Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
ADWolpert
New Member
Posts: 19
Joined: Thu May 12, 2011 4:14 pm
Contact:

Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by ADWolpert » Fri Jul 08, 2011 4:44 pm

I believe this problem was discussed in the archived forum, but I don't think anybody came up with a solution (at least, not one that's working for me). Here's the problem:

For some reason, when I start up Cubase 5.53 (or earlier 5.x versions), 32 bit (this isn't a problem with the 64 bit version), it hangs as it attempts to scan my entire computer for plug-ins, attempting to load programs that clearly have nothing to do with music. It gets stuck here:


Initializing VST 2x Plugin -> (any random program)

How can I make this stop, or at least get Cubase to only scan the appropriate directories?

I've tried uninstalling and re-installing the program, but this isn't working. Now, I was able to set the program up on a whole new partition -- essentially a clean install -- -- but I have so many programs that I'd have to reinstall on that new partition that I'm really hoping I don't need it.

Incidentally, I'm only having this problem because when I upgraded to Cubase 6, I made the mistake of uninstalling Cubase 5, thinking I wouldn't need it any more, but then found a serious bug in Cubase 6 which has made it pretty unusable (see my post about audio lanes multiplying out of control every time I save and re-open a project).

Anyway, any help would be appreciated.

TIA

Alan

Ron Garrison
Member
Posts: 237
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:23 pm
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by Ron Garrison » Fri Jul 08, 2011 5:07 pm

Check your VST search paths. I'm guessing something like C:\ is listed therefore searching all of drive C:\

Ron
Cubase 6.5, Sonar 8.5, Q6700@2.66GHz, Windows 7 Professional 64-bit, MCU+2Extenders, Presonus Firepod, Tascam VL-X5.

ADWolpert
New Member
Posts: 19
Joined: Thu May 12, 2011 4:14 pm
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by ADWolpert » Fri Jul 08, 2011 6:44 pm

Thanks. But how do I change those settings when I can't even get Cubase to open? Is there a way to do it from outside the program itself?

Ron Garrison
Member
Posts: 237
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:23 pm
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by Ron Garrison » Fri Jul 08, 2011 8:08 pm

I believe you want to "trash preferences"

See
https://www.steinberg.net/en/support/kn ... amily%5D=2

You will need to login to see this page.

You might be able to edit the xml directly but I've not checked.

Ron
Cubase 6.5, Sonar 8.5, Q6700@2.66GHz, Windows 7 Professional 64-bit, MCU+2Extenders, Presonus Firepod, Tascam VL-X5.

Ron Garrison
Member
Posts: 237
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:23 pm
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by Ron Garrison » Fri Jul 08, 2011 8:22 pm

OK - you might try this:

Edit (make a backup first) the file Vst2xPlugins.xml

Search for Vst2xPlugManager

Mine was at the end of the file.

I have an entry that looks like this:

Code: Select all

      <item>
         <string name="Group" value="Vst2xPlugManager"/>
         <member name="Values">
            <member name="PathList">
               <list name="paths" type="obj">
                  <obj class="FNPath" ID="277017056">
                     <string name="Name" value="VST2" wide="true"/>
                     <string name="Path" value="C:\Program Files (x86)\Common Files\Steinberg\" wide="true"/>
                     <int name="Type" value="1"/>
                  </obj>
                  <obj class="FNPath" ID="277011808">
                     <string name="Name" value="Instruments" wide="true"/>
                     <string name="Path" value="C:\Vstplugins\32-bit\" wide="true"/>
                     <int name="Type" value="1"/>
                  </obj>
                  <obj class="FNPath" ID="277012064">
                     <string name="Name" value="Plugins" wide="true"/>
                     <string name="Path" value="C:\Vstplugins\32-bit\" wide="true"/>
                     <int name="Type" value="1"/>
                  </obj>
                  <obj class="FNPath" ID="277016928">
                     <string name="Name" value="Vstplugins" wide="true"/>
                     <string name="Path" value="C:\" wide="true"/>
                     <int name="Type" value="1"/>
                  </obj>
               </list>
            </member>
         </member>
      </item>
Check those paths as those are the paths that it searches for the dlls. Notice that the full path is a combo of two lines:

<string name="Name" value="Vstplugins" wide="true"/>
<string name="Path" value="C:\" wide="true"/>

= C:\VstPlugins

Ron
Cubase 6.5, Sonar 8.5, Q6700@2.66GHz, Windows 7 Professional 64-bit, MCU+2Extenders, Presonus Firepod, Tascam VL-X5.

ADWolpert
New Member
Posts: 19
Joined: Thu May 12, 2011 4:14 pm
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by ADWolpert » Fri Jul 08, 2011 8:28 pm

Thanks for the help, Ron -- I'll try it all and let you know how it went.

Have a great weekend.

Alan

Sleepstorm
New Member
Posts: 2
Joined: Fri Jan 22, 2016 10:19 pm
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by Sleepstorm » Fri Jan 22, 2016 10:32 pm

Hello,

I'm having this same issue as of last week, spontanously. It looks like Cubase 5.5.3 32bit is scanning my entire C: for dll's that might be plugins. In this proces it crashes. Cubase 5 64bit just runs without any problem.

Can't find much about this on the web. What was your solution?

I understand it was a long time ago... Cheers.

jessy12345
New Member
Posts: 3
Joined: Sat Aug 20, 2016 8:19 pm
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by jessy12345 » Sat Aug 20, 2016 8:36 pm

im having the same problem,

i deleted vstplugmanger.dll in components then its loads up
but you can change the path back to there original settings.
as u can click on the path option!

i even try downloading a new vst plugin manager dll, still no luck, still scans the whole c drive..

im starting to believe there no way to revert this :(

tronlady
New Member
Posts: 6
Joined: Mon May 07, 2012 3:38 pm
Location: Barnsley, UK
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by tronlady » Sat May 13, 2017 7:17 pm

jessy12345 wrote:im having the same problem,

i deleted vstplugmanger.dll in components then its loads up
but you can change the path back to there original settings.
as u can click on the path option!

i even try downloading a new vst plugin manager dll, still no luck, still scans the whole c drive..

im starting to believe there no way to revert this :(
I'm having exactly the same problem jenny. Did you ever find a solution?

Also did you mean to write "you can't change the path back to their original settings as you can't click on the path option"?? This is what's happening to me also....
Emma

tronlady
New Member
Posts: 6
Joined: Mon May 07, 2012 3:38 pm
Location: Barnsley, UK
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by tronlady » Sat May 13, 2017 7:21 pm

Ron Garrison wrote:Check your VST search paths. I'm guessing something like C:\ is listed therefore searching all of drive C:\

Ron
Hi Ron. Should C:\ always have something after it or does it just look at the line above? I'd really, really love to know what's going on here as I have exactly the same problem...
Emma

tronlady
New Member
Posts: 6
Joined: Mon May 07, 2012 3:38 pm
Location: Barnsley, UK
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by tronlady » Sat May 13, 2017 7:25 pm

Ron Garrison wrote:I believe you want to "trash preferences"

See
https://www.steinberg.net/en/support/kn ... amily%5D=2

You will need to login to see this page.

Ron
I tried this but it just re-creates the app data\cubase 5 folder after trying to load cubase!!??
Emma

User avatar
Prock
Grand Senior Member
Posts: 3948
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:22 pm
Location: Connecticut, USA
Contact:

Re: Cuabse 5 Hanging on Initializing VST 2x Plugin

Post by Prock » Sun May 14, 2017 1:49 am

Follow the troubleshooting procedure outlined here in the "Solving VST Plug-in Troubles" section.

https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... ws#plugins

BTW, I took a guess at your system specs so this link is for a pc running windows os.

Regards. 8-)
PRock Studio

DAW: Cubase Pro 10.5.20, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 4700K @ 4.0GHz, RAM: 32GB/DDR4/2800MHz, Graphics: 4GB GeForce GTX 960, Mobo: MSI Z170A Gaming Pro Carbon, AI: PreSonus Studio 192 Mobile, Mic Preamp: PreSonus TubePre, Headphone Amp: PreSonus HP4, Studio Monitors: Mackie MR5, 3rd Party VSTs: GSi VB3-II, SampleTank 3, Amplitube 4, Miroslav Philharmonik 2, EZDrummer 2

https://soundcloud.com/prockstudio

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: bretta and 8 guests