Midi delay... i don't get it.

Post general topics related to Cubase Pro 10, Cubase Artist 10 and Cubase Elements 10 here.
Post Reply
sylvainmoreau
Member
Posts: 414
Joined: Sat Aug 11, 2012 11:05 pm
Contact:

Midi delay... i don't get it.

Post by sylvainmoreau » Wed Sep 04, 2019 4:42 pm

Hi,

i want to play a note and have midi delay to play one 5th above after 1/4 note (say)
there's is just no way i can do that with midi delay.
when i set midi delay to have ONE delay it is always immediately with the note played whatever the delay setting.

why is that ? in any "sound delay" like tap delay the delay time you set affects the first sound produced by the delay. and then you can set wet dry if you want the first impulse to be heard or not.
am i missing something ? how to have the first delay actualy "delayed" by the parameter delay... weird to ask this question that should be how the delay work right ?

if i set pitch offset 7 / repeat 1 / delay 1/4
i get 2 notes played together. The note i play and this single delay that is 5th above but not delayed.
now if i set repeat to 2 i get a 2nd delay after 1/4 but now it 9th above... not what i want.
nuendo 10.2.0 / rme fireface 802 / rme Fireface UC/ W10x64 / 16ram / i7 2600k / P67A-UD3P-B3 / AMD Radeon HD 6800 Series

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18225
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi delay... i don't get it.

Post by Martin.Jirsak » Wed Sep 11, 2019 11:08 am

Hi,

Do you mean the MIDI Echo MIDI Insert, right?

What is the Beat Align settings? Try to increase it, please.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

sylvainmoreau
Member
Posts: 414
Joined: Sat Aug 11, 2012 11:05 pm
Contact:

Re: Midi delay... i don't get it.

Post by sylvainmoreau » Thu Sep 12, 2019 10:13 am

Hi thx for your answer.
yes MIDI echo sorry.
Beat Align settings is the same. what ever setting i hear the note i play on keyboard, the first generated note by the MIDI echo always plays exactly with that note what ever setting i put.
on any delay tool you have the first tap beeing delayed by the value you set. here the first echo is mixed with the note in.
makes it unusable to me.
nuendo 10.2.0 / rme fireface 802 / rme Fireface UC/ W10x64 / 16ram / i7 2600k / P67A-UD3P-B3 / AMD Radeon HD 6800 Series

ilmolto
Member
Posts: 365
Joined: Thu Dec 16, 2010 4:05 am
Contact:

Re: Midi delay... i don't get it.

Post by ilmolto » Sat Sep 14, 2019 2:30 pm

Manual says in live mode the first repeat will always play with the note. But in playback mode the Beat Align will push it back to its setting.

Bit strange if you ask me...

ilmolto
Member
Posts: 365
Joined: Thu Dec 16, 2010 4:05 am
Contact:

Re: Midi delay... i don't get it.

Post by ilmolto » Sat Sep 14, 2019 2:35 pm

Maybe not what you’re after but why don’t you try using a traditional delay effect as a send and adding a pitch shift plugin on the FX channel. Waves have a good one called SoundShifter.

sylvainmoreau
Member
Posts: 414
Joined: Sat Aug 11, 2012 11:05 pm
Contact:

Re: Midi delay... i don't get it.

Post by sylvainmoreau » Sat Sep 14, 2019 9:46 pm

ilmolto wrote:
Sat Sep 14, 2019 2:30 pm
Manual says in live mode the first repeat will always play with the note. But in playback mode the Beat Align will push it back to its setting.

Bit strange if you ask me...
Wow .. yes strange. Thanks for looking into it.

Thx ilmolto i'm using the crystiliser for those.. but no really for this i want the midi echo function. I want to to render the midi echo to tracks... then trig a disklavier... big work 😅
nuendo 10.2.0 / rme fireface 802 / rme Fireface UC/ W10x64 / 16ram / i7 2600k / P67A-UD3P-B3 / AMD Radeon HD 6800 Series

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: Diego72, HarrySound, jssi.net, karel broekhuis, ral1020, SoundOf, wcb123 and 8 guests