Couple problems with 9.02 update

All topics on WaveLab 9 and WaveLab Elements 9
Post Reply
OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

Hi PG,

Just installed the update and noticed a couple things:

1. in the render dialog for the audio montage, "select destination folder" doesn't work. it does work for audio files, but not in the montage. very frustrating!

2. in the preferences, "show title for single tool window" is also broken. i have it unchecked, but it's still showing the title.

both of these things worked fine in the initial version.

otherwise v9 is great! been with you since 1.6, many thanks.

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

a couple more:

1. i need to pitch shift a file. the "factory presets" option is grayed out. i can only do mickey mouse or quick +/-1, neither of which are any help. what happened to the dialog box where i could select the quality?

2. in the light theme, the selected track of the montage is almost identical in color to all the other tracks. this is confusing. it was fine in the initial version. pretty please can you switch it back?

thanks!

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2843
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by Justin P »

OldColonyMastering wrote: 1. in the render dialog for the audio montage, "select destination folder" doesn't work. it does work for audio files, but not in the montage. very frustrating!
It would be helpful to know your OS version. For me, "select destination folder" is working on OS X 10.11 for the audio file and montage both.

I assume Windows if you have used WL since 1.6 but you never know for sure and some Windows users still use XP :D
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

Mac Pro 3.3GHz 12-Core • 176GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.15.7
iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.15.7
MacBook Pro 2.8 GHz Quad-Core Intel Core i7 • 16GB RAM • MacOS 10.15.7

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

hey justin,

win 7 64. thanks!

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2843
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by Justin P »

OldColonyMastering wrote:hey justin,

win 7 64. thanks!
I'm sure PG will be able to help as he knows all, now that he knows more about the OS.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

Mac Pro 3.3GHz 12-Core • 176GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.15.7
iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.15.7
MacBook Pro 2.8 GHz Quad-Core Intel Core i7 • 16GB RAM • MacOS 10.15.7

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

1. in the render dialog for the audio montage, "select destination folder" doesn't work. it does work for audio files, but not in the montage. very frustrating!
I can't reproduce this problem. Please show me (picture) the exact menu function you use.
2. in the preferences, "show title for single tool window" is also broken. i have it unchecked, but it's still showing the title.
I can't reproduce this problem. Can you please give more details of what you see/expect?
1. i need to pitch shift a file. the "factory presets" option is grayed out. i can only do mickey mouse or quick +/-1, neither of which are any help. what happened to the dialog box where i could select the quality?
Do you really click in the middle of the "Pitch Shifting" button? Your comment seems to imply you only click on the right side.

Philippe
Philippe

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

Hi PG,

You're right about the pitch shifting, thank you!

here's a pic of "select destination folder". i click it and nothing happens. the dialog box doesn't open.

Image

the same thing happens with the "recent files" option for the file names. i click a different name and nothing changes:

Image

as for "show single title" you can see i have this deselected:

Image

but it's still showing the title:

Image

thank you!

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

For the "show single title", I think there is a misunderstanding. This option concern a tool window when it is docked. In that case, if the tool window is alone at that location, then the option allows to hide the title bar.

In your picture, you seem to show floating window. In that case, there is a different option, but for meters only:
2016-06-11_19-52-06.png
(14.99 KiB) Not downloaded yet
I think this is what you are looking for.
Philippe

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

thanks, but no, that's not it. maybe it's a different command and i'm just confused, but in v1, if i had only one montage open, it wouldn't show the title, thus eliminating that whole gray bar under the ribbon strip and saving a bit of screen space. i only have one montage open 99% of the time, so this is nice.

i know i unchecked something to make this happen. can't seem to do it with 9.02.

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

This option has been removed, because the access to the popup menu was far than ideal, without a tab.
Philippe

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

what if i beg you to put the option back, for those of us who don't need the popup menu? pretty please? sugar on top?

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

I would need more votes <g>
Philippe

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

i've been with you since like 1998, my vote counts for 10!

until the votes are in, and/or if i lose, is it possible for me to roll back to the initial version without having to redo all my shortcuts/customizations? cause the 1st version worked better. sorry buddy!

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

i've been with you since like 1998, my vote counts for 10!
:D
until the votes are in, and/or if i lose, is it possible for me to roll back to the initial version without having to redo all my shortcuts/customizations? cause the 1st version worked better. sorry buddy!
You can backup
Just uninstall.
Your settings will be preserved, but just in case, backup this folder:
C:\Users\[YourName]\AppData\Roaming\Steinberg\WaveLab Pro 9\

But I would not recommend not to update to new updates.
Philippe

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

quick question before i switch back: 9 will open 9.02 montages no problem?

also, seriously, when i was configuring the intital version to my liking and found the option to hide a single montage title i thought "that PG, he's got my back, he thinks of everything", so please consider reinstating that option. you can bury it somewhere only i can find it if you want:)

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

quick question before i switch back: 9 will open 9.02 montages no problem?
Yes.

BTW, what is your screen resolution?
Do you often work with a single file opened?
Philippe

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

1024x768. i don't use a desk and the monitor is far away from me. i now have a bigger monitor than what's in the pic on my homepage, but like this:

http://www.oldcolonymastering.com/

i have only one montage open 99% of the time. i like the screen as simple and uncluttered as i can make it, with as much screen space as possible devoted to just waveforms. so maybe it seems like a trivial thing, and i suppose it is, but for me having that whole gray bar under the ribbon strip is a waste of space, and clutters up the screen. i don't need that popup menu at all.

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

Thanks, interesting way of working.
Philippe

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

when i was configuring the initial version to my liking and found the option to hide a single montage title i thought "that PG, he's got my back, he thinks of everything", so please consider reinstating that option.
I will see what is possible for 9.0.30. For 9.0.25, it's too late.
Philippe

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

thanks. btw, the problem with "select destination folder" only happens sometimes. other times it works correctly. which is even stranger!

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

thanks. btw, the problem with "select destination folder" only happens sometimes. other times it works correctly. which is even stranger!
Someone else told me the same. If that happens again with 9.0.25, please come back to me.
Philippe

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

fwiw, it seems like it only happens when the montage is in an unsaved state. if i hit save, then it works correctly.

also, while i have your attention.....i see that "split stereo track into two mono tracks" has been replaced by either "split into m/s or l/r"...which is fine BUT if i split a track into separate l/r tracks, the panning doesn't work, or at least doesn't work as i expect it to, i.e. i can't seem to pan them to the middle.

when mixing, being able to split a stereo track into two mono tracks (that come up panned center, but could be manipulated freely) was very helpful. is 9 able to do this and i'm missing it, or would you consider reinstating it, or tough luck for me?

PG
Moderator
Posts: 8065
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by PG »

when mixing, being able to split a stereo track into two mono tracks (that come up panned center, but could be manipulated freely) was very helpful. is 9 able to do this and i'm missing it, or would you consider reinstating it, or tough luck for me?
You have to update the dispatching:
2016-06-19_18-06-40.png
(53.31 KiB) Not downloaded yet
Philippe

Rat
Member
Posts: 815
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:33 am
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by Rat »

For the save dialogue ... does Shift+S cause the same issue?

Here, on Windoze 7 Pro 32 bit not seen this problem.
Regards

Paul

Paul Rat Blakey
12th & Vine Post

Studio: Windows 10 Pro, Intel Core i7 7700 Quad Core LGA 1151 3.6 GHz CPU, 32 GB RAM, Gigabyte Z270M-D3H LGA 1151 mATX Motherboard, 2 x SSD (system and session drives), RME HDSPe AIO, Mytek converters

Laptop: Windows 10 Pro, Razer Blade Gaming Intel Core i7 8750H 6 cores/12 threads 4.1GHz CPU, 16 GB RAM SSD & HHD Denon DA10

WaveLab 9.5 and 10 Pro current release, iLok, Weiss

OldColonyMastering
New Member
Posts: 29
Joined: Mon Jun 06, 2016 9:52 pm
Contact:

Re: Couple problems with 9.02 update

Post by OldColonyMastering »

thanks PG, that works. rat, i'm not sure about shift+s, never tried it!

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests