mp3 editing directly

All topics on WaveLab 7 and WaveLab Elements 7
Post Reply
wavcatcher
Junior Member
Posts: 185
Joined: Thu Dec 16, 2010 8:31 am
Contact:

mp3 editing directly

Post by wavcatcher »

Hi,

I'm working with mp3 loops and need to edit them. However, when I open an mp3 make the neccessary edits to the beginning and ending of a file for it to loop correctly and then save it, the resulting mp3 has extra space at the top and tail.

This leads me to believe that wavelab 7 is converting an mp3 into pcm audio, allowing me to edit it and then re-encoding it back to mp3 which then adds the extra mp3 frames to the top and tail that I just removed.

Is there anyway to edit an mp3 and save it directly with Wavelab 7 without having Wavelab convert the files but keeping them as mp3's throughout the process?

This is a pretty common dilemma nowadays for editing audio for flash or ios/android apps.
~Chris
Wavetrap
Sound Design | Audio Recording & Mixing
--------------------------------------------------------
Macbook Pro i7 17" 8GB RAM, and Macbook Pro Retina 15" 16GB Ram and 512GB SSD | RME UCX | Metric Halo 2882 2dexpanded | Kush GainTrain | Steinberg CC121 | Logic 9, Nuendo 6 + NEK, Wavelab 8, PT10.3.6, Reason 7, NI Komplete Ultimate 9. Omnisphere. GRM Tools, Waves, Izotope, Sonnox, + standard & esoteric plug ins. | Moog & Access Synths, Guitars and FX. Coffee and Motorbikes.

PG
Moderator
Posts: 8084
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: mp3 editing directly

Post by PG »

WaveLab does the convertion, as you say.
But my principle, mp3 is based on frames containing many samples, hence it is not possible to make sample accurate loops. Direct editing would not change this.

Mp33 is a distribution format, and not an edit format.
Philippe

wavcatcher
Junior Member
Posts: 185
Joined: Thu Dec 16, 2010 8:31 am
Contact:

Re: mp3 editing directly

Post by wavcatcher »

PG thanks for the response.
You are correct that MP3 is a distribution format and based on frames of typically 1152 samples.

However, there are a few sites that explain step by step how to edit the frames of an MP3 so that you can make MP3's that will loop cleanly and without gaps. Unfortunately, they require that you edit the mp3 after it is made and all the utilities I've seen mentinoed to do that are PC only. Since I use Wavelab 7 on Mac OSX, I thought I'd start by asking here.

The situation is that for Flash and some other common video game formats, clients are requesting MP3's that loop and while it isn't ideal, its certainly a client demand that I'm getting far more often so It might be something to consider adding to Wavelab.
~Chris
Wavetrap
Sound Design | Audio Recording & Mixing
--------------------------------------------------------
Macbook Pro i7 17" 8GB RAM, and Macbook Pro Retina 15" 16GB Ram and 512GB SSD | RME UCX | Metric Halo 2882 2dexpanded | Kush GainTrain | Steinberg CC121 | Logic 9, Nuendo 6 + NEK, Wavelab 8, PT10.3.6, Reason 7, NI Komplete Ultimate 9. Omnisphere. GRM Tools, Waves, Izotope, Sonnox, + standard & esoteric plug ins. | Moog & Access Synths, Guitars and FX. Coffee and Motorbikes.

S-EH
Member
Posts: 422
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:47 pm
Contact:

Re: mp3 editing directly

Post by S-EH »

Hi,

maybe this tools will do it ?

http://www.rogueamoeba.com/fission/

http://www.deepniner.net/mp3trimmer/

regards S-EH
RME Fireface 800, WaveLab, Cubase...

User avatar
Arjan P
Senior Member
Posts: 2674
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Contact:

Re: mp3 editing directly

Post by Arjan P »

Another possibility is the Freeware mp3DirectCut (for Windows or Linux). I use that to fastly trim podcasts for private use - very quick, but it also has looping options.

Luck, Arjan
Last edited by Arjan P on Thu Aug 18, 2011 5:20 pm, edited 1 time in total.
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab Pro 10.0.50 | Cubase Pro 11.0.0 | HALion 6.0 | Win10 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 - SoundByte Studio

kbruff2007
New Member
Posts: 43
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:45 am
Contact:

Re: mp3 editing directly

Post by kbruff2007 »

I thought that all mp3's needed to have a footer and header area for data, such as text and graphics.

wavcatcher
Junior Member
Posts: 185
Joined: Thu Dec 16, 2010 8:31 am
Contact:

Re: mp3 editing directly

Post by wavcatcher »

I tried the MP3 trimer but couldn't edit precisely at teh sample level only milliseconds.

I'll try Fission next...

Thanks for the tips...
~Chris
Wavetrap
Sound Design | Audio Recording & Mixing
--------------------------------------------------------
Macbook Pro i7 17" 8GB RAM, and Macbook Pro Retina 15" 16GB Ram and 512GB SSD | RME UCX | Metric Halo 2882 2dexpanded | Kush GainTrain | Steinberg CC121 | Logic 9, Nuendo 6 + NEK, Wavelab 8, PT10.3.6, Reason 7, NI Komplete Ultimate 9. Omnisphere. GRM Tools, Waves, Izotope, Sonnox, + standard & esoteric plug ins. | Moog & Access Synths, Guitars and FX. Coffee and Motorbikes.

pwhodges
Member
Posts: 557
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:29 am
Location: Oxford, UK
Contact:

Re: mp3 editing directly

Post by pwhodges »

The mp3 file is shorter precisely because it doesn't contain information at a sample level, so there is no way around this limitation without decoding and reencoding (which brings its own issues, of course).

Paul

Post Reply

Return to “WaveLab 7 | WaveLab Elements 7”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests