Automatic crossfade ?

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Nuendo 8 can be posted here.
Post Reply
Plasmatron
Junior Member
Posts: 80
Joined: Mon May 05, 2014 9:19 pm
Contact:

Automatic crossfade ?

Post by Plasmatron » Wed Sep 19, 2018 8:11 pm

How is this not possible still ?

And why in the world :

1- Range tool crossfade does not work as intended ! It rarely does what it should.
2- pressing "crossfade" shortcut will almost always do crazy scenarios... Like crossfade with 3 clips in front of the 2 you want to cross fade... This has to be fixed..
3- the only moment it does the right crossfade is when ONLY the 2 clips are selected... then use the crossafde shortcut...
4- having 3 clip selected is then end of the world !!! and an atomic bomb fals in the time line...
Win10, i7-8700K, 32GB Ram (no-ECC), Asus ROG Maximus X Hero, GTX 1060 GTX 6GB (Quad-Monitors), RME-AES32, Nuendo 8.3.0

ErikG
Member
Posts: 556
Joined: Fri Dec 17, 2010 8:43 am
Contact:

Re: Automatic crossfade ?

Post by ErikG » Fri Sep 21, 2018 7:17 am

We have automatic xfades, we have for years, you can set it by track or for the full project.

I guess the intent is that you shouldn’t try to use multi clip xfade with the range tool but with the select tool.

As I am a “select tool user” that only changes to range tool for specific usage I am not the least bothered by how this works.
But I can understand that users who prefer to use the range tool as their main tool gets annoyed with how it works.

Are you perhaps a PT convert?
Most PT users tries to keep working the way they did in PT (as PT uses range selection as it’s primary editing paradigm) and it is not always the optimum way to do things in Nuendo.
Filmlance, a Swedish production company producing drama and feature films.
11xNuendo, 5xPT
Dubstage with 4k Christie projection
8xMedia Composer, VFX, online, grading and more

Plasmatron
Junior Member
Posts: 80
Joined: Mon May 05, 2014 9:19 pm
Contact:

Re: Automatic crossfade ?

Post by Plasmatron » Mon Sep 24, 2018 8:32 pm

Thanx ErikG,
I should be ashamed... I've been a Nuendo user since V1 ! And I did not think of checking on the the settings... Damn me ! And no ... i'm not a PT user ... Sorry for that !
Win10, i7-8700K, 32GB Ram (no-ECC), Asus ROG Maximus X Hero, GTX 1060 GTX 6GB (Quad-Monitors), RME-AES32, Nuendo 8.3.0

Plasmatron
Junior Member
Posts: 80
Joined: Mon May 05, 2014 9:19 pm
Contact:

Re: Automatic crossfade ?

Post by Plasmatron » Wed Oct 03, 2018 2:22 pm

well, no they don't work as they should...max 500ms... and they don't show!
Win10, i7-8700K, 32GB Ram (no-ECC), Asus ROG Maximus X Hero, GTX 1060 GTX 6GB (Quad-Monitors), RME-AES32, Nuendo 8.3.0

Helidream
Junior Member
Posts: 172
Joined: Fri Feb 07, 2014 11:19 pm
Contact:

Re: Automatic crossfade ?

Post by Helidream » Tue Feb 05, 2019 1:03 am

Another autocrossfade criticism :

viewtopic.php?f=276&t=136676

And when recording with punch outs it is even worst :

The autocrossfade at the end of the record is in fact a fade out followed by a fade in. But probably because autocrossfade does not show up graphically, nobody did detect it even when zooming on the crossfaded events.

But audio is affected. And the bad thing is that it is a "silent" audio quality destruction. You don't see it graphically, and eventually you do not hear it because there still is a fade out followed by a fade in that will remove any click.

Punch ins autocrossfades are not affected. They are right (thanks to the prerecord buffer).


I did detect this bug, did describe it, and did explain from where it does come from :

viewtopic.php?f=275&t=136680&hilit=record+crossfade

And here :

viewtopic.php?f=276&t=136677


I did not test with the latest Nuendo version, but i did not remember a note about a correction in the changelogs. I discovered it inside Nuendo 7.1.40 but i suspect it is here since a long time.

But nobody seems to care, and take it as a serious bug. Except probably PT guys that should laugh when they read this. Protools does not have this bug because it does have a record post buffer, so that the autocrossfade is correctly managed.

I say it again, such a bug that affect audio quality should be addressed as a top priority thing, regardless the complexity at the code level.
Comps+OS: PC Intel Core i7 six core 's - X79 Chipset - 256 Go SATA SSD - 1 To SATA Hard disk, 16 Go RAM - Win 7 Pro 64 Dual 27" monitors - AMD Firepro V7900 video card - Nuendo 8.3.20.
MR816csx - UR44 - MOTU 828 mkIII audio interfaces.
JLCooper MCS3800 (Mixing and Transport) - AKAI AFX + Midi translator Pro (Control Room) - TouchOSC Android (Personal Monitoring Controller) Control surfaces.
Rogers LS3/5a proximity monitors.
Sony PCM-7040 DAT - TASCAM HD-P2 recorder - PTV PT5210 Digital sync generator - Steinberg Timebase - Adam Smith ZETA3 synchronizers.
Lindos LA100 audio analyzer, HP 5372A frequency and time interval analyzer, Siglent SDG2042X signal generator - Tektronix TDS5000 scope - Efratom 10 MHz rubidium clock - HP Z3816A GPS frequency standard.

Helidream
Junior Member
Posts: 172
Joined: Fri Feb 07, 2014 11:19 pm
Contact:

Re: Automatic crossfade ?

Post by Helidream » Sat Feb 09, 2019 3:20 pm

.
Another problem with autocrossfading in Nuendo is that there is no direct access to the autocrossfade length during record sessions.

On digital audio tapes machines there was a pot on the remote to set the length so that it was possible to change it depending on the instrument you were punching in/out.

You can see this here on a Sony 3348 digital tape machine remote, in the right upside corner there is a pot to set crossfade length.
Cross fade time is adjustable in 16 steps over the range of from approximately 1 to 370 milliseconds :

Image
Image
sony-3348-remote-bd.jpg
(281.23 KiB) Not downloaded yet
Attachments
sony3348-crossfade.jpg
(78.28 KiB) Not downloaded yet
Comps+OS: PC Intel Core i7 six core 's - X79 Chipset - 256 Go SATA SSD - 1 To SATA Hard disk, 16 Go RAM - Win 7 Pro 64 Dual 27" monitors - AMD Firepro V7900 video card - Nuendo 8.3.20.
MR816csx - UR44 - MOTU 828 mkIII audio interfaces.
JLCooper MCS3800 (Mixing and Transport) - AKAI AFX + Midi translator Pro (Control Room) - TouchOSC Android (Personal Monitoring Controller) Control surfaces.
Rogers LS3/5a proximity monitors.
Sony PCM-7040 DAT - TASCAM HD-P2 recorder - PTV PT5210 Digital sync generator - Steinberg Timebase - Adam Smith ZETA3 synchronizers.
Lindos LA100 audio analyzer, HP 5372A frequency and time interval analyzer, Siglent SDG2042X signal generator - Tektronix TDS5000 scope - Efratom 10 MHz rubidium clock - HP Z3816A GPS frequency standard.

Plasmatron
Junior Member
Posts: 80
Joined: Mon May 05, 2014 9:19 pm
Contact:

Re: Automatic crossfade ?

Post by Plasmatron » Tue Mar 05, 2019 2:35 pm

+1 Helidream
Win10, i7-8700K, 32GB Ram (no-ECC), Asus ROG Maximus X Hero, GTX 1060 GTX 6GB (Quad-Monitors), RME-AES32, Nuendo 8.3.0

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests