Tempo Change After Recording Audio

Post general topics related to Nuendo 6 here.
Post Reply
SlotOneEnt
New Member
Posts: 19
Joined: Wed Oct 15, 2014 1:24 am
Contact:

Tempo Change After Recording Audio

Post by SlotOneEnt » Wed Oct 15, 2014 1:42 am

Does Nuendo 6.5 have the ability to change the tempo for a project including recorded audio tracks? Midi tracks are easy, but I have never seen how to do the recorded audio. I have one song that needs to go from 125 bpm to 135 bpm Any thoughts?

twelvetwelve
Member
Posts: 905
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: Tempo Change After Recording Audio

Post by twelvetwelve » Wed Oct 15, 2014 2:36 am

Make sure musical mode is activated on the tracks and also for files in the pool then simply change the tempo and it will all follow.

SlotOneEnt
New Member
Posts: 19
Joined: Wed Oct 15, 2014 1:24 am
Contact:

Re: Tempo Change After Recording Audio

Post by SlotOneEnt » Thu Oct 16, 2014 7:18 am

thanks I will give it a try.

User avatar
Brain
Member
Posts: 276
Joined: Tue Jan 04, 2011 7:55 pm
Location: Dallas
Contact:

Re: Tempo Change After Recording Audio

Post by Brain » Thu Oct 16, 2014 4:13 pm

make sure the original tempo is listed for all files in the pool.
1.
N6.5.40, N6.0.7, WL 8.5.20
3.50gHz i7, Win-7_Pro
RME HDSPe-MADI
Motu Micro-lite
Timebase
Euphonix System-5

2.
N7.0.30, N6.5.40, N6.0.7
2.66 gHz Core2 Quad, XP SP-2
RME HDSP-MADI (primary)
SSL Alphalink MADI-SX, Mixpander-5 (backup)

User avatar
Rob Brown
New Member
Posts: 19
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:10 pm
Location: Bury St. Edmunds
Contact:

Re: Tempo Change After Recording Audio

Post by Rob Brown » Tue Oct 21, 2014 4:37 pm

You may need to select the audio tracks and then go to: Menu, Audio , Advanced and click 'set definition from tempo'. The tracks will gain a little note and wave symbol at the rhs.
I do this a lot when I record then want to add midi then decide the whole thing is too fast, too slow. You can do it with any audio once you create a click track and set the tempo from it.
Win 10 - 64 bit, Fireface UCX; Nuendo 7 + NEK 7; Wavelab 9; HALion 5; HALion Symphonic Orchestra; EWQL Symphonic Orchestra; Virtual Guitarist 2 etc...
Top of The Stairs Studio
Top of The Stairs SoundCloud

SlotOneEnt
New Member
Posts: 19
Joined: Wed Oct 15, 2014 1:24 am
Contact:

Re: Tempo Change After Recording Audio

Post by SlotOneEnt » Wed Oct 22, 2014 3:26 am

Thanks -

SlotOneEnt
New Member
Posts: 19
Joined: Wed Oct 15, 2014 1:24 am
Contact:

Re: Tempo Change After Recording Audio

Post by SlotOneEnt » Wed Nov 05, 2014 1:56 am

Thanks for the input....
Selecting Musical Mode in each track plus Musial Mode for each file in the pool is the key...... BUT

I did notice a really strange thing. In my pool on EVERY nuendo project I have checked so far ( I have about 1,000 projects ) in the pool there indicates the main tempo for most of the tracks, but a few have various other tempos, not the project tempo. I have not been able to account for this as I have seen it on processed vocal tracks and non processed vocal tracks, acoustic guitar tracks, lead guitar tracks etc. All these tracks were recorded by me at a fixed tempo.

If the project tempo is changed with these files in the pool, you can not listen to the playback - everything is out of sync.

Regardless of why the tempo on some files is wrong, the fix is to BOUNCE the entire audio track and remove the original file from the pool, ultimately to delete the mismatched tempo files.

Once all the files have the same tempo in the pool, set them all to Musical Mode and bang - tempo can be changed as needed.

One new issue: The Automation on any non audio track such as groups, EFX etc does / do not follow any tempo changes.

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1352
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: Tempo Change After Recording Audio

Post by fenderchris » Wed Nov 05, 2014 12:28 pm

SlotOneEnt wrote: One new issue: The Automation on any non audio track such as groups, EFX etc does / do not follow any tempo changes.
Sounds like that needs to be fixed asap.
Chris

The Archers - give it a rest already!

Windows-10 Pro 64-bit v.1903.

PC: i7 Quad core 2.66GHz, 24GB ram, SSD drives.

Screens: LG 4K 3440x1440, AG-Neovo 1280x1024 (x2).

Hardware: RME FireFace UFX, MR816CSX (x2), SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Midi Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Roland V-Drums TD-20X, Nektar Panorama P1.

Software: Nuendo-8.1.10, Nuendo-10.2.10, Wavelab-Elements-9.5, Halion-6, Halion Sonic 3, Kontakt-5, Cubase iCPro for iPhone and Android (killed by its parents at birth), Omnisphere, Trillian.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest