Auto Record mode

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
Joonathank
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Dec 22, 2016 8:22 am
Contact:

Auto Record mode

Post by Joonathank »

Hey guys!

With new cubase 9 I suddenly have this automatic recording when a track is selected and record is activated.
When I hit play it starts recording. I see the new "common record modes" tab in the left bottom corner but how can I disable this feature. Im just trying to playback some regions and by default it starts recording on it...

Thanks

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 25248
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by Martin.Jirsak »

Hi and welcome,

How do you start playback, please? Do you use the GUI button or any KeyCommand or a HW Controller?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
Prock
Grand Senior Member
Posts: 3982
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:22 pm
Location: Connecticut, USA
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by Prock »

Perhaps you have "Enable record on selected audio (or midi) tracks" selected. You can change this setting in the Cubase>Preferences>Editing>Project & MixConsole menu.

Regards 8-)
PRock Studio

DAW: Cubase Pro 11, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 4700K @ 4.0GHz, RAM: 32GB/DDR4/2800MHz, Graphics: 4GB GeForce GTX 960, Mobo: MSI Z170A Gaming Pro Carbon, AI: PreSonus Studio 192 Mobile, Mic Preamp: PreSonus TubePre, Headphone Amp: PreSonus HP4, Studio Monitors: Mackie MR5, 3rd Party VSTs: GSi VB3-II, SampleTank 3, Amplitube 4, Miroslav Philharmonik 2, EZDrummer 2

https://soundcloud.com/prockstudio

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3337
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by peakae »

But that should not make it record when you hit play.
I rather suspect some punch In, is going on.
Cubase Pro 11, Wavelab Elements 9, I9 9900K , win10x64, 32Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 25248
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by Martin.Jirsak »

Yes, Punch In is a great idea! The default On/Off Key Command is I.

[edited: Sory, there was typo: Lunch function is not in Cubase, yet... :-) Fixed to Punch.]
Last edited by Martin.Jirsak on Fri Dec 23, 2016 8:43 am, edited 1 time in total.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Joonathank
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Dec 22, 2016 8:22 am
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by Joonathank »

Thanks Martin! Great function indeed now that I now how to disable it! :)

BusStopStudio
New Member
Posts: 4
Joined: Wed Nov 16, 2016 12:22 am
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by BusStopStudio »

Thanks! :)

soffer
New Member
Posts: 31
Joined: Fri Mar 22, 2019 9:48 am
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by soffer »

Martin.Jirsak wrote:
Thu Dec 22, 2016 10:02 pm
Yes, Punch In is a great idea! The default On/Off Key Command is I.
Three years later - you helped me!
Thanks :)
Happy new year!

Deepfreakx
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Dec 08, 2018 3:42 pm
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by Deepfreakx »

helped me too, thanx!

Leefromcheshire
New Member
Posts: 7
Joined: Sat May 18, 2019 10:43 pm
Contact:

Re: Auto Record mode

Post by Leefromcheshire »

Martin.Jirsak wrote:
Thu Dec 22, 2016 10:02 pm
Yes, Punch In is a great idea! The default On/Off Key Command is i
Thank you, this was most distressing until i saw your post :)

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests