VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 can be posted here.
ultradust
Member
Posts: 246
Joined: Tue Jan 08, 2013 12:37 am
Contact:

VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by ultradust »

For some engineers, peak meters are of little to no use on channels. When using a console, they tend to look at calibrated VUs and would like to do the same in Cubase. These users would like the ability in Cubase to switch any audio meter between peak reading and VU, or to display multiple meters in thinner lines, similar to Pro Tools' implementation.

Many pro engineers already use VU (or other integrating) meter plugins such as Klanghelm VUMT, PSP TripleMeter, and HoRNet VU Meter.

It's really surprising that DAWs continue to focus on peak metering. Peak meters really aren't useful for mixing. (You might as well just have a clipping light that goes off whenever 0dBFS is exceeded - the peaks themselves don't help with mixing.) However, continuously integrating/averaging meters like VU, LUFS, etc. are hugely useful because you get a better idea on the overall energy of each track.

Cubase users shouldn't have to buy third-party meters just to get per-channel averaging analysis. It's a fairly basic, fundamental requirement - almost as important as having faders in the mixer.

ruffindajungle
Member
Posts: 206
Joined: Fri Feb 04, 2011 7:36 am
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by ruffindajungle »

+1
Hackintosh i7 4790k, Sierra, Cubase 10, Halion 6, Groove Agent 4, Erica synth Fusion box, Sh101, Ob-6, Rme UCX, E352 cloud terrarium

nucube
Junior Member
Posts: 92
Joined: Fri Jan 09, 2015 4:20 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by nucube »

Yes, that would be a great feature

maggie
Member
Posts: 359
Joined: Fri Nov 01, 2013 1:08 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by maggie »

Did you try Sleepy Time MonoChannel and StereoChannel? They are for free:

https://bedroomproducersblog.com/2014/0 ... -time-dsp/
Cubase 10 pro, Halion 6, Groove Agent 5, Padshop Pro, Tone2 Electra 2, Tone2 Ultraspace, U-He Diva, U-He Presswerk, U-He Hive, Tubeohm Vintage, Virtual CZ, Arturia Solina V2, Arturia Analog Lab, Waldorf Nave, Synapse Dune 2, UVI Falcon, UVI Grand Piano Type D, AiR Xpand!2, KV331 Synthmaster, Steinberg UR22, Arturia Keylab 49 (Black Edition), AMD RYZEN 3700X, 32GB GSkill Tridentz NEO RAM, ASUS ROG STRIX X570-F, Windows 10 64bit

ultradust
Member
Posts: 246
Joined: Tue Jan 08, 2013 12:37 am
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by ultradust »

Maggie, thank you for adding this to the list of options.

Would you agree that it would be preferable to have such meters built-in to Cubase? See Harrison Mixbus for an example of how this could be done.

A big challenge with using third-party tools is that they cannot be easily integrated into the MixConsole view or per channel; the user has to manually add the meters per channel and then open/close them in a plugin interface. This requires a lot of extra work and gets "in the way"; alternatively, having them built into the mixer would streamline the process. Also, the meters have to be manually calibrated depending on Cubase configuration, which many users might not realize; built-in meters could automatically adjust to the Cubase configuration.

User avatar
Winter Rat
Member
Posts: 709
Joined: Thu Jan 06, 2011 3:10 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Winter Rat »

+1
Cubase 9.5
Win 8.1 or Win 10 Pro; Intel Core i7-8700K; Gigabyte GA-Z370 HD3P; 16 GB, 3000 MHz; GeForce GTX 1050.

User avatar
Home Studio 87
Member
Posts: 809
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:32 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Home Studio 87 »

+1
Gigabyte GA-X99P-SLI / Intel Corei7 6800k / 32 Go DDR4 / 4x SSD / Win 10 Pro x64 / UAD Apollo Twin USB / UAD2 Satellite Octo USB / UAD2 Octo PCIe / Cubase Pro 10 / VEP6 / D-Touch Cubase / Console 1 / 24 Ch X-Touch / CMC Controllers / iPad 2&3 Lemur / Komplete Kontrol S61 MK2 /

maggie
Member
Posts: 359
Joined: Fri Nov 01, 2013 1:08 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by maggie »

Yes, I would agree. I have also used the SleepyTime tools as a free alternative, until Steinberg integrates it into Cubase. Steinberg and Harrison are working together, maybe something is coming in this direction.
Cubase 10 pro, Halion 6, Groove Agent 5, Padshop Pro, Tone2 Electra 2, Tone2 Ultraspace, U-He Diva, U-He Presswerk, U-He Hive, Tubeohm Vintage, Virtual CZ, Arturia Solina V2, Arturia Analog Lab, Waldorf Nave, Synapse Dune 2, UVI Falcon, UVI Grand Piano Type D, AiR Xpand!2, KV331 Synthmaster, Steinberg UR22, Arturia Keylab 49 (Black Edition), AMD RYZEN 3700X, 32GB GSkill Tridentz NEO RAM, ASUS ROG STRIX X570-F, Windows 10 64bit

battleangel
New Member
Posts: 46
Joined: Fri Sep 19, 2014 3:55 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by battleangel »

+1 oh yes please. Right now I changed colours in 'metering-appearance' to reproduce visually what I could expect by seeing VU meter. Not perfect but easier than inserting 3rd party plugin on every channel

User avatar
liljefelt
New Member
Posts: 19
Joined: Mon Dec 26, 2016 12:33 am
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by liljefelt »

+1
Cubase Pro v9.5.10 | RME HDSP9632 AIO | Win 10 (1703) | Strictly x64.

SledDriver
Member
Posts: 288
Joined: Tue Jan 05, 2016 3:27 am
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by SledDriver »

+1
DAW: Cubase Pro 10.5.12 since SL3 and previous, OS: Win 10 Pro x64 Build 1909, CPU: Intel i7-8700K delidded O/C'd @ 5GHz (running at around 34°C on air!! in Cubase), RAM: 64GB/DDR4 @2666MHz, Mobo: Asus Prime Z370-A, M.2x1 + SSDx4, Graphics: GeForce GTX 980Ti, 6 monitors, Audio Interface: FocusRite 18i20 Gen 2, Studio Monitors: Adam P11A+Sub8 with SonarWorks Reference 4 calibration, MidiSport 2x2, Lexicon reverb. VST’s include FabFilter suite, Waves, Syntorus, Eventide, R2, PositiveGrid, Focusrite Red, Softube, iZotope, Line 6 Helix, Native Instruments, Nugen, PSP, SIR2. VSTi’s include Arturia V7, Addictive Keys, FXpansion, Kiev Legacy, MinimogueLuxus, MusicLab, Native Instruments, Sonivox, Spectrasonics, Spitfire Audio, Superior Drummer 3, Synthogy. Others include zPlane, jBridge, Sleepy-Time, Voxengo, YouLean Pro.

User avatar
Sonico
Junior Member
Posts: 91
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:36 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Sonico »

This would be a great addition to cubase. I use klanghelm VUMT as an insert plugin but having a RMS reading in each channel as an option would be a nice feature for me!!
Cubase Pro 10.5
Focusrite Clarett 8pre USB
Desktop: Windows 10 64bit, Intel Core i7 3.2 Ghz, 16 GB RAM.
Laptop: Windows 10 64 bit, Intel Core i7 1.8 Ghz, 16 GB RAM.

User avatar
Prock
Grand Senior Member
Posts: 3970
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:22 pm
Location: Connecticut, USA
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Prock »

+1

Regards. 8-)
PRock Studio

DAW: Cubase Pro 10.5.20, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 4700K @ 4.0GHz, RAM: 32GB/DDR4/2800MHz, Graphics: 4GB GeForce GTX 960, Mobo: MSI Z170A Gaming Pro Carbon, AI: PreSonus Studio 192 Mobile, Mic Preamp: PreSonus TubePre, Headphone Amp: PreSonus HP4, Studio Monitors: Mackie MR5, 3rd Party VSTs: GSi VB3-II, SampleTank 3, Amplitube 4, Miroslav Philharmonik 2, EZDrummer 2

https://soundcloud.com/prockstudio

KHS
Member
Posts: 664
Joined: Wed Dec 20, 2017 4:05 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by KHS »

+1
Cubase Pro 10.0.60 - Steinberg UR242 - Windows 10 Latest build - I7-7700K@4,5GHz - Gigabyte GTX1070 Xtreme Gaming - 16GB RAM - Gigabyte Gaming 5 Z270 mobo - Corsair MP510 960 GB - Corsair MP510 1920 GB - Samsung 840 EVO 240 GB - Crucial MX300 525 GB.

Tommy80
Junior Member
Posts: 119
Joined: Fri Jan 04, 2013 2:17 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Tommy80 »

+1
MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013) - OSX 10.12.5
NVIDIA GeForce GT 750M 2048 MB
Apogee Duet 2 - Steinberg UR824
Cubase Pro last version - Wavelab last version

Evertone
Member
Posts: 318
Joined: Mon Dec 07, 2015 9:24 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Evertone »

+1 Yes!!
Cubase Pro 10.5
Mojave 10.14.6
iMac i7 - 32gb ram
Apogee Symphony IO

galoz
Junior Member
Posts: 92
Joined: Thu Jan 20, 2011 9:06 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by galoz »

+1
Cubase 9.5.3 pro
Windows 7 64bits - Core i5 - SSD - 8Gb - Motu PCI 424 - Motu 2408MKiii - Motu 1296 -

cmodica
New Member
Posts: 3
Joined: Sun Jan 26, 2014 4:03 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by cmodica »

It is not great addition. It is a necessity ! We need it because without that Cubase it is not a Professional tools.

User avatar
STK
Junior Member
Posts: 132
Joined: Thu Feb 03, 2011 3:41 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by STK »

+1
Intel Core i7 6700K, 4x 4GHz, - 32GB RAM, Gigabyte Z170X-UD3, Win10 64bit, 2x Steinberg UR824, SSL Nucleus, Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 10.0.5, GA 4, The Grand 3, Halion 6, Halion Sonic 3, iC Pro, NI Komplete 10, Superior Drummer 3, Jamstix 4, Trilian, ...

Accel0001
Junior Member
Posts: 123
Joined: Mon May 11, 2015 6:32 am

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Accel0001 »

+1
DAW: Cubase 10.0.60 (6.5-10), FL Studio 20.7 (8-20.7), Ableton Live 10 (8-10), Studio One (2-4.6), etc.
PC1: Win10 Pro (1909), AMD Ryzen Threadripper 3960X (24Core) 4.25GHz (OC, Boost off, CPPC off, SMT off (All cores Higher clock frequency Lower voltage)), 128GB RAM (3733)
PC2: Win7 Ultimate, Intel i7-3930K (6Core) 4.2GHz (OC, Boost off, HT off), 32GB RAM (2133)

User avatar
Reflection
Member
Posts: 263
Joined: Wed Aug 17, 2011 9:17 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Reflection »

+1

I use color on the meter for now. But more options in this catagory is welcome in my studio (wouldent min a pre fader meter option too)
os: win 10 64bit (latest). Cubase pro 10.5.20, 10.0.40
Hw: maximus xii hero 1200, I9 10900K, 32gb ram, nvida GTX 1070.
Sound: A&H Gsr-24M. Otari mtr-90mk2, Mx-55.
Dsp: uad-2. Powercore.
Daw control: Nektar Panorama p4, A&H Gsr-24M

simthembile
Junior Member
Posts: 121
Joined: Fri Apr 07, 2017 1:27 am
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by simthembile »

+1

User avatar
SF_Green
Member
Posts: 238
Joined: Wed Jul 17, 2013 1:47 pm
Location: San Francisco
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by SF_Green »

+1
Cubase Pro 10.5.12, Wavelab Elements 10.0.20, Live 10.1 Suite, Reason 10.4, SonarPt-2017.10, Finale 25, Komplete12 Ult, Omnisphere 2.6, BFD3, ARP Omni, many things with strings.
RME FireFace 800 (D 3.125, fw 2.77), Adam A7X, UAD-2 Quad, NI Komplete Kontrol S88 Mk2, A-800 PRO, CC121, Alesis QS7.1, Arturia BeatStep Pro, Maschine MkII, POD HD500
Ryzen9 3950X, ASrock 570X Extreme4, Win 10 Pro x64 v1909, 32Gb CorsairDDR4-3600
GeForce GTX 950 (442.74), NVM SSD 500Gb (OS), SATA 3 & 1.5Tb
GrSltz My Studio

Quinn3k3
Member
Posts: 314
Joined: Sat Jun 18, 2011 12:45 am
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by Quinn3k3 »

+1

MGil
Junior Member
Posts: 74
Joined: Thu Jan 06, 2011 1:03 pm
Contact:

Re: VU meter/Peak meter/both option for all audio channels

Post by MGil »

+1
Mac OS 10.13.6
Cubase Pro 10.5 ; Wavelab 9.5 ; Dorico Pro 3.1

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests