6.0.4 update installer does not work - again!

For users of legacy Steinberg Cubase software
theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

Same problem as with 6.0.3.

When I launch the update I see 'loading' for a second then the installer quits.

Also never hear back from Steinberg before when I and others complained that the 6.0.3 installer does not work.

I'll stay with 6.0.2 for the time...

[EDIT]
It's solved! See here: https://www.steinberg.net/en/support/kn ... /2020.html
Last edited by theother on Sun Sep 11, 2011 8:57 pm, edited 2 times in total.
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

jimmys69
Member
Posts: 807
Joined: Sat Dec 25, 2010 7:41 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by jimmys69 »

It makes sense to me that when only a few people have an issue with the installer, and thousands do not, that the issue is with your setup. NOT Cubase. I myself have never had more than minor glitches with anything involving C6. Maybe I'm just lucky and should go play the lottery. :D
PC Win7-64-16G i7-4790k/Cubase 5-6-7 32 bit, Cubase 8-9 Pro 64-bit/2-Steinberg UR824's/ADAM A7X/Event TR8/SS Trigger Plat Deluxe/Melodyne Editor

crofter
Member
Posts: 231
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by crofter »

I've updated 32 bit and 64 bit installations of Cubase 6 and elements 6 with no problems, I'm on Win 7 with UAC turned off.

User avatar
Pixie
Junior Member
Posts: 188
Joined: Sat Dec 18, 2010 4:55 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by Pixie »

I have Cubase installed on 3 computers.
The update on XP on my desktop ran fine aswell as on Vista on my Sony Vaio.
I does not run on my other XP laptop.
A couple weeks ago I helped a friend install AI5 on his laptop (without a problem) but when I wanted to update his version of AI5, the same thing happened (W7 64bit).

Just as last time, the issue got resolved by using 7-zip to unpack the installer and running the seperate installers individualy.
So basically it's not the updates that crash, but the autorun.exe.
|MSI X58 Pro Intel i7 4096 Mb Ram|RME Fireface 800+Steinberg MR816x+ART TubeOpto 8|Cubase 7.5.20 |Windows 8.1 32-bit|Korg Microkontrol|Steinberg Houston|

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

yes, it's the Cubase_6.0.4_Update.exe that extracts the installers that just quits within 1 second of displaying a bar moving up saying 'loading'. No error, no message. Just quits.

Quite a cheap shot to blame my setup from some of the users. There is nothing wrong with my setup if the program that extracts the installers from Steinberg crashed within the first second. I have W7 64-bit and Cubase 6.0.2 (32-bit) installed. Nothing out of the ordinary. Why do I get the blame and not Steinberg?
Obviously there is a fault that has been overlooked since 6.0.3 and I'm not the only one experiencing it.
How else do you explain that the 6.0.2 installer does not crash on my setupm only 6.0.3 and 6.0.4?

I'm not interested in experimenting with other software to de-zip a Steinberg .exe program that should just run when I click on it.

thanks
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

jimmys69
Member
Posts: 807
Joined: Sat Dec 25, 2010 7:41 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by jimmys69 »

I'm not trying to take a stab at you at all. Just saying that the update installed perfectly on my machine listed below. I had W7 64-bit and Cubase 6.0.3 (32-bit) installed. I'm just trying to give suggestion to another possible cause of your problem by stating that it worked for me with one click. No offense meant. :D
PC Win7-64-16G i7-4790k/Cubase 5-6-7 32 bit, Cubase 8-9 Pro 64-bit/2-Steinberg UR824's/ADAM A7X/Event TR8/SS Trigger Plat Deluxe/Melodyne Editor

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

...and none taken, just saying that you can't know and shouldn't suggest that it's the users fault when it truth it might not be, unless you have evidence of user error.

I might have been just one of a few unlucky ones to have found a piece of buggy code.

I have a standard W7 x64 installation, no Antivirus software except Microsoft Security Essential. A very clean machine. I really can't see what I could do wrong from my side that the Steinberg installer crashes without an error message during the self-extracting process.
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

jimmys69
Member
Posts: 807
Joined: Sat Dec 25, 2010 7:41 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by jimmys69 »

I never said user fault. Just possibly a setup issue or setting within your machine. I agree that is is strange that you do not get even the courtesy of an error message. As mentioned above, maybe check your User Account Control settings. Mine is all the way off as well.
PC Win7-64-16G i7-4790k/Cubase 5-6-7 32 bit, Cubase 8-9 Pro 64-bit/2-Steinberg UR824's/ADAM A7X/Event TR8/SS Trigger Plat Deluxe/Melodyne Editor

Guest

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by Guest »

If it weren't the user's fault, the forum would be full of people screaming it doesn't work. ;)

Did you try re-downloading it?

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

There are other people. It's not just me. Did you not see Pixie's post ? Again... you still haven't told me what it is I could possibly do wrong if an installer quits within 1 second?

I re-downloaded many times. And why does 6.0.3 have the same problem?

Just pointing fingers without indication of any wrong doing on my side isn't helpful. If an installer quits within 1 second of launching it there is not much any user can do wrong, right?

I only have W7 x64 with Microsoft Security Essential installed. So how can this be possibly my fault? If it is, which I don't rule out, although I can't see what, I'd like to hear a constructive suggestion and not just saying it's user fault because you don't seem to have a problem.

Logged in as admin and user account set to 'never notify', all the way down.
Last edited by theother on Sun Sep 11, 2011 12:44 pm, edited 1 time in total.
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

Guest

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by Guest »

Are you running as Admin? Is UAC dis-abled?

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

UAC is set to 'never notify', that's all I can find in W7. Yes, logged in as Admin.

thanks,
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

Guest

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by Guest »

How about dis-abling the firewall? You can run .exe's in either the search menu of the Start menu or Command Prompt, also. Might be worth a shot.

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3499
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by jaslan »

theother wrote:Just pointing fingers without indication of any wrong doing on my side isn't helpful. If an installer quits within 1 second of launching it there is not much any user can do wrong, right?
You are correct that pointing fingers too quickly is not helpful, but remember it goes both ways. You owe it to Steinberg to make sure it is not your problem before blaming the software developer.
The update installed perfectly for me. Most likely there is some reason your system is blocking it.
You said it did it on 6.0.3 as well. What did you do to remedy the problem that time?
Sincerely,
J.L.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

I agree, but I'm quite knowledgeable with computer going back to using Steinberg software already in 1986! :)

I really tried everything I can to make sure it's not a mistake on my side before posting on the net.

In answer to your question what I did with 6.0.3.... Nothing. Could not be solved.
The only way to overcome this was, as Pixie said,to manually de-zip the .exe with 7-zip and run the individual installer manually. I tried this and it worked, but discovered 6.0.3 was so unstable I could not use it in a professional environment.

This time I don't want to use 7-zip to install the update. Makes me feel uneasy. There is no reason the auto-extractor from Steinberg shouldn't do this for me. It needs to be fixed. I'm happy to help.
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

User avatar
MoPro
Member
Posts: 223
Joined: Mon Dec 27, 2010 6:02 pm
Location: Tampa Bay Area, USA
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by MoPro »

I noticed when I updated from 6.0.2, to 6.0.4, that the updater first updates the eLicenser software. I don't know how the updater accomplishes that, but if there is a problem with your version of the eLicenser software installed on your computer...maybe the updater isn't seeing what it wants to, and then just shuts down! I have no empirical evidence to support this idea... just some other possible variables for you to check!

By the way, the 6.0.4 updater worked flawlessly, as far as I can tell on my laptop (see sig).

Al
PC Cubase Pro 9.5.30 (64bit) | WaveLab 9.5.20 (64bit) | HALion 5 (64bit) | Win 7 Ultimate (64bit)
Computer Asus P9X79 Deluxe | Intel i7 3930k | 32 Gig Ram | Intel 520 SSD's | 2T Caviar Black
Hardware RME FireFace's UFX / 800 | AVID Artist Series: Control, Mix, and Transport | EuControl ver. 18.3

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

have the latest version of eLicencer installed...

turned off Firewall, switched off 'realtime protection' in MS security essentials. nothing helps. the installer just quits...

contacted Steinberg support and hope they will be able to help...
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3499
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by jaslan »

Could it be that something in the e-Licenser software could be in use and the e-Licenser update could not access? Try taking the dongle out or check the Task Manager to see if any e-Licenser processes are running.
I think one of them is called SYNSOPOS or such and has been known to continue running after exit.
This is just a guess really, so take it with a grain of salt.
HTH
J.L.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

I think you are on the wrong track. Because when I expand/dezip the file manually, like Pixie said earlier, all the installers work. The self-extracting.exe seems to crash when expanding the files. I don't think that at that point it checks for anything. Maybe I'm wrong.

eLicencer is not in use. I even restarted the machine to make sure. I closed VE-Pro, which is the only software running eLicencer and accessing the VST folder.

I checked the Task Manager and to be honest I don't see anything that would cause a problem...

thanks for the help
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3499
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by jaslan »

Well, I am glad you were able to get it to work.
Sincerely,
J.L.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

no I didn't. I used this trick with 6.0.3. Now with 6.0.4 I want to know why I can't use the 6.0.4 installer as it is...

I'd like an explanation from Steinberg why the installer crashes if possible...

If push comes to shove I can always use Pixie's method, just isn't right...
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

Conman
Senior Member
Posts: 2116
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:31 am

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by Conman »

I'd like an explanation from Steinberg why the installer crashes if possible...
Because something else (firewall?) is getting in the way. They would not know what, on your system, is the culprit. But try turning off any virus checkers and firewalls first then try an install.
Not read the whole thread so apologies if this has already been suggested.
Asus P6T deluxe; Core i7 920 2.67gHz; 12gig ram; Win7 Pro SP1; Roland Octa-Capture usb inteface; Cubase 6; and no 3rd party additions couple of hard drives PSU 750watt; NVidia GE Force 9600.
"An entrepreneur accepts that the world is the way that it is and goes about changing it rather than waiting for someone to make it easy for them."

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

already said earlier that I did all of that...
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3499
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by jaslan »

Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

theother
Junior Member
Posts: 78
Joined: Fri Jan 14, 2011 6:08 pm
Contact:

Re: 6.0.4 update installer does not work - again!

Post by theother »

jaslan you're the man!

I have to say I tried a few other compatibility modes myself and also had 'run as admin' ticked. But I did not try 'XP Service Pack 2'

It works!

Steinberg really should add this in a read me file to the installer!

many thanks! this is what's great about a forum!
Cubase 8.5 (64-bit) | Windows 10 (x64) | Intel i7 3930K | Asus P9X79 | 32 GB RAM | SSD drives

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests