Create Cycle Markers Based On Parts?

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
User avatar
sj1
Junior Member
Posts: 79
Joined: Wed Jul 03, 2013 7:03 pm
Contact:

Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by sj1 » Fri Dec 30, 2016 1:34 pm

Hi,

Suppose I have a (MIDI) track already cut up into parts. For example, I have a MIDI track 800 measures long and I have used the alt-Scissors to cut it up into 100 8-measure parts.

Is there any way to quickly assign 100 cycle markers, 1 for each of those parts?
Cubase 9.5 Pro, Absolute 3, Groove Agent, Dorico, Win 10 Pro, Korg OASYS, Yamaha Motif XS, KARMA
(Cubase user since the Atari ST days)

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16724
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by Martin.Jirsak » Sun Jan 01, 2017 11:33 pm

Hi,

I could imagine a Macro:
- Transport > Locators to Selection Range
- Transport > Insert Cycle Marker
- Navigation > Right
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
sj1
Junior Member
Posts: 79
Joined: Wed Jul 03, 2013 7:03 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by sj1 » Mon Jan 02, 2017 3:39 pm

Hi Martin.

By Macro, do you mean something that the Project Logical Editor could do, or do you mean driving Cubase thru an external Macro program such as Macro Express? ( https://www.macros.com/ )
Cubase 9.5 Pro, Absolute 3, Groove Agent, Dorico, Win 10 Pro, Korg OASYS, Yamaha Motif XS, KARMA
(Cubase user since the Atari ST days)

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16724
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by Martin.Jirsak » Mon Jan 02, 2017 3:52 pm

Hi,

I mean macros in Cubase. In the KeyCommands window, you can arrange your own macros (chain of commands).
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
sj1
Junior Member
Posts: 79
Joined: Wed Jul 03, 2013 7:03 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by sj1 » Mon Jan 02, 2017 4:21 pm

Ah, very good, thank you! I will look into that.
Cubase 9.5 Pro, Absolute 3, Groove Agent, Dorico, Win 10 Pro, Korg OASYS, Yamaha Motif XS, KARMA
(Cubase user since the Atari ST days)

User avatar
sj1
Junior Member
Posts: 79
Joined: Wed Jul 03, 2013 7:03 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by sj1 » Tue Jan 03, 2017 2:09 pm

OK, that macro sequence works fine. Thanks again!

Is there any trick that would allow me to operate it repeatedly for all the parts on a track in one go rather than having to invoke it manually one-part-at-a-time (which may typically be 50, 100, or even more times)?
Cubase 9.5 Pro, Absolute 3, Groove Agent, Dorico, Win 10 Pro, Korg OASYS, Yamaha Motif XS, KARMA
(Cubase user since the Atari ST days)

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16724
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by Martin.Jirsak » Tue Jan 03, 2017 4:46 pm

Hi,

Now, you can use Project Logical Editor:

If Container Type is | Equal | Part | And
Property | Property is set | Event is selected

Action
- No Action

Function: Transform
Macro: Your Macro.

Then úst select all events, and apply the Project Logical Editor preset.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
sj1
Junior Member
Posts: 79
Joined: Wed Jul 03, 2013 7:03 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by sj1 » Wed Jan 04, 2017 3:53 pm

Hi,

If all the parts are selected and then the PLE is run (as suggested) then the result is a single cycle marker created, spanning from the start of the first selected part to the end of the last selected part.

The goal is to create multiple cycle markers, one for each selected part (or for each part on a selected track, if that is the more appropriate definition to use).

From other discussions I'm taking it that the PLE, when doing Transform then Macro, really just runs the Macro once, not once per found object.

If that is the case, then either the goal is impossible, or it requires some other craftiness that hasn't surfaced yet.
Cubase 9.5 Pro, Absolute 3, Groove Agent, Dorico, Win 10 Pro, Korg OASYS, Yamaha Motif XS, KARMA
(Cubase user since the Atari ST days)

-steve-
External Moderator
Posts: 8772
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by -steve- » Wed Jan 04, 2017 5:07 pm

You could conceivably loop several PLE presets and macros, but all this is beyond the scope of what it's supposed to do. In any case, using the macro Martin provided you can hold down the shortcut key you assign to it, and it will repeat ad infinitum.


I just duplicated a midi part 100 times, and it took about 1.76543 seconds to complete. ;)
Independent manufacturer rep
Cubase Pro, Nuendo, and Dorico Pro; latest versions
Windows Pro 10 | i7-3770k | GA-77x-UD5h | 32 Gb | UR-RT2 | MOTU Ultralite mk3 hybrid
HP Spectre x360 2018 | 16 Gb

User avatar
sj1
Junior Member
Posts: 79
Joined: Wed Jul 03, 2013 7:03 pm
Contact:

Re: Create Cycle Markers Based On Parts?

Post by sj1 » Wed Jan 04, 2017 5:24 pm

I'm indeed finding Cubase Macros to be very useful.

Many operations have been reduced from needing, say, 10 x 50 = 500 manual actions to needing only 50 manual actions.

In some cases those 50 can be done very quickly, and in some cases a slower more deliberate pace of manual invocation is required.

Nevertheless, much better than w/o the Macro.

Still would like to to be able to "do for each found object" though, with each new iteration not beginning until the prior iteration is complete.

Nothing beats being able to do a job in a single operation! :D
Cubase 9.5 Pro, Absolute 3, Groove Agent, Dorico, Win 10 Pro, Korg OASYS, Yamaha Motif XS, KARMA
(Cubase user since the Atari ST days)

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests