Plugin loading crushes everytime

All topics on WaveLab 7 and WaveLab Elements 7
drorh4
Member
Posts: 343
Joined: Wed Oct 02, 2013 3:31 pm
Contact:

Plugin loading crushes everytime

Post by drorh4 » Tue Oct 03, 2017 5:55 pm

Im trying to get to my Wavlab and during the loading of the plugins, which takes long long minutes, the sof crushes (now on the softube bundle).
I need to restart it again and again just to make the whole procedure again and more crushing.

Please help?

I just want to get into the software.
OSX sierra 10.12.6 (MacBook pro mid12)
Win10 (desktop studio PC)
Nuendo 8.3.20 - Wavelab 9.5
Lynx Aurora 8
Motu Ultralite
Waves/plugin Alliance/Soundtoys

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Wed Oct 04, 2017 6:52 am

One plugin is causing trouble. Find it and remove it.
Philippe

drorh4
Member
Posts: 343
Joined: Wed Oct 02, 2013 3:31 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by drorh4 » Sun Oct 08, 2017 10:55 pm

Im sorry to say but it all kinds of plugs.
I cant remove them cause I do use them in nuendo.
btw, some of them did work in the past.
OSX sierra 10.12.6 (MacBook pro mid12)
Win10 (desktop studio PC)
Nuendo 8.3.20 - Wavelab 9.5
Lynx Aurora 8
Motu Ultralite
Waves/plugin Alliance/Soundtoys

drorh4
Member
Posts: 343
Joined: Wed Oct 02, 2013 3:31 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by drorh4 » Sun Oct 08, 2017 11:08 pm

Plus,
When I ask the Wavlab to "skip" it just crashs
OSX sierra 10.12.6 (MacBook pro mid12)
Win10 (desktop studio PC)
Nuendo 8.3.20 - Wavelab 9.5
Lynx Aurora 8
Motu Ultralite
Waves/plugin Alliance/Soundtoys

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Mon Oct 09, 2017 7:18 am

If you are using the 32 bit version of WaveLab, try the 64 bit (or reciprocally).
or:
Copy the file:
C:\Program Files (x86)\Steinberg\WaveLab 7\Factory Presets\Plugins\plugins to ignore.txt
to
C:\Users\Philippe\AppData\Roaming\Steinberg\WaveLab 7\Preferences\Plugins to ignore.txt

Open and add in this list, the plugin name you want to ignore.
You can use wildcard characters: * and ?
Philippe

drorh4
Member
Posts: 343
Joined: Wed Oct 02, 2013 3:31 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by drorh4 » Mon Oct 09, 2017 9:11 am

Hey philippe,

First of all thnx for helping out.
I reinstalled the W7 with the update (and without), now its not get open at all.
I did all the process again, and again - nothing.
I do use the 64 version.

I dont really know what happend but the wavlab didnt work properly since i went to Win10.

i did the compibillity check and used the win10 as win7 but the wavelab is not responding.
OSX sierra 10.12.6 (MacBook pro mid12)
Win10 (desktop studio PC)
Nuendo 8.3.20 - Wavelab 9.5
Lynx Aurora 8
Motu Ultralite
Waves/plugin Alliance/Soundtoys

drorh4
Member
Posts: 343
Joined: Wed Oct 02, 2013 3:31 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by drorh4 » Mon Oct 16, 2017 12:51 pm

help?
OSX sierra 10.12.6 (MacBook pro mid12)
Win10 (desktop studio PC)
Nuendo 8.3.20 - Wavelab 9.5
Lynx Aurora 8
Motu Ultralite
Waves/plugin Alliance/Soundtoys

Romantique Tp
External Moderator
Posts: 2877
Joined: Fri Aug 07, 2015 3:25 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by Romantique Tp » Mon Oct 16, 2017 12:59 pm

Give the Wavelab 9 trial a try (you wont lose anything and it's very small). Does it still happen there?
Every time someone says "it must be easy to add/fix", a programmer dies.

Cubase Pro and Wavelab Pro (latest), Windows 7 Ultimate 64-bit, MSI Z87-G45 GAMING, i5 4690k, GeForce GTX 760, almost every Steinberg plugin and expansion, Trilian, Komplete 10, etc etc etc etc

drorh4
Member
Posts: 343
Joined: Wed Oct 02, 2013 3:31 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by drorh4 » Mon Oct 16, 2017 11:58 pm

I want my Wvlb7 to be fix not 9.
OSX sierra 10.12.6 (MacBook pro mid12)
Win10 (desktop studio PC)
Nuendo 8.3.20 - Wavelab 9.5
Lynx Aurora 8
Motu Ultralite
Waves/plugin Alliance/Soundtoys

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Tue Oct 17, 2017 8:53 am

try the 32 bit version.
Or use the softwares that were available when WaveLab 7 was tested: Windows 7, and plugins not older than WaveLab 7.
Philippe

drorh4
Member
Posts: 343
Joined: Wed Oct 02, 2013 3:31 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by drorh4 » Tue Oct 17, 2017 4:24 pm

Is there a way to disable the vst load?
I cant see a way I going back to WIn7 just for Wavlab.
all my plugs are new and updated.
OSX sierra 10.12.6 (MacBook pro mid12)
Win10 (desktop studio PC)
Nuendo 8.3.20 - Wavelab 9.5
Lynx Aurora 8
Motu Ultralite
Waves/plugin Alliance/Soundtoys

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Tue Oct 17, 2017 6:28 pm

Copy the file
C:\Program Files\Steinberg\WaveLab 7\Factory Presets\Plugins\plugins to ignore.txt
to
AppData\Roaming\Steinberg\WaveLab 7\Preferences\

and add in this text file, this simple one-character line to ignore all plugins:

*
Philippe

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 281
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by SuStudio » Wed Oct 25, 2017 3:49 pm

Hi Philippe - I'm having the same problem - Wavelab starts up and does the plug-in scan and freezes after a few seconds. When I choose to skip the plugin that is hanging up, WL crashes but leaves 3 WL icons bouncing around on my task bar which I have to force close. This started after I accidentally pushed the "force scan plugins" button in WL and because it's just a button and not a switch, I could not undo the request. I was simply trying to stop this plugin scan because it was taking up to 10 minutes every time I launched WL Is there a way to get into WL in a safe mode and fix whatever is happening now?

Thanks PG
Cubase 10 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.14
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Wed Oct 25, 2017 4:34 pm

First, retry after booting.
If this is not enough, then use the plugins to ignore.txt method described before
Philippe

drorh4
Member
Posts: 343
Joined: Wed Oct 02, 2013 3:31 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by drorh4 » Wed Oct 25, 2017 5:04 pm

I can work with the WL now, after reinstalling plus the patch plus removing softube plugs.
after the patch (apparently I had the wrong patch and it made the process way more problematic) and move the softube to another place the WL went up.
I still need to find a solution for the softube cause I use them a lot.
OSX sierra 10.12.6 (MacBook pro mid12)
Win10 (desktop studio PC)
Nuendo 8.3.20 - Wavelab 9.5
Lynx Aurora 8
Motu Ultralite
Waves/plugin Alliance/Soundtoys

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 281
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by SuStudio » Wed Oct 25, 2017 8:22 pm

PG wrote:
Wed Oct 25, 2017 4:34 pm
First, retry after booting.
If this is not enough, then use the plugins to ignore.txt method described before
Thanks PG - where is this on the Mac platform? (reboots did not work).
Cubase 10 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.14
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Wed Oct 25, 2017 10:07 pm

Create a text file there:
/Users/YourName/Library/Preferences/WaveLab 7/Preferences/Plugins to ignore.txt
And on the 1st line, set this character:
*
Philippe

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 281
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by SuStudio » Thu Oct 26, 2017 9:53 pm

PG - still no luck after following your instructions. When I launch WL, it hangs up on a plugin and when I choose SKIP, WL crashes. See attachments of the status after implementing your instructions. Thanks
Attachments
Screen Shot 2017-10-26 at 1.33.12 PM.png
(13.07 KiB) Not downloaded yet
Screen Shot 2017-10-26 at 1.33.40 PM.png
(15.32 KiB) Not downloaded yet
Screen Shot 2017-10-26 at 1.36.37 PM.png
(80.53 KiB) Not downloaded yet
Cubase 10 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.14
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 281
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by SuStudio » Thu Oct 26, 2017 10:13 pm

Just to add, if I choose to skip once, WL freezes on the plugin it's trying to find, if I choose to skip permanently, WL just crashes.
Attachments
Screen Shot 2017-10-26 at 2.03.48 PM.png
(63.16 KiB) Not downloaded yet
Screen Shot 2017-10-26 at 2.04.07 PM.png
(30.69 KiB) Not downloaded yet
Cubase 10 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.14
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Fri Oct 27, 2017 6:12 am

You must add the ".txt" extension to the file "Plugins To Ignore"
Philippe

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 281
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by SuStudio » Fri Oct 27, 2017 3:54 pm

PG wrote:
Fri Oct 27, 2017 6:12 am
You must add the ".txt" extension to the file "Plugins To Ignore"
Yes, it's there but the "hide extensions" box was checked in the properties box - I unchecked it (see pic) and rebooted but now WL behaves the same way except it's hanging up on the next consecutive plugin in the directory. When I choose to SKIP, WL crashes. Just to be clear, the .txt file only contains an asterisk * on the first line exactly what I have in the previously attached pic?
Attachments
Screen Shot 2017-10-27 at 7.32.16 AM.png
(13.48 KiB) Not downloaded yet
Screen Shot 2017-10-27 at 7.34.03 AM.png
(63.02 KiB) Not downloaded yet
Cubase 10 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.14
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Fri Oct 27, 2017 5:38 pm

Well, then try to remove temporarily the plugins that hangs. And if you can reach WaveLab, open the plugin preferences and set the sub folders you want to ignore.
Philippe

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 281
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by SuStudio » Fri Oct 27, 2017 5:53 pm

Ok, is temporarily removing plugins as simple as just moving everything in the LIBRARY/AUDIO/PLUGINs folder and subfolders to another folder then moving it back? I can't be uninstalling plugins as there are too many to count.

Also, if this doesn't work, what is the best way to uninstall WL completely and start over since it was working before I touched that "scan plugins @ next startup" button. To reinstall, is there a direct file I can get that will install on OSX 10.12 without having to use the install tool?

Thanks PG
Cubase 10 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.14
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

PG
Moderator
Posts: 7002
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by PG » Fri Oct 27, 2017 6:16 pm

is temporarily removing plugins as simple as just moving everything in the LIBRARY/AUDIO/PLUGINs folder and subfolders to another folder then moving it back?
yes
Philippe

User avatar
SuStudio
Member
Posts: 281
Joined: Sat May 14, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: Plugin loading crushes everytime

Post by SuStudio » Fri Oct 27, 2017 9:13 pm

Ok, some progress made but encountering new issues. After removing the plugs, I was able to access WL and turn off the search plugins in the options menu. I didn't specify a specific folder but just uncheck the search box altogether. However, I now have 5 WL icons bouncing around on my task bar and my CPU utilization is skyrocketing while the Mac Pro fan is audibly spinning - a rarity on this platform. When I try closing out of WL, I receive the message in the attachment.

Thanks PG
Attachments
Screen Shot 2017-10-27 at 12.35.08 PM.png
(15.32 KiB) Not downloaded yet
Screen Shot 2017-10-27 at 12.35.31 PM.png
(25.08 KiB) Not downloaded yet
Cubase 10 - Wavelab 7.2.1 - Cubasis 2.5 & ICPro
Mac Pro Quad 3.7 Ghz 32GB, OSX 10.14
Macbook Pro 2.77 Ghz 8GB, OXS 10.12.6
UA Apollo Twin Quad MKII, G-Tech Raid, True P-Solo, innumerable VSTi & plug-ins.

Post Reply

Return to “WaveLab 7 | WaveLab Elements 7”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests