » Wed Nov 20, 2019 10:59 am

Dear Nuendo Team,

it would be absolutely great, to have a mute button on every VCA fader. Don't know any reason, why there shouldn't be one.
Thanks.


Cheers
Maik
Nuendo 10.2.10, MacPro 5,1, MacOS 10.14.5, AVID HND, HD OMNI, SYNC HD, S3, Dock
www.mars13.de

User avatar
Dietz
Member
Posts: 345
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by Dietz » Thu Nov 21, 2019 1:24 pm

+1
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.10 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Iftekharul Anam
Member
Posts: 256
Joined: Mon Oct 02, 2017 3:10 am
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by Iftekharul Anam » Thu Nov 21, 2019 2:29 pm

Oh God! It feels like forever since I've been missing it after cross-grading from Cubase!

+1
YouTube | Spotify

Nuendo 10
Windows 10
Wavelab Pro 9.5
Komplete 12 Ultimate
Focusrite Scarlett 18i20
Ryzen™ 7 1700X, GTX 970

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 4009
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by MattiasNYC » Thu Nov 21, 2019 5:31 pm

+1

I think VCAs should allow for the normal logical controls that Pro Tools offer, like mute/solo, states for record enable etc.
Nuendo 7.1.4 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.7GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Radeon VII / ASUS x370-A mobo/ 500GB WD Blue system drive / Crucial BX100 250GB SSD media / spinners for library/backup ::::: iZotope RX 7/ Phoenixverb Surround / DaVinci Resolve / Faderport / Applied Acoustics UltraAnalog / my pet pony Frank

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1410
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by fenderchris » Thu Nov 21, 2019 9:26 pm

Iftekharul Anam wrote:
Thu Nov 21, 2019 2:29 pm
Oh God! It feels like forever since I've been missing it after cross-grading from Cubase!

+1
Do you mean that VCA channels can be muted in Cubase but not in Nuendo?!
Chris

The Archers - give it a rest already!

OS: Windows-10 Pro 64-bit v.1903.
PC: i7 Quad core 2.66GHz, 24GB ram, SSD drives.
Screens: LG 4K 3440x1440, AG-Neovo 1280x1024 (x2).
Hardware: RME FireFace UFX, MR816CSX (x2), SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Midi Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Roland V-Drums TD-20X, Nektar Panorama P1.
Software: Nuendo-8.1.10, Nuendo-10.2.20, Wavelab-Elements-9.5, Halion-6, Halion Sonic 3, Kontakt-5, Cubase iCPro for iPhone and Android (killed by its parents at birth), Omnisphere, Trillian.

User avatar
Iftekharul Anam
Member
Posts: 256
Joined: Mon Oct 02, 2017 3:10 am
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by Iftekharul Anam » Fri Nov 22, 2019 5:41 am

fenderchris wrote:
Thu Nov 21, 2019 9:26 pm
Iftekharul Anam wrote:
Thu Nov 21, 2019 2:29 pm
Oh God! It feels like forever since I've been missing it after cross-grading from Cubase!

+1
Do you mean that VCA channels can be muted in Cubase but not in Nuendo?!
Yes Sir, as unbelievable as it may sound! In fact, now that you put it like that, I feel like, I hope I am wrong but probably ain't! 😂
YouTube | Spotify

Nuendo 10
Windows 10
Wavelab Pro 9.5
Komplete 12 Ultimate
Focusrite Scarlett 18i20
Ryzen™ 7 1700X, GTX 970

klfnk
New Member
Posts: 34
Joined: Mon Sep 16, 2019 4:12 pm
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by klfnk » Fri Nov 22, 2019 1:38 pm

+1

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 4009
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by MattiasNYC » Fri Nov 22, 2019 3:40 pm

Actually to be clear here we should define what we're looking for.

In a previous version "mute" on a VCA channel ended up essentially doing the same thing as turning of automation read on that channel. That's a useless feature if we already have the ability to turn of automation read.

What it should do, as well as solo, is mute/solo any connected channel.

So when you say "VCA channels can be muted" then I disagree with that request. There's no reason for it, and the naming makes no sense in that case (because there is no audio to mute in a VCA channel). It should be a mute command that "trickles down" to the controlled channels.

Are we all agreeing that that's what we're talking about?
Nuendo 7.1.4 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.7GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Radeon VII / ASUS x370-A mobo/ 500GB WD Blue system drive / Crucial BX100 250GB SSD media / spinners for library/backup ::::: iZotope RX 7/ Phoenixverb Surround / DaVinci Resolve / Faderport / Applied Acoustics UltraAnalog / my pet pony Frank

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1410
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by fenderchris » Fri Nov 22, 2019 4:14 pm

MattiasNYC wrote:
Fri Nov 22, 2019 3:40 pm
Actually to be clear here we should define what we're looking for.

In a previous version "mute" on a VCA channel ended up essentially doing the same thing as turning of automation read on that channel. That's a useless feature if we already have the ability to turn of automation read.

What it should do, as well as solo, is mute/solo any connected channel.

So when you say "VCA channels can be muted" then I disagree with that request. There's no reason for it, and the naming makes no sense in that case (because there is no audio to mute in a VCA channel). It should be a mute command that "trickles down" to the controlled channels.

Are we all agreeing that that's what we're talking about?
Agreed. That's what I imagined it should do.

Can anyone say what happens in Cubase?
Chris

The Archers - give it a rest already!

OS: Windows-10 Pro 64-bit v.1903.
PC: i7 Quad core 2.66GHz, 24GB ram, SSD drives.
Screens: LG 4K 3440x1440, AG-Neovo 1280x1024 (x2).
Hardware: RME FireFace UFX, MR816CSX (x2), SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Midi Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Roland V-Drums TD-20X, Nektar Panorama P1.
Software: Nuendo-8.1.10, Nuendo-10.2.20, Wavelab-Elements-9.5, Halion-6, Halion Sonic 3, Kontakt-5, Cubase iCPro for iPhone and Android (killed by its parents at birth), Omnisphere, Trillian.

User avatar
fuzzydude
Member
Posts: 388
Joined: Sat Jan 22, 2011 5:21 pm
Contact:

Re: Mute button on VCA faders

Post by fuzzydude » Wed Nov 27, 2019 8:05 pm

Already a feature request for this. viewtopic.php?f=276&t=121216&p=658872&hilit=vca#p658872

Been asking for it since the beginning of the Nuendo VCA implementation. There wasn't even a solo button either!
Comps+OS: Macbook Pro's 10.13.6 I PC's - i7's - M2's - SSD's I Win10 Pro x64 (V-1903) I Nuendo 10 | Cubase Pro 10 I Wavelab 9.5 Pro

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests