Audio Dropout During Playback and Export

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
mwholland
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Jul 27, 2014 10:52 pm
Contact:

Audio Dropout During Playback and Export

Post by mwholland »

Hello,

I am having a problem with multiple dropouts during playback and exporting. The dropouts are never in the same place.

I do not have any VSTi's installed (all WAV files). I, of course, am using mixing VST's, but that is it. When looking at my VST Performance, I can see that my average load and real-time peak never get over 25% up the meter. The disk meter gets up to around 25% and that is only on occasion.

Each dropout only lasts for about 1/2 a second. During playback of a 3:30 track it happens on average about 4 times. I am only exporting to MP3. I have tried changing my buffer size and real-time export and neither has helped. This actually has happened for quit a while, even when I was running Cubase Artist 7.0 and 7.5. Any help would be greatly appreciated.

-Matt

Cubase Artist 8.01
Windows 8.1
Intel i5 3.00GHz
8GB RAM
1 TB Hard Drive

krisp
Junior Member
Posts: 168
Joined: Wed Feb 02, 2011 7:25 am
Contact:

Re: Audio Dropout During Playback and Export

Post by krisp »

Cut and paste of an earlier post of mine:

If you get spikes with just a few tracks playing it might be a bad driver - try running DPC checker: http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml while Cubase is spiking. If DPC checker is complaining (by displaying red bars) try to find the culprit with http://www.resplendence.com/latencymon (also while running cubase).
Cubase 8.0.20 x64 | Win 8.1 x64 | Lenovo ThinkStation P900 w/ 2 Intel Xeon E5-2620v3 + 64 GB DDR4 ECC RAM | Nvidia Quadro K2200 | 256 GB M.2 SSD | 2x2 TB hybrid HDDs (RAID1).

mwholland
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Jul 27, 2014 10:52 pm
Contact:

Re: Audio Dropout During Playback and Export

Post by mwholland »

Krisp,

I appreciate your help. However, as stated in my post I do not get any spiking. I did try both of the recommended software. I ran a 3:30 track and got 5 dropouts. At no time did either piece of software indicate there was a problem (no red bars).

Since my first post, I have tried installing ASIO4ALL due to advice given in previous threads. Unfortunately, this this did not help either.

This is so frustrating. I have songs I want to share, but I cannot, given that every exported file has 4 to 5 intermittent audio dropouts. Makes making music way less fun because there is never a satisfying end product. Ok, I will stop crying now, but if anyone else can help I would greatly appreciate it.

Thanks,
Matt

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3330
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Audio Dropout During Playback and Export

Post by peakae »

What sound card ?
Cubase Pro 11, Wavelab Elements 9, I9 9900K , win10x64, 32Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

mwholland
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Jul 27, 2014 10:52 pm
Contact:

Re: Audio Dropout During Playback and Export

Post by mwholland »

I am using a Steinberg UR22.

krisp
Junior Member
Posts: 168
Joined: Wed Feb 02, 2011 7:25 am
Contact:

Re: Audio Dropout During Playback and Export

Post by krisp »

What VSTs are you using? Do you get dropouts without VSTs?

Btw: Another forum member had problems with intermittent bursts of white noise - the culprit was an expired demo VST inserted in the Control Room mixer.

Regarding my last post: Dropouts can be a side effect of spiking so I assumed that was the problem.
Cubase 8.0.20 x64 | Win 8.1 x64 | Lenovo ThinkStation P900 w/ 2 Intel Xeon E5-2620v3 + 64 GB DDR4 ECC RAM | Nvidia Quadro K2200 | 256 GB M.2 SSD | 2x2 TB hybrid HDDs (RAID1).

mwholland
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Jul 27, 2014 10:52 pm
Contact:

Re: Audio Dropout During Playback and Export

Post by mwholland »

Because of your post, I figured it out. I thought I had removed all of my VST's and was still having problems, but I forgot about one. I have a mixing template with plugins loaded on the master buss and forgot that my version Voxengo SPAN was still a trial. Turns out it mutes itself periodically unless you purchase it. Duh!

Thanks for the replies!

-Matt

krisp
Junior Member
Posts: 168
Joined: Wed Feb 02, 2011 7:25 am
Contact:

Re: Audio Dropout During Playback and Export

Post by krisp »

mwholland wrote:Turns out it mutes itself periodically unless you purchase it. Duh!
Go sit in the corner for an hour, Matt!
Cubase 8.0.20 x64 | Win 8.1 x64 | Lenovo ThinkStation P900 w/ 2 Intel Xeon E5-2620v3 + 64 GB DDR4 ECC RAM | Nvidia Quadro K2200 | 256 GB M.2 SSD | 2x2 TB hybrid HDDs (RAID1).

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests