Page 1 of 1

Latency problem MR816 and Cubase 8.5

Posted: Mon Oct 24, 2016 5:14 pm
by BrianW
Hello, for a friend I have installed cubase 8.5 pro and the MR816. I'm using a RME Fireface myself so I don't know the MR816. After installing there is very much latency even with the buffersize set to 160 (minimum). With this latency it's almost impossible to make a recording. It should be possible to record without latency but how? If I select the hardware in the mixer it doesn't do any thing and is grey. I saw on youtube that under the hardware there come's a dropdown box where you can choose for hardware but this dropdown box does not appear at all.
Please help.

Re: Latency problem MR816 and Cubase 8.5

Posted: Tue Oct 25, 2016 12:39 am
by rtorstrick
We need some specs on your system, if you don't mind.

You say you installed it.

1. Did you install the latest Tools for MR (not the disk, but the latest download)?
2. Did you chose the Yamaha Steinberg ASIO FW driver when starting Cubase?

If yes to the above, you should have manageable latency, depending on your system specs. You can also set Direct Monitoring to ON, and record with ZERO latency.

Once the driver and tools software is installed properly, there are two places in Cubase to set up the MR816 hardware, one is in Devices/Audio Hardware Setup, and the other is in the hardware tab on the input channels in the Mix Console (as in the YouTube video you described). BUT, There is a bug with BOTH of these settings that may prevent you from accessing either or both of them at this time.

see:

viewtopic.php?f=31&t=96537&start=25#p565209

for a workaround for the Devices/Audio Hardware Setup bug and a description of the problem behavior for the Hardware section of the Mix Console.

It's confusing enough trying to use these features for the first time, then add on that THEY DON'T WORK THE WAY THE DOCUMENTATION DESCRIBES THEM, OR SOMETIMES AT ALL and you're really SOL.

Good luck!

Re: Latency problem MR816 and Cubase 8.5

Posted: Wed Jan 11, 2017 2:17 pm
by BrianW
Problem solved. Windows 10 caused the problem, I think a failure in the register. After a clean windows 10 install everythings works fine now.

Re: Latency problem MR816 and Cubase 8.5

Posted: Wed Jan 11, 2017 6:58 pm
by rtorstrick
I'm glad you got it working. BTW, there was a recent MR816 driver update that looks like it fixed the problems referred to above, at least in Cubase 9. I haven't tried it in 8.5