N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post general topics related to Nuendo 10 here.
jpgtr
Member
Posts: 378
Joined: Thu Jan 13, 2011 3:06 pm

N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by jpgtr »

Getting LOTS of random eLicensor Control errors pop-up windows - sometimes on start, sometimes when quitting N10. Doesn't happen every launch, but often enough...

Please advise.

Examples:
"Application Video Cut Detection has caused the following error: Application not registered"
"Application 'Nuendo RMU Connector for Dolby Atmos (R)' has caused the following error: Application not registered"
"Application Nuendo 10 has caused the following error: Application not registered"
2012 Mac Pro 10.13.6, 24 GB RAM, Nuendo 10.1 UAD-2 Duo

User avatar
Fredo
External Moderator
Posts: 2681
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:20 am
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by Fredo »

Update your eLicenser to the lastest version and/or perform maintenance tasks.

Fredo

profdraper
Member
Posts: 272
Joined: Sat Sep 27, 2014 10:31 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by profdraper »

Yes, after a couple of days of good behaviour, e-Licenser error complaints suddenly appeared & about different things on different launches. e-Licenser maintenance tasks didn't really solve this. What did: clean install of latest e-Licenser + running that in admin mode. A bit different to various e-Licenser /upgrade errors in the past with Cubase & Nuendo.

Also along the way: turns out that the auto-import prefs from Nuendo 8 wasn't really all that successful, with little bugs here and there. Instead, I rebuilt fresh pres but replaced a few manually from the old N8 install (eg templates). The odd one was that no way would a fresh install of N10 scan all my plugins correctly (quite a few, with Native Instruments Komplete Ultimate, UAD, etc). The N10 launch behaviour was that after quite some scanning, it would crash/quit, but on the next launches would always start over again and never remember the plugs it had scanned to date. Never got anywhere with that & so I also copied across the various plugin settings from N8 and now all seems to be fine.
MacPro 7,1 16 core, Catalina 10.15.6, 2TB /192GB, Vega II Duo
8TB OWC Thunderbay 6 RAID 4, 2TB Sonnet M.2 4x4 RAID 0
MiniMon 4k, Dell U3419W, BenQ SW2700PT
Apollo x8, UAD-2 quad PCIe, FaderPort 16, KK S61, Push
Nuendo, Wavelab, ProTools, Logic, Live, FCPX, Resolve Studio 16

jpgtr
Member
Posts: 378
Joined: Thu Jan 13, 2011 3:06 pm

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by jpgtr »

Fredo wrote:
Sat Apr 27, 2019 8:14 am
Update your eLicenser to the lastest version and/or perform maintenance tasks.
Errors are with most recent version. And have performed maintenance at least 3x.

Have tried updating the database and will see if that helps things...
2012 Mac Pro 10.13.6, 24 GB RAM, Nuendo 10.1 UAD-2 Duo

profdraper
Member
Posts: 272
Joined: Sat Sep 27, 2014 10:31 pm
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by profdraper »

jpgtr wrote:
Sun Apr 28, 2019 7:39 pm
Fredo wrote:
Sat Apr 27, 2019 8:14 am
Update your eLicenser to the lastest version and/or perform maintenance tasks.
Errors are with most recent version. And have performed maintenance at least 3x.
Yes, you're right. I'm getting this randomly now & not like what I've experienced before with Steinberg sw updates /eLicenser. As per earlier advice, the fix has always been to reinstall /update to the latest eLicenser. Not this time. The N10 update seems to have a number of bugs in relation to recognising auths, & in my case, relating to other Steinberg apps (Absolute 4, expansions, Wavelab etc).

Sometimes N10 launches fine, other times is quite mad in displaying any number of different eLicenser errors. For now, the only sense I can make of this is that this would appear related to opening 'some' older projects using those other Steinberg apps. Some may have been created with Cubase. Comes and goes; sometimes those same projects will open without the longwinded warnings. I too have clean installed the latest eLicenser several times now.
MacPro 7,1 16 core, Catalina 10.15.6, 2TB /192GB, Vega II Duo
8TB OWC Thunderbay 6 RAID 4, 2TB Sonnet M.2 4x4 RAID 0
MiniMon 4k, Dell U3419W, BenQ SW2700PT
Apollo x8, UAD-2 quad PCIe, FaderPort 16, KK S61, Push
Nuendo, Wavelab, ProTools, Logic, Live, FCPX, Resolve Studio 16

chetd
Junior Member
Posts: 60
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:21 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by chetd »

Fredo wrote:
Sat Apr 27, 2019 8:14 am
Update your eLicenser to the lastest version and/or perform maintenance tasks.

Fredo

Don't mean to stray off the NU10 topic but, worth mentioning & FWIW;

I've been having consistant and troubling problems with the latest ver. of "NU8"...and eLicensor errors.
Many ongoing Error messages and NU crashes as well.

And yes I did Update my eLicenser to the lastest version and performed maintenance tasks.
I've reached out for help but have yet to get any.

ErikG
Member
Posts: 695
Joined: Fri Dec 17, 2010 8:43 am
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by ErikG »

As mentioned in the n8 thread.
Try phydicslltcreplscing elicenser or USB hibs/extenders.
I had a bunch of errors and after replacing it no more issues.
Filmlance, a Swedish production company producing drama and feature films.
13xNuendo, (5xPT Only used for external clients)
Dubstage with 4k Christie projection
8xMedia Composer, VFX, online, grading and more

JezCorbett
Member
Posts: 248
Joined: Tue Jan 18, 2011 1:27 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by JezCorbett »

>phydicslltcreplscing

I beg your pardon?
Work system: Nuendo 8.3.20 / 10.3 | Windows 10 | AMD 3800X | 32GB RAM
Home system: Nuendo 5.5 | Windows 10 | AMD 3900X | 32GB RAM

jpgtr
Member
Posts: 378
Joined: Thu Jan 13, 2011 3:06 pm

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by jpgtr »

Still experiencing random eLicensor errors on launch.

Image
Attachments
error-again2.jpg
(23.66 KiB) Not downloaded yet
2012 Mac Pro 10.13.6, 24 GB RAM, Nuendo 10.1 UAD-2 Duo

benoit
Junior Member
Posts: 53
Joined: Mon Apr 29, 2013 9:36 am
Location: bern/switzerland
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by benoit »

...same problem here, started with N10. elicencer updated, cleaned, etc.

benoit
benoit piccand - leitung tonstudio/ sound arts - musik und medienkunst
berner fachhochschule / hochschule der künste bern
www.hkb-musik.ch | www.hkb.bfh.ch | https://hkb-soundarts.ch
nuendo 10 on div. macs, on board since cubase 1.0 on atari.

ErikG
Member
Posts: 695
Joined: Fri Dec 17, 2010 8:43 am
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by ErikG »

ErikG wrote:
Mon Apr 29, 2019 5:11 am
As mentioned in the n8 thread.
Try phydicslltcreplscing elicenser or USB hibs/extenders.
I had a bunch of errors and after replacing it no more issues.
Sorry I didn't read through my post written on iPhone.
Try physically replacing elicenser or USB hubs/extenders.
I had a bunch of errors and after replacing it no more issues.
Filmlance, a Swedish production company producing drama and feature films.
13xNuendo, (5xPT Only used for external clients)
Dubstage with 4k Christie projection
8xMedia Composer, VFX, online, grading and more

User avatar
ffg
Member
Posts: 643
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:46 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by ffg »

I've been getting these errors for a few weeks now with N8, and various VSTi's with E-Licenser protection.

It was so bad that Nuendo was almost unusable, obviously I did all the updating/maintenance.

MySteinberg support suggested getting new E-licenser dongles, as mine were pretty old, pre-2005.

This really helped a lot, I thought it was solved until the errors started coming back about 2 weeks later. Not as bad and it can be fixed by running E-Lic maintenance. Occasionally I have to reinstall the E-Lic app.

I raised another support ticket, and was told

Close all programs.
- Open this folder: /Library/Application Support/Syncrosoft Soft-eLicenser/
- Delete this file "SeLicenser.sel".

Again, this helped, and it got rid of the Soft E-Licenser which had no licenses on it, and sometimes seemed to start the errors going, but the bottom line is I'm still getting occasional errors.

Hopefully if this is happening to more people than just me Steinberg will be able to find a permanent fix.
best wishes

David

I'm going to to let the situation mature...

Nuendo 10.3
Cubase 10.5
MacPro 3.3 6-core OSX 10.12
Macbook Pro OSX 10.14
RME Fireface 802
RME Fireface 800
Audient ID14

jpgtr
Member
Posts: 378
Joined: Thu Jan 13, 2011 3:06 pm

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by jpgtr »

Asking loyal, paying customers to re-purchase a dongle to fix a copy-protection bug is not only ridiculous... it's just bad business. Hope the engineering team is on a proper fix.
Last edited by jpgtr on Mon May 06, 2019 5:57 pm, edited 1 time in total.
2012 Mac Pro 10.13.6, 24 GB RAM, Nuendo 10.1 UAD-2 Duo

jpgtr
Member
Posts: 378
Joined: Thu Jan 13, 2011 3:06 pm

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by jpgtr »

I raised another support ticket, and was told

Close all programs.
- Open this folder: /Library/Application Support/Syncrosoft Soft-eLicenser/
- Delete this file "SeLicenser.sel".
Thanks for this. I checked and the file is not present on my machine. (Does not sound like it was a true fix for you anyway.)

Hopefully, a real fix is in the works. (??)
2012 Mac Pro 10.13.6, 24 GB RAM, Nuendo 10.1 UAD-2 Duo

Oliver.Lucas
Senior Member
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by Oliver.Lucas »

I started Nuendo 8 for the first time in months and the first thing I got was an eLicenser error. I did all the maintenance tasks with a freshly downloaded version and got errors again. Tried a different computer and a different dongle/license and got errors again.
There IS something funky here.
Main machine: Fireface UFX+ 64GB, 2TB Hecacore macmini 10.14.x, egpu
Avid ProTools Ulitimate and S3. A gazillion plugings
https://aufnahme.myds.me

Oliver.Lucas
Senior Member
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by Oliver.Lucas »

Okay, now I cannot start Nuendo at all due to constant errors, WL Pro 9.5 still works.
Help anyone, I got an ADR session coming up.
Main machine: Fireface UFX+ 64GB, 2TB Hecacore macmini 10.14.x, egpu
Avid ProTools Ulitimate and S3. A gazillion plugings
https://aufnahme.myds.me

Oliver.Lucas
Senior Member
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by Oliver.Lucas »

It started now, after several quiks.
Main machine: Fireface UFX+ 64GB, 2TB Hecacore macmini 10.14.x, egpu
Avid ProTools Ulitimate and S3. A gazillion plugings
https://aufnahme.myds.me

Dolfo
Member
Posts: 263
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:45 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by Dolfo »

Same here. Normally first start of Nuendo of the day makes a eLicenser crash. After it works but you can get a crash randomly.
I switched to a new USB key license, but same issue.
MacPro 12 cores 3,06GHz 32GB RAM / OSX 10.14.6
Nuendo 10 (4 rooms) / Cubase Pro 10
Blackmagic Intensity Pro
Yamaha DM2000 V2 / Yamaha 01V96 V2 / Houston
MOTU 896HD mk3 / MOTU Traveler / MOTU 8Pre / MIDI Express 128 / MOTU MTPII

User avatar
ffg
Member
Posts: 643
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:46 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by ffg »

Worst errors for some time this morning, I had to uninstall the E-Lic app, re-install with dongles out, dongles in, do maintenance and finally got to use Nuendo.

This is a PITA, something has happened to the E-Licenser system which needs fixing.
best wishes

David

I'm going to to let the situation mature...

Nuendo 10.3
Cubase 10.5
MacPro 3.3 6-core OSX 10.12
Macbook Pro OSX 10.14
RME Fireface 802
RME Fireface 800
Audient ID14

benoit
Junior Member
Posts: 53
Joined: Mon Apr 29, 2013 9:36 am
Location: bern/switzerland
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by benoit »

...got stuck in the middle of a session because of this today. my dongle is a few months old.
benoit piccand - leitung tonstudio/ sound arts - musik und medienkunst
berner fachhochschule / hochschule der künste bern
www.hkb-musik.ch | www.hkb.bfh.ch | https://hkb-soundarts.ch
nuendo 10 on div. macs, on board since cubase 1.0 on atari.

b0ernie
New Member
Posts: 7
Joined: Tue Nov 22, 2011 9:44 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by b0ernie »

BUMP ... guys this is a NIGHTMARE and it has nothing to do with dongles and OSX (Sierra or High Sierra) it must be in the code of N10!

chetd
Junior Member
Posts: 60
Joined: Sat Apr 14, 2012 5:21 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by chetd »

b0ernie wrote:
Sun May 12, 2019 12:15 pm
BUMP ... guys this is a NIGHTMARE and it has nothing to do with dongles and OSX (Sierra or High Sierra) it must be in the code of N10!

The troubling issue extends back to N8 and not just N10.

User avatar
ffg
Member
Posts: 643
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:46 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by ffg »

Oliver.Lucas wrote:
Tue May 07, 2019 11:00 am
It started now, after several quiks.
Oliver, if you get this again, I find uninstalling then re-installing the latest E-Lic app (best to take the dongle OUT when doing this) then run maintenance usually fixes it. Temporarily.
best wishes

David

I'm going to to let the situation mature...

Nuendo 10.3
Cubase 10.5
MacPro 3.3 6-core OSX 10.12
Macbook Pro OSX 10.14
RME Fireface 802
RME Fireface 800
Audient ID14

Dolfo
Member
Posts: 263
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:45 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by Dolfo »

N7 now also causes the error. I've reinstalled e-Licenser and dongle is new.
MacPro 12 cores 3,06GHz 32GB RAM / OSX 10.14.6
Nuendo 10 (4 rooms) / Cubase Pro 10
Blackmagic Intensity Pro
Yamaha DM2000 V2 / Yamaha 01V96 V2 / Houston
MOTU 896HD mk3 / MOTU Traveler / MOTU 8Pre / MIDI Express 128 / MOTU MTPII

User avatar
audiomonkeys
Junior Member
Posts: 167
Joined: Fri Apr 20, 2012 9:25 pm
Contact:

Re: N10 - Frequent eLicensor Control errors

Post by audiomonkeys »

same problem here, I perform the maintenance on elicence and good for a few day's and them boom, one morning same error message as mentioned above.

My problem goes away by doing a shut down and then restart

T
Nuendo 10.2.20, Video Decoder for Avid DNxHD(R) Spectralayers Pro 6 Pro Tools Ultimate 2020.3
Mac Pro 5.1 3.33 Ghz - 12 core, 32 Bg RAM. OS10.12.6 Smart AV Tango +12 fader Ext, Dolby Atmos Suite, Blackmagic Intensity Pro - 5 litres of good Japanese Sake (and more coming) and 100% no CRACK plugins

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest