Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
User avatar
Pixie
Junior Member
Posts: 188
Joined: Sat Dec 18, 2010 4:55 pm
Contact:

Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by Pixie » Thu Aug 04, 2011 1:34 pm

As of late, i have been experiencing random crashes when opening some projects.
C6 just dissapears and I get an error message from Windows about VideoEngineDecoder.exe that has stopped working.
There is no video in the project and usually the project opens fine on the second try.
Any idea as to what could be causing this?
|MSI X58 Pro Intel i7 4096 Mb Ram|RME Fireface 800+Steinberg MR816x+ART TubeOpto 8|Cubase 7.5.20 |Windows 8.1 32-bit|Korg Microkontrol|Steinberg Houston|

User avatar
orchetect
Member
Posts: 530
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:28 am
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by orchetect » Fri Aug 05, 2011 5:08 am

I have also experienced this in Cubase 6.0.3 64-bit and Nuendo 5.5 64-bit - but on Mac OS X.

Even an empty session with only one plug-in (Kontakt 4.2.2) will cause crashes. Sometimes when you unload the Kontakt plug-in (just one of many causes, I'm sure...) I see the system log show a Nuendo crash report, but also it generates a "VideoEngineDecoder" crash report separately.
Steffan Andrews | Composer for Film/TV | Custom iPad control surface developer | website | imdb
DAW: Mac Pro 6,1 (trashcan) 3.5GHz 6-core 64GB RAM, 4TB SSD, macOS 10.13.6, Cubase 10.0.30 rc3, Cubase 10.5.0 a2, Dorico 2.1
Converters/Monitoring: UA Apollo Duo Thunderbolt x 2, Apollo 16 Thunderbolt, Focal Twin6/Sub6
Gear: Vertigo VSM-2, Pultec EQM-1S3 pair, Manley Massive Passive, Neve Portico II Master Buss Processor, Manley ELOP, Manley Nu Mu, API 2500, Smart C2, Dangerous Compressor, Millennia STT-1 & HV-3C, Aurora GTQ2 x 2, Manley Core, Neumann M149 / U87ai / TLM170R pair / KM184 mt, Schoeps CMC64 stereo pair, Gefell UM70S, AT5040 & AT5045, Yamaha CP33, 5 iPads running custom DAW control surface software

GerogeHatter
New Member
Posts: 10
Joined: Mon Jun 13, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by GerogeHatter » Sat Aug 06, 2011 9:27 pm

Yep, same thing for me. I've had two lock ups with "videoenginedecoder.exe has stopped working :cry:

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by Grim » Sat Aug 06, 2011 9:59 pm

Maybe the same/similar issue here??

http://www.steinberg.net/forum/viewtopi ... ine#p76418

I had my first videoengine error today while running a project, along with 4 other freezes in different projects that seem to be another issue.
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

GerogeHatter
New Member
Posts: 10
Joined: Mon Jun 13, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by GerogeHatter » Sat Aug 06, 2011 10:18 pm

Happened to me when I opened Halion Sonic SE , loaded "Rock Drums", played a short piece of track, then message appeared. Cubase completely locked, the track kept playing, I couldn't stop it!
There was mouse movement I couldn't close the program or shut down, had to to use on/off switch.

Happened twice in quick succession, so for now I'm not using Halion Sonic SE drums

User avatar
orchetect
Member
Posts: 530
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:28 am
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by orchetect » Sat Aug 06, 2011 10:42 pm

I'm seeing more and more crashes for this process being logged to the OSX system log. Some coincide with Cubase hangs/crashes, some not. Pretty unsettling. Weird thing is I am not using video in any of my sessions.
Steffan Andrews | Composer for Film/TV | Custom iPad control surface developer | website | imdb
DAW: Mac Pro 6,1 (trashcan) 3.5GHz 6-core 64GB RAM, 4TB SSD, macOS 10.13.6, Cubase 10.0.30 rc3, Cubase 10.5.0 a2, Dorico 2.1
Converters/Monitoring: UA Apollo Duo Thunderbolt x 2, Apollo 16 Thunderbolt, Focal Twin6/Sub6
Gear: Vertigo VSM-2, Pultec EQM-1S3 pair, Manley Massive Passive, Neve Portico II Master Buss Processor, Manley ELOP, Manley Nu Mu, API 2500, Smart C2, Dangerous Compressor, Millennia STT-1 & HV-3C, Aurora GTQ2 x 2, Manley Core, Neumann M149 / U87ai / TLM170R pair / KM184 mt, Schoeps CMC64 stereo pair, Gefell UM70S, AT5040 & AT5045, Yamaha CP33, 5 iPads running custom DAW control surface software

SLL
Junior Member
Posts: 119
Joined: Fri Dec 17, 2010 10:47 pm
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by SLL » Sun Aug 07, 2011 8:01 pm

Pixie wrote:As of late, i have been experiencing random crashes when opening some projects.
C6 just dissapears and I get an error message from Windows about VideoEngineDecoder.exe that has stopped working.
There is no video in the project and usually the project opens fine on the second try.
Any idea as to what could be causing this?
I've also been suffering from these random crashes, happening out of nothing. In my case it wasn't when I loaded project, but when I moved the song position pointer with the numeric + - keys. Then I got the popup message, telling me that the videoenginedecoder somehow was influenced by this crash. I don't use video in my projects, but I would think that these new C6 video processes are active all the time, and probably can make a stability impact on Cubase.

The sad thing is, that the crash is random. If I work through a day 8-12 hours, I sometimes see the error 1-2 times.

SLL

User avatar
Parrotspain
Member
Posts: 608
Joined: Fri Jan 28, 2011 6:28 pm
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by Parrotspain » Sun Aug 07, 2011 9:14 pm

I have had a couple of problems with this.

I notice that it is a separate process in Task Manager. I found that I could kill the process and continue working. A warning about video pops up, but my projects usually don't contain video in the first place.

I don't remember seeing a separate process in previous Cubase versions. Steinberg is this new?

If so how, about a feature request?..."Disable video functions" in the Preferences. After all it's using over 40mbytes of ram and - at this release at least is causing some stability issues.

P.
Cubase Pro 10.5

Win10 Home 64. Biostar A960D+ AMD FX8350. 32Gb.
Softube Console 1 Mk2, TC Powercore, Faderport

ErikH
New Member
Posts: 5
Joined: Sun Apr 24, 2011 12:32 am
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by ErikH » Mon Aug 15, 2011 3:04 pm

Same here, killing this process on the taskmanager on startup for now...
Intel MOBO, Quad 2.66 CPU, 4 Gb RAM, SSD System drive, win XP 32, Jbridge, UAD 2 QUAD, POCO Compact, Euphonix Transport, Mytek converter (FIWI)

ErikH
New Member
Posts: 5
Joined: Sun Apr 24, 2011 12:32 am
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by ErikH » Mon Aug 15, 2011 7:16 pm

unfortunately cubase 6.0.3 s graphics have become slow and unresponsive... downgrading to 6.0.2 :?:
Intel MOBO, Quad 2.66 CPU, 4 Gb RAM, SSD System drive, win XP 32, Jbridge, UAD 2 QUAD, POCO Compact, Euphonix Transport, Mytek converter (FIWI)

User avatar
orchetect
Member
Posts: 530
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:28 am
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by orchetect » Mon Aug 15, 2011 7:23 pm

ErikH wrote:unfortunately cubase 6.0.3 s graphics have become slow and unresponsive... downgrading to 6.0.2 :?:
https://www.steinberg.net/forum/viewtop ... 37&p=73950
Steffan Andrews | Composer for Film/TV | Custom iPad control surface developer | website | imdb
DAW: Mac Pro 6,1 (trashcan) 3.5GHz 6-core 64GB RAM, 4TB SSD, macOS 10.13.6, Cubase 10.0.30 rc3, Cubase 10.5.0 a2, Dorico 2.1
Converters/Monitoring: UA Apollo Duo Thunderbolt x 2, Apollo 16 Thunderbolt, Focal Twin6/Sub6
Gear: Vertigo VSM-2, Pultec EQM-1S3 pair, Manley Massive Passive, Neve Portico II Master Buss Processor, Manley ELOP, Manley Nu Mu, API 2500, Smart C2, Dangerous Compressor, Millennia STT-1 & HV-3C, Aurora GTQ2 x 2, Manley Core, Neumann M149 / U87ai / TLM170R pair / KM184 mt, Schoeps CMC64 stereo pair, Gefell UM70S, AT5040 & AT5045, Yamaha CP33, 5 iPads running custom DAW control surface software

Widowsky
New Member
Posts: 24
Joined: Wed Jan 26, 2011 1:16 pm
Location: Paris
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by Widowsky » Mon Aug 15, 2011 10:31 pm

videoenginedecoder crashes here too. i'm on mac. happens even on Cubase launch (so no plug-ins involved)

MusicTECH
New Member
Posts: 4
Joined: Tue Jan 04, 2011 5:34 pm
Contact:

Re: Cubase crash @ opening project: VideoEngineDecoder.exe

Post by MusicTECH » Fri Aug 19, 2011 1:21 am

Confirmed here as well. Trying to copy some automation with CTRL-C, hangs the program every time. Killed the VideoEngine processes and works fine after that.
Stephen Sherrard
Professional Mixing Engineer
DBAR Productions & MusicTECH
LoopLibrary.com

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: Ian s and 8 guests