How do I change the tempo of a track & leave midi unchanged?

Für Nutzer der OEM-Software Cubase LE und Cubase AI
Post Reply
Grouchox
New Member
Posts: 4
Joined: Sat Jan 31, 2015 11:07 am
Contact:

How do I change the tempo of a track & leave midi unchanged?

Post by Grouchox » Sat Jan 31, 2015 11:14 am

HI there,
bit of a rush job: I recorded audio and then midi before realizing I had the wrong speed for the track (it's still default 120, but should be 132). Now I'd like to adjust the track speed, but leave midi untouched - any idea how I can do that?

Or the other way around: change the time, with midi "shrining" in lenght, then stretch the midi accordingly?

Any hints? Thanks in advance.
Best regards,
Grouchox

User avatar
Qbase5
New Member
Posts: 47
Joined: Sun Jun 12, 2011 5:01 pm
Location: UK
Contact:

Re: How do I change the tempo of a track & leave midi unchan

Post by Qbase5 » Fri Feb 06, 2015 1:55 pm

render the midi track to audio then change the bpm?
Cubase 5.5.3 build 6451,
PC Intel Q8200 @2.34GHz, 32bit Windows 7 professional 4gb ram
Focusrite SaffireLe 6/in 8/out, Finale 2012, Jammer Professional 5
Laptop Intel 1.6 GHz, 64bit Windows 10 8gb ram
M-Audio Fast Track Pro, Cubasis since early 90's previously used Cakewalk.
iMac OS 10.15 Catalina 3.8 ghz intel core
Cubase Pro 9

Grouchox
New Member
Posts: 4
Joined: Sat Jan 31, 2015 11:07 am
Contact:

Re: How do I change the tempo of a track & leave midi unchan

Post by Grouchox » Sat Feb 07, 2015 11:22 pm

Hi and thanks. That is not ideal - I want to be able to work with the midi data after changing the track speed (mostly quantize), and fixing it to audio won't let me do that.

-steve-
External Moderator
Posts: 9217
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm

Re: How do I change the tempo of a track & leave midi unchan

Post by -steve- » Sat Feb 07, 2015 11:46 pm

The higher versions of Cubase have a way to switch Track Time Base between linear and musical, and using that would be the way to do what you're asking.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee, and I do not speak for them)
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR44C | hp spectre x360 2018 | 16 Gb

Grouchox
New Member
Posts: 4
Joined: Sat Jan 31, 2015 11:07 am
Contact:

Re: How do I change the tempo of a track & leave midi unchan

Post by Grouchox » Tue Feb 24, 2015 10:10 pm

Thanks, that is helpful. Any hint on starting on which version that works?

-steve-
External Moderator
Posts: 9217
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm

Re: How do I change the tempo of a track & leave midi unchan

Post by -steve- » Tue Feb 24, 2015 11:52 pm

I don't actually know for sure, surely Artist and Pro.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee, and I do not speak for them)
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR44C | hp spectre x360 2018 | 16 Gb

Post Reply

Return to “Cubase LE und Cubase AI”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest