How to use bezier curves with midi CCs

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

How to use bezier curves with midi CCs

Post by -steve- »

Check out Greg Ondo's latest YouTube on the subject:

https://youtu.be/HxnDIuQiWzc
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

mbira
Member
Posts: 636
Joined: Thu Dec 30, 2010 3:22 am
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by mbira »

-steve- wrote:
Tue Jul 10, 2018 8:03 pm
Check out Greg Ondo's latest YouTube on the subject:

https://youtu.be/HxnDIuQiWzc
Cool! I never knew that one...
Cubase Pro | Wavelab Pro | Dorico Pro | SpectraLayers | Halion 6 | Laptop: Macbook Pro 2.4 GHz 8-Core Intel Core i9 32 G RAM, OS 10.15.5| Studio computer: 2012 12 core Mac Pro Tower 64 G RAM | PC Slave i7 8920 running VEP6 | Apollo 16 Firewire

benjaminduk
Junior Member
Posts: 98
Joined: Wed Feb 21, 2018 10:57 pm
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by benjaminduk »

Is there a way to edit the Midi CC from within the Midi event again once you have extracted the Automation?

Seems like once the automation is in a lane it cannot be edited from within the midi file even though you can see it.
Cubase 9.5 Pro, Windows 10 Pro 64bit, Focusrite Scarlett 2i4 (1st Gen), Intel i7 6700K, Asus Z170 Pro Gaming Motherboard, 48GB Ram, Adam A7X Speakers, Icon Platform M+

In_Stereo
Senior Member
Posts: 1533
Joined: Wed Oct 12, 2016 6:21 pm
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by In_Stereo »

Interesting! When I try it, it shows all automation for everything in the session, even if I just have that event selected. Any way to make JUST the track show used automation so I can do this?
Latest Cubase 10.5, Windows 10 Pro 64-bit, i9 10920x 12-core 4.8gHz, 128 gigs RAM, AMD RX-550 , plugins galore, some hardware, a bunch of real instruments and synths, Apollo 8 TB, etc., etc., and two cats

User avatar
greggybud
Senior Member
Posts: 1419
Joined: Thu Dec 16, 2010 10:01 am
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by greggybud »

mbira wrote:
Tue Jul 10, 2018 10:10 pm
-steve- wrote:
Tue Jul 10, 2018 8:03 pm
Check out Greg Ondo's latest YouTube on the subject:

https://youtu.be/HxnDIuQiWzc
Cool! I never knew that one...
Neither did I. Thanks to Greg. I wonder if he lays awake at night just thinking of Cubase work-arounds?

Now I have a use for Extract Midi Automation
The latest Cubase version, Wavelab 10, Intel Core i9 7920X @ 2.90GHz Windows 10 64bit, 64 gig all SSD drives (Gigabyte GeForce GTX 1050ti, 2 34" LG ultra wides and 1 28" all @2560x1080) iCon QconPro, Metagrid, 4 MidiTimePiece's = 32in/outs, UAD-2, SoundToys, NI, Waves, Arturia, and lots of hardware synthesizers most of them controlled by MidiQuest 11.

User avatar
DaddyO
Member
Posts: 612
Joined: Sat Mar 09, 2013 2:25 am
Location: Kennewick, WA USA
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by DaddyO »

Saw that too, found it interesting. I'v'e been waiting a long time for Steinberg to implement Bezier curves for MIDI CC data editing. But doesn't MIDI Automation (as opposed to Key Editor CC editing) make the data not migrate with the MIDI part if you move it?
Hobbyist
Dorico Pro 3.5, Cubase 9.5
VSL, Noteperformer
Windows 10 - i5 9600K - 64GB - M.2 and SATA SSD's.

benjaminduk
Junior Member
Posts: 98
Joined: Wed Feb 21, 2018 10:57 pm
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by benjaminduk »

I wish this was how Midi editing worked by default within Cubase without having to extract the Midi through a menu. For example if you recorded CC1 or CC11 in a midi event and you open the Automation lane the Midi CC that you recorded shows up in lanes like in the video without having to go through the whole extraction process. Also if you have an existing Midi event that you import from another file and has Midi CC information it would also just be read in the Automation lane.

To expand upon this further it would be even cooler if the Automation lanes would have their own editor Window like a Midi Editor Window with the ability to use bezier curves and other tools with the look of the Automation lanes.
Cubase 9.5 Pro, Windows 10 Pro 64bit, Focusrite Scarlett 2i4 (1st Gen), Intel i7 6700K, Asus Z170 Pro Gaming Motherboard, 48GB Ram, Adam A7X Speakers, Icon Platform M+

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by -steve- »

You can record the CCs in automation lanes in the project work area to begin with.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

benjaminduk
Junior Member
Posts: 98
Joined: Wed Feb 21, 2018 10:57 pm
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by benjaminduk »

What? You can? On an Instrument Track.

How do you do this and does that data also get stored within the Midi Event?
Cubase 9.5 Pro, Windows 10 Pro 64bit, Focusrite Scarlett 2i4 (1st Gen), Intel i7 6700K, Asus Z170 Pro Gaming Motherboard, 48GB Ram, Adam A7X Speakers, Icon Platform M+

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3307
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by peakae »

Did you watch the video ?
Goto 4m10s in the video and watch again.
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

benjaminduk
Junior Member
Posts: 98
Joined: Wed Feb 21, 2018 10:57 pm
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by benjaminduk »

Oh whoops I missed that part. Thought it needed to be extracted first :D
Cubase 9.5 Pro, Windows 10 Pro 64bit, Focusrite Scarlett 2i4 (1st Gen), Intel i7 6700K, Asus Z170 Pro Gaming Motherboard, 48GB Ram, Adam A7X Speakers, Icon Platform M+

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by -steve- »

One thing he doesn't mention is how to get the CC data back into an editable form in the Key Editor CC lanes. This can be done using Merge MIDI in Loop.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

benjaminduk
Junior Member
Posts: 98
Joined: Wed Feb 21, 2018 10:57 pm
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by benjaminduk »

Thanks for mentioning this Steve. I was wondering about that.
Cubase 9.5 Pro, Windows 10 Pro 64bit, Focusrite Scarlett 2i4 (1st Gen), Intel i7 6700K, Asus Z170 Pro Gaming Motherboard, 48GB Ram, Adam A7X Speakers, Icon Platform M+

msy
Member
Posts: 380
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:37 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Use bezier curves with midi CCs

Post by msy »

Thanks, a fully working work around. :)

I hope next update will bring curves to MIDI CC's.
Cubase Pro 10.5.20
HALion 6.3.1
OS: Windows 10 (1903)
Soundcard: RME Digiface USB with ADA8200 + ARC USB
DAW: AMD Ryzen 3950x | ASUS Prime x570-P | 32GB DDR4 3600MHz | Intel p660 NVMe M.2 2TB | Samsung EVO SSD 250GB SATA | Sapphire Pulse Radeon RX 5700 XT (set to PCIE 3.0 in BIOS w/drivers Adrenaline v19.11.3)
Screen: Philips 439P9H (Curved SuperWide 32:10) @ 3840x1200
Computer related hardware: 2xUAD-2 Duo PCIE, BCF2000 (MCU), Nord Wave, Eurorack via ES3/ADAT
Other DAWs: Bitwig 3.2

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1887
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Want to use the new automation curve paradigm (aka bezier curves) with midi CCs?

Post by Stephen57 »

-steve- wrote:
Sun Jul 22, 2018 5:16 pm
One thing he doesn't mention is how to get the CC data back into an editable form in the Key Editor CC lanes. This can be done using Merge MIDI in Loop.
+1 (TY)
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

emasters
Junior Member
Posts: 84
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:10 pm
Contact:

Re: Use bezier curves with midi CCs

Post by emasters »

msy wrote:
Tue Aug 14, 2018 2:21 pm

I hope next update will bring curves to MIDI CC's.
+1
Ed

User avatar
da10us
Junior Member
Posts: 101
Joined: Mon Mar 16, 2015 9:21 pm
Contact:

Re: Use bezier curves with midi CCs

Post by da10us »

Using automation this way for pitchbend isn't working like this for multi-timbral instruments (track/rack). I'm trying the automate pitchbend with Omnisphere 2.5 for example. I found automation numbers under the instrument lane. I could configure them for receiving pitchbend on the Omnisphere side. But that would seperate the information from my midi track (multi-timbral ;-)). Midi transformer works, but has poor resolution. Any suggestions?

How hard would it be for STeinberg to add pitchbend automation lanes to all tracks?
|i7-6800K|Win10 pro x64|Cubase Pro 9.5.41|Vienna Ensemble Pro 6|RME Fireface UC|UAD2 Octo|

User avatar
GargoyleStudio
Senior Member
Posts: 1819
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:58 pm
Contact:

Re: How to use bezier curves with midi CCs

Post by GargoyleStudio »

I've been hoping for Pitchbend and Aftertouch in the automation lanes for a long long time.......

Mike.
[Win10x64 latest, Cb10.5 latest, MOTU PCIe, UAD2, Waves, Soundtoys, O9N, Arturia, Omnisphere]

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: How to use bezier curves with midi CCs

Post by -steve- »

c'mon guys. Post in FR. This is not the place.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

jezburns
New Member
Posts: 30
Joined: Sun Dec 21, 2014 4:30 pm
Contact:

Re: Use bezier curves with midi CCs

Post by jezburns »

msy wrote:
Tue Aug 14, 2018 2:21 pm
Thanks, a fully working work around. :)

I hope next update will bring curves to MIDI CC's.
+1.. I can't believe there even needs to be a 'workaround' for this!

User avatar
jono not bono
Member
Posts: 566
Joined: Thu May 09, 2013 11:43 am
Contact:

Re: Use bezier curves with midi CCs

Post by jono not bono »

msy wrote:
Tue Aug 14, 2018 2:21 pm
Thanks, a fully working work around. :)

I hope next update will bring curves to MIDI CC's.
This. Madness it hasn’t been implemented yet.
Please make me stop buying stuff.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests