Latency problem MR816 and Cubase 8.5

All about Steinberg's Advanced Integration DSP Studio MR816 CSX and MR816 X.
Post Reply
BrianW
New Member
Posts: 4
Joined: Thu Sep 17, 2015 2:19 pm
Contact:

Latency problem MR816 and Cubase 8.5

Post by BrianW » Mon Oct 24, 2016 5:14 pm

Hello, for a friend I have installed cubase 8.5 pro and the MR816. I'm using a RME Fireface myself so I don't know the MR816. After installing there is very much latency even with the buffersize set to 160 (minimum). With this latency it's almost impossible to make a recording. It should be possible to record without latency but how? If I select the hardware in the mixer it doesn't do any thing and is grey. I saw on youtube that under the hardware there come's a dropdown box where you can choose for hardware but this dropdown box does not appear at all.
Please help.

User avatar
rtorstrick
Member
Posts: 267
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:18 pm
Contact:

Re: Latency problem MR816 and Cubase 8.5

Post by rtorstrick » Tue Oct 25, 2016 12:39 am

We need some specs on your system, if you don't mind.

You say you installed it.

1. Did you install the latest Tools for MR (not the disk, but the latest download)?
2. Did you chose the Yamaha Steinberg ASIO FW driver when starting Cubase?

If yes to the above, you should have manageable latency, depending on your system specs. You can also set Direct Monitoring to ON, and record with ZERO latency.

Once the driver and tools software is installed properly, there are two places in Cubase to set up the MR816 hardware, one is in Devices/Audio Hardware Setup, and the other is in the hardware tab on the input channels in the Mix Console (as in the YouTube video you described). BUT, There is a bug with BOTH of these settings that may prevent you from accessing either or both of them at this time.

see:

viewtopic.php?f=31&t=96537&start=25#p565209

for a workaround for the Devices/Audio Hardware Setup bug and a description of the problem behavior for the Hardware section of the Mix Console.

It's confusing enough trying to use these features for the first time, then add on that THEY DON'T WORK THE WAY THE DOCUMENTATION DESCRIBES THEM, OR SOMETIMES AT ALL and you're really SOL.

Good luck!
Windows 10
Cubase 9.5.10, Halion 6.0.15, Wavelab 9.5.15, Dorico 1.2.
Intel Core i7, 16 Gb RAM, ASUS Z97-A mobo, 256 Gb SATA SSD system drive, 2x2TB SATA media drives, G-Drive 3TB USB 3 drive.
Steinberg MR816csx, Steinberg UR242, Yamaha KX8, CC121, UAD-2 Duo, Waves 9: IR-1, Vocal and Horizon Bundles, L316, iZotope Ozone 5, RX5

BrianW
New Member
Posts: 4
Joined: Thu Sep 17, 2015 2:19 pm
Contact:

Re: Latency problem MR816 and Cubase 8.5

Post by BrianW » Wed Jan 11, 2017 2:17 pm

Problem solved. Windows 10 caused the problem, I think a failure in the register. After a clean windows 10 install everythings works fine now.

User avatar
rtorstrick
Member
Posts: 267
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:18 pm
Contact:

Re: Latency problem MR816 and Cubase 8.5

Post by rtorstrick » Wed Jan 11, 2017 6:58 pm

I'm glad you got it working. BTW, there was a recent MR816 driver update that looks like it fixed the problems referred to above, at least in Cubase 9. I haven't tried it in 8.5
Windows 10
Cubase 9.5.10, Halion 6.0.15, Wavelab 9.5.15, Dorico 1.2.
Intel Core i7, 16 Gb RAM, ASUS Z97-A mobo, 256 Gb SATA SSD system drive, 2x2TB SATA media drives, G-Drive 3TB USB 3 drive.
Steinberg MR816csx, Steinberg UR242, Yamaha KX8, CC121, UAD-2 Duo, Waves 9: IR-1, Vocal and Horizon Bundles, L316, iZotope Ozone 5, RX5

Post Reply

Return to “Steinberg MR816”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests