No recognition Audio CD tracknames at import

All topics on WaveLab 7 and WaveLab Elements 7
Post Reply
arnomusicman
New Member
Posts: 41
Joined: Sun Jan 09, 2011 9:50 pm
Contact:

No recognition Audio CD tracknames at import

Post by arnomusicman » Tue Jan 17, 2012 10:48 pm

When I want to Import an Audio CD with WL7 (7.2.1) the function of recognising the track titles does not work. Also not after refreshing. Neither the 32- or 64-bit versions.
On the same system I also have my WaveLab 6, and WL6 has no problems in this maner at all. So it's not a FreeDB issue I think, but has something to do with the WL version.

What can it be?
Is it a known issue?
Computer HW: i7-980 6-core CPU, ASUS P6X58D-E Mobo, 24GB tripple channel DDR3 RAM, Samsung EVO 850 250GB+1TB SSD's, WD Caviar Black 500GB, 2x1TB HDD's, WD MyCloud 4TB network backup
Computer SW: Windows 10 home 64-bit, Steinberg Cubase Pro 9.5, WaveLab Pro 9.5, HALion 6, The Grand 3, Dark Planet, Triebwerk, Hypnotic Dance, IK Multimedia Miroslav Philharmonik 2, Arturia V Collection 5, EastWest Symphonic Choirs Expansion
Interfaces: Echo AudioFire12, MOTU Micro Lite
Controllers: Steinberg cc121, Frontier Design Tranzport
Hardware: Soundtracs Topaz Project 8 32ch inline console and lots of outboard gear (Joemeek, Drawmer, SPL etc.)
Recorders and players: Tascan 112MKII, 134 Syncaset, 238 syncaset, MD-301MKII, DA-30MKII, DV-D01U
Monitoring: Samson 120a amp, Avantone Mixcubes, Yamaha HS80M's and HS8S subwoofer and 6 AKG headphones

neilwilkes
Senior Member
Posts: 1079
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:55 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by neilwilkes » Thu Jan 19, 2012 2:55 pm

Works here - but I seem to remember I had to jump through a few hoops to get it happening.
Cannot remember details, but it certainly works for me.
www.opusproductions.com
Intel E5-2687W 8-core Xeon, 32Gb RAM, Windows 7 Pro x64, RME RayDAT, UAD-2 Octo x2 & Quad x2 (fully loaded), Adam A7 x5, WK ID Console
Nuendo 1-6, Cubase 6-7, WaveLab 5-7, DTS/DD encoders, Surround Edition etc, Waves Mercury
Blu-Ray authoring, DVD authoring & high resolution audio specialists.

Detailed Specs on request

S-EH
Member
Posts: 356
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:47 pm
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by S-EH » Thu Jan 19, 2012 4:03 pm

Hi,

check Options in the Audio CD reader dialog
or go to menu "Rename tracks"
Search track names on the Internet (FreeDB)

regards S-EH
RME Fireface 800, WaveLab, Cubase...

arnomusicman
New Member
Posts: 41
Joined: Sun Jan 09, 2011 9:50 pm
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by arnomusicman » Sun Jan 22, 2012 8:13 pm

S-EH wrote:Hi,

check Options in the Audio CD reader dialog
or go to menu "Rename tracks"
Search track names on the Internet (FreeDB)

regards S-EH

Yes, I always try this several times. Yesterday it worked at one CD. But the other 7?
Then I closed WL7 and sterted WL6. There it worked just fine again.............
Computer HW: i7-980 6-core CPU, ASUS P6X58D-E Mobo, 24GB tripple channel DDR3 RAM, Samsung EVO 850 250GB+1TB SSD's, WD Caviar Black 500GB, 2x1TB HDD's, WD MyCloud 4TB network backup
Computer SW: Windows 10 home 64-bit, Steinberg Cubase Pro 9.5, WaveLab Pro 9.5, HALion 6, The Grand 3, Dark Planet, Triebwerk, Hypnotic Dance, IK Multimedia Miroslav Philharmonik 2, Arturia V Collection 5, EastWest Symphonic Choirs Expansion
Interfaces: Echo AudioFire12, MOTU Micro Lite
Controllers: Steinberg cc121, Frontier Design Tranzport
Hardware: Soundtracs Topaz Project 8 32ch inline console and lots of outboard gear (Joemeek, Drawmer, SPL etc.)
Recorders and players: Tascan 112MKII, 134 Syncaset, 238 syncaset, MD-301MKII, DA-30MKII, DV-D01U
Monitoring: Samson 120a amp, Avantone Mixcubes, Yamaha HS80M's and HS8S subwoofer and 6 AKG headphones

arnomusicman
New Member
Posts: 41
Joined: Sun Jan 09, 2011 9:50 pm
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by arnomusicman » Wed Feb 15, 2012 2:32 pm

Somebody with the same problems?
Does anybody have any clues for me?
I still got the same problem.
Track titles aren't recognized and displayed in WL7, both 32- and 64-bit versions. Track titles are recognized and displayed just fine in WL6...........
Computer HW: i7-980 6-core CPU, ASUS P6X58D-E Mobo, 24GB tripple channel DDR3 RAM, Samsung EVO 850 250GB+1TB SSD's, WD Caviar Black 500GB, 2x1TB HDD's, WD MyCloud 4TB network backup
Computer SW: Windows 10 home 64-bit, Steinberg Cubase Pro 9.5, WaveLab Pro 9.5, HALion 6, The Grand 3, Dark Planet, Triebwerk, Hypnotic Dance, IK Multimedia Miroslav Philharmonik 2, Arturia V Collection 5, EastWest Symphonic Choirs Expansion
Interfaces: Echo AudioFire12, MOTU Micro Lite
Controllers: Steinberg cc121, Frontier Design Tranzport
Hardware: Soundtracs Topaz Project 8 32ch inline console and lots of outboard gear (Joemeek, Drawmer, SPL etc.)
Recorders and players: Tascan 112MKII, 134 Syncaset, 238 syncaset, MD-301MKII, DA-30MKII, DV-D01U
Monitoring: Samson 120a amp, Avantone Mixcubes, Yamaha HS80M's and HS8S subwoofer and 6 AKG headphones

arnomusicman
New Member
Posts: 41
Joined: Sun Jan 09, 2011 9:50 pm
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by arnomusicman » Fri Mar 02, 2012 4:49 pm

The problem seems solved after deleting a file. This was recommended because of my problem with the cc121 controller (not functioning). cc121 problem still isn't solved. But this problem with recognizing tracknames seems to be.
Computer HW: i7-980 6-core CPU, ASUS P6X58D-E Mobo, 24GB tripple channel DDR3 RAM, Samsung EVO 850 250GB+1TB SSD's, WD Caviar Black 500GB, 2x1TB HDD's, WD MyCloud 4TB network backup
Computer SW: Windows 10 home 64-bit, Steinberg Cubase Pro 9.5, WaveLab Pro 9.5, HALion 6, The Grand 3, Dark Planet, Triebwerk, Hypnotic Dance, IK Multimedia Miroslav Philharmonik 2, Arturia V Collection 5, EastWest Symphonic Choirs Expansion
Interfaces: Echo AudioFire12, MOTU Micro Lite
Controllers: Steinberg cc121, Frontier Design Tranzport
Hardware: Soundtracs Topaz Project 8 32ch inline console and lots of outboard gear (Joemeek, Drawmer, SPL etc.)
Recorders and players: Tascan 112MKII, 134 Syncaset, 238 syncaset, MD-301MKII, DA-30MKII, DV-D01U
Monitoring: Samson 120a amp, Avantone Mixcubes, Yamaha HS80M's and HS8S subwoofer and 6 AKG headphones

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by MrSoundman » Fri Apr 06, 2012 10:11 am

I've just recently had to use this function again which I know was working previously and now I find that, although the CD is correctly recognised, no track names are actually imported. Behaviour is the same in both 32-bit and 64-bit versions of WaveLab 7.2.1

Perhaps there's been some change on the FreeDB service? I can't find any option in WL7 to check how it's set up.
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

lanter
Junior Member
Posts: 110
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:05 pm
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by lanter » Tue Apr 10, 2012 8:44 pm

I may be wrong, but doesn't this have to do with ISRC codes.
I seem to recall no track names are imported from freedb if those codes are not extracted...
Jan

Cubase 10 Pro, WaveLab 9.5 Pro
PC Win 10 Pro; AsRock Z270 Pro4; Intel Core i7-7700 3.6GHz; 16GByte; PNY Quadro NVS 290
Focusrite Scarlett 18i20; RME ADI-4 DD; MOTU MIDI Express 128; 12 UAD-2 cores

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by MrSoundman » Tue Apr 10, 2012 9:57 pm

lanter wrote:I may be wrong, but doesn't this have to do with ISRC codes.
I seem to recall no track names are imported from freedb if those codes are not extracted...
As a test I've tried a couple of CDs, and even those with ISRC codes are not recognised. Using "Extract ISRC codes" from the Functions menu I can see the codes displayed in the ISRC column, but names are still not found. I can go on freedb.org and manually search for the title and it finds everything no problem.

The problem is also not consistent because in at least one case (an older classical recording) it does find the names! This is what leads me to suspect there's an issue with the interface between WL7 and freedb. In addition, I've tried a different application that also queries freedb.org and that functions perfectly on all tested CDs, so logically the fault can only lay with WL7.
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

CliveSmith
New Member
Posts: 22
Joined: Fri Mar 18, 2011 8:21 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by CliveSmith » Fri Oct 18, 2013 11:30 am

Did anyone get to the bottom of this? It has bugged me for ages and only now did I look and find this post.

It is definitely not a FreeDB issue, as it recognizes the disc (sometimes asking you to chose which of several matches it is). It just doesn't write the track names into the import dialog.

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by MrSoundman » Fri Oct 18, 2013 12:31 pm

CliveSmith wrote:Did anyone get to the bottom of this?
I don't think so for 7.2.1, but in the meantime I'm on 8.0.2 and although this is not a function I use very often, it no longer appears to be an issue in WaveLab 8.
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

S-EH
Member
Posts: 356
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:47 pm
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by S-EH » Fri Oct 18, 2013 12:52 pm

Hi,

Try update drivers from GEAR
http://www.gearsoftware.com/support/drivers.php

regards S-EH
RME Fireface 800, WaveLab, Cubase...

CliveSmith
New Member
Posts: 22
Joined: Fri Mar 18, 2011 8:21 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by CliveSmith » Fri Oct 18, 2013 12:59 pm

S-EH wrote:Hi,

Try update drivers from GEAR
http://www.gearsoftware.com/support/drivers.php
Thanks very much. I should have said that this is on a Mac system. Are there drivers for Gear Mac?

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by MrSoundman » Fri Oct 18, 2013 9:11 pm

CliveSmith wrote:
S-EH wrote:Hi,
Try update drivers from GEAR
http://www.gearsoftware.com/support/drivers.php
Thanks very much. I should have said that this is on a Mac system. Are there drivers for Gear Mac?
More to the point, what version of WaveLab are you using?
IMHO it's not the CD drivers, but it's worth a try -- and no, I don't know if there are Mac CD driver updates.
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

PG
Moderator
Posts: 6642
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by PG » Fri Oct 18, 2013 9:32 pm

WaveLab 8.0.3 will fix a problem here.
Philippe

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by MrSoundman » Fri Oct 18, 2013 9:46 pm

PG wrote:WaveLab 8.0.3 will fix a problem here.
Excellent :)
Can we also please have a fix so that "XX name" actually puts 2 digits (leading zero) for CDs with less than 10 tracks? i.e. "07 trackname" instead of "7 trackname".
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

CliveSmith
New Member
Posts: 22
Joined: Fri Mar 18, 2011 8:21 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by CliveSmith » Sat Oct 19, 2013 8:41 am

MrSoundman wrote:More to the point, what version of WaveLab are you using?
IMHO it's not the CD drivers, but it's worth a try -- and no, I don't know if there are Mac CD driver updates.
I am using 7.2.600, similar to the OP's setup.

I know that I can upgrade to 8, but it was working perfectly in 6, so why should I need to do two upgrades to get back to what I had originally?

CliveSmith
New Member
Posts: 22
Joined: Fri Mar 18, 2011 8:21 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by CliveSmith » Wed Oct 30, 2013 9:22 am

So that's it - get the new one to have what I had two releases previously???

User avatar
MrSoundman
Senior Member
Posts: 2317
Joined: Fri Dec 24, 2010 3:27 am
Contact:

Re: No recognition Audio CD tracknames at import

Post by MrSoundman » Wed Nov 06, 2013 9:40 pm

Probably not what you want to hear, but this issue has been fixed in 8.0.3, fwiw.
Windows 10 • Cubase 9.5.50 • WaveLab 9.5.50 • SpectraLayers 6.0.10 • HALion 6.3.0 • Groove Agent 5.0.10 • Midex

Post Reply

Return to “WaveLab 7 | WaveLab Elements 7”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest