Copy Hidden Signposts

Discussions about our next-generation scoring application, Dorico.
Post Reply
jmatos
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Mar 11, 2012 5:24 am
Contact:

Copy Hidden Signposts

Post by jmatos » Thu May 11, 2017 2:35 am

Hi,

Would there be a way to copy hidden signposts? This is mostly for tuplets. If not, make the banners much less intrusive. When you have a complex piano piece with many tuplets hidden, it can get very difficult/tedious to be constantly hiding and unhiding the banners in order to work properly.

Thanks,

Juan
Cubase Pro 10.5.0
Win 10 64-Bit
i7 5820k 64 GB Memory

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 15912
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by Daniel at Steinberg » Fri May 12, 2017 5:40 pm

We do not plan to change the program such that hidden signposts will be selected and copied/pasted, I'm afraid. I will look into making it possible to show/hide particular signposts using a key command, which is unfortunately not currently possible.

jmatos
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Mar 11, 2012 5:24 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by jmatos » Sat May 13, 2017 5:55 am

Thanks for the reply, Daniel. What is the reasoning behind not being able to copy a hidden tuplet?
Cubase Pro 10.5.0
Win 10 64-Bit
i7 5820k 64 GB Memory

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 15912
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by Daniel at Steinberg » Sat May 13, 2017 11:51 am

You can only copy things that you can select. When you hide a tuplet, we show the signpost precisely so that you can still copy the tuplet even though it is hidden. There are use cases that involve both copying the notes within the tuplet without the tuplet itself, and those that involve copying the tuplet as well as the enclosed notes, so it's important that you can achieve both. If you want to copy hidden tuplets, then keep the signposts visible.

jmatos
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Mar 11, 2012 5:24 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by jmatos » Sat May 13, 2017 4:00 pm

Makes sense. Maybe it's that I'm copying a complex Rachmaninoff piece and having the banners visible makes everything very cluttered. Hopefully when I'm writing simpler stuff this won't be a problem.

I've also had trouble copy/pasting a nested tuplet. Any suggestions with that?
Cubase Pro 10.5.0
Win 10 64-Bit
i7 5820k 64 GB Memory

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 15912
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by Daniel at Steinberg » Sat May 13, 2017 4:48 pm

Provided you have all levels of the tuplet selected when you copy, you should find it works out OK. If you have an example that doesn't work properly, please attach an example here.

jmatos
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Mar 11, 2012 5:24 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by jmatos » Sat May 13, 2017 10:03 pm

Here is the file. Can't seem to copy the nested septuplet on page 6 even with the signposts on. Everything else copies.

If copying hidden tuplets is not an option, might I suggest less intrusive signposts? Maybe it's that this is the first piece I enter on Dorico, and it's definitely not representative of the music I usually input (band arrangement, lead-sheets, orchestral music) but I find it somewhat difficult to navigate around the signposts without having to constantly hide/view them.

Thanks
Attachments
Etude-Tableau #2.zip
(325.96 KiB) Downloaded 31 times
Cubase Pro 10.5.0
Win 10 64-Bit
i7 5820k 64 GB Memory

dbudde
Member
Posts: 678
Joined: Tue Jan 15, 2013 5:28 pm
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by dbudde » Sat May 13, 2017 10:51 pm

I was able to copy it. You need to select the 7, the 3, the beam in both tuplets so all the notes are selected and then do the copy.

See the image for the selection and the result copied tuplet in the last bar.
Attachments
nested tuplet.png
(47.08 KiB) Not downloaded yet

jmatos
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Mar 11, 2012 5:24 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by jmatos » Sat May 13, 2017 11:23 pm

Maybe it's a Windows problem? I can't seem to copy it. I've clicked on every note and tuplet individually, selected the whole bar, selected just the tuplets and it's nested tuplets, but nothing seems to work.
Cubase Pro 10.5.0
Win 10 64-Bit
i7 5820k 64 GB Memory

jmatos
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Mar 11, 2012 5:24 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by jmatos » Sat May 13, 2017 11:40 pm

Okay, it seems to be a problem copying to that particular bar. I tried copying to another bar and it worked. Just a minor glitch.

On another note:

Sometimes I click the 1st or last note of a voice and it doesn't let me enable Starts/End voice. Is there a particular way to have it enabled? For me it works whenever it want's, not following any logical reasoning behind it. Might be the piece I'm copying is fairly complicated, but I don't think that should affect it.
Cubase Pro 10.5.0
Win 10 64-Bit
i7 5820k 64 GB Memory

jmatos
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Mar 11, 2012 5:24 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by jmatos » Sat May 13, 2017 11:46 pm

Just added 10 measures at the end of that page and the bass clef has nothing in it. I can input, but I cant select anything on it before inputting.
Attachments
Untitled picture.png
(158.48 KiB) Not downloaded yet
Cubase Pro 10.5.0
Win 10 64-Bit
i7 5820k 64 GB Memory

dbudde
Member
Posts: 678
Joined: Tue Jan 15, 2013 5:28 pm
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by dbudde » Sat May 13, 2017 11:57 pm

I agree that start and end voice buttons act confusing at times. I have resorted to only using remove rests from the edit menu. Has worked in every case I care about so far.

On you 10 bars with no rests showing it's likely that the end voice is turned on for that staff. You can turn it off to get the rests to show up again. Or you can just try to enter some music in those bars and it will work as expected.

jmatos
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Mar 11, 2012 5:24 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by jmatos » Sun May 14, 2017 12:51 am

dbudde wrote:I agree that start and end voice buttons act confusing at times. I have resorted to only using remove rests from the edit menu. Has worked in every case I care about so far.

On you 10 bars with no rests showing it's likely that the end voice is turned on for that staff. You can turn it off to get the rests to show up again. Or you can just try to enter some music in those bars and it will work as expected.
Thanks. I've also resorted to using the remove rests, but then I have no means of adding them back if I need them.

Will check out about the end voice. I did add some music and the rests appeared again.
Cubase Pro 10.5.0
Win 10 64-Bit
i7 5820k 64 GB Memory

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 15912
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: Copy Hidden Signposts

Post by Daniel at Steinberg » Sun May 14, 2017 1:02 pm

To restore rests you have removed, find the last visible note or rest in the voice in question, and switch off the 'Ends voice' property.

Post Reply

Return to “Dorico”

Who is online

Users browsing this forum: theduke and 8 guests