[BUG] Freeze and Audio Mixdown cut the start of the exported audio file for the length of processing latency

Post general topics related to Nuendo 10 here.
Post Reply
User avatar
Dietz
Member
Posts: 295
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

[BUG] Freeze and Audio Mixdown cut the start of the exported audio file for the length of processing latency

Post by Dietz » Thu Oct 17, 2019 6:31 pm

Title says it all:

When I export Audio Mixdowns from individual channels with high-latency plug-ins in their inserts (e.g. restoration tools), the resulting export is silent at the beginning for (seemingly) the length of this latency.

Workaround: Add pre-roll manually, with a good estimation of this delay.

100% reproducible with NU 10.2, Windows 7 Prof., RME Hammerfall DSP audio system.

EDIT: Screenshot added

EDIT 2: "Freeze" added to the subject line (see message below).
Attachments
NU10_AudioMixdown_cut.png
(167.2 KiB) Not downloaded yet
Last edited by Dietz on Fri Oct 18, 2019 5:54 pm, edited 1 time in total.
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 3839
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: [BUG] Audio Mixdown cuts the start of the exported audio file for the length of processing latency

Post by MattiasNYC » Thu Oct 17, 2019 7:34 pm

Dietz,

is this happening with all plugins or only RX? I've had issues with RX in prior versions of Nuendo and I've always resorted to offline effects for RX when I wanted to make sure nothing funky would happen.
Nuendo 7.1.4 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.7GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Nvidia GTX 660 / ASUS x370-A mobo/ 500GB WD Blue system drive / Crucial BX100 250GB SSD media / spinners for library/backup ::::: iZotope RX / Phoenixverb Surround / DaVinci Resolve / Faderport / Applied Acoustics UltraAnalog / my pet pony Frank

User avatar
Dietz
Member
Posts: 295
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: [BUG] Audio Mixdown cuts the start of the exported audio file for the length of processing latency

Post by Dietz » Thu Oct 17, 2019 11:42 pm

Thanks, Mattias,

I _absolutely_ would use offline processing, but I constantly run into strange issues with its new implementation, that's why I decided to do it the old-school way and bounce stuff.

Re: iZotope plug-ins: I was using Waves X-series too for testing, but as RX-plugs are the ones with the most obvious latency they were always part of the repro session. I'll try another test run without them ASAP.
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

Getalife2
Member
Posts: 578
Joined: Sat May 24, 2014 3:32 pm
Contact:

Re: [BUG] Audio Mixdown cuts the start of the exported audio file for the length of processing latency

Post by Getalife2 » Fri Oct 18, 2019 12:48 am

Does this happen when you do the same bounce through your mix bus? I mean to solo that track and do the same bounce through a bus.

Plug-in delay compensation works by proportionally delaying every plugin with a shorter latency to equal the plug-in with the longest latency. Actually, the path with the largest cumulative plug-in chain latency.

So it's an interesting question you are posing. There's nothing to comparatively delay within a single track. I'm thinking there is a compensatory mechanism built into the buses since that Is the only path wherein you could have an inequality between channels in the cumulative latency of assorted plugins. That same compensating mechanism may not be built in to a single track when bounced outside of a bus.

I'm just thinking out loud so you guys tell me if I'm making any sense.
N10.0.20 - i7 5960X/32 GB at 4.3GHz with x7 SSDs - Win 7/64 - 2x RME MADI - 3X UAD-2 Quad - VEP

User avatar
Dietz
Member
Posts: 295
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: [BUG] Audio Mixdown cuts the start of the exported audio file for the length of processing latency

Post by Dietz » Fri Oct 18, 2019 9:19 am

This is what I suspect to happen - but I would have expected that the compensation for a single track is actually less of a hassle than the compensation for a whole mix in all its complexity. 8-/ After all, there's just a few individual values which would have been taken care for by adding them. There's no "outside world" for a single track.

... bouncing pre-processed individual tracks is what I do regularly when I take stuff with me for mixdown in other studios. It's just that I tend to have huge pre-rolls in those cases, so maybe that's why I never ran into this issue before - or maybe it's one of the new bugs of NU10. :-/
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Dietz
Member
Posts: 295
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: [BUG] Audio Mixdown cuts the start of the exported audio file for the length of processing latency

Post by Dietz » Fri Oct 18, 2019 5:53 pm

MattiasNYC wrote:
Thu Oct 17, 2019 7:34 pm
Dietz,

is this happening with all plugins or only RX? I've had issues with RX in prior versions of Nuendo and I've always resorted to offline effects for RX when I wanted to make sure nothing funky would happen.
I can confirm that this bug is NOT related to iZotope's RX plug-ins solely. It happens with any plug-in, it's just not as obvious in case of short processing latencies.

... and it's even worse than that: The same problem appears when you Freeze a track. That's quite a thing, if you ask me. 8-/
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests