Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
SteveH
New Member
Posts: 37
Joined: Wed Apr 22, 2015 8:31 pm
Contact:

Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by SteveH » Fri Dec 28, 2018 3:40 am

Hello,

I am using Cubase Artist 9.5 on a Windows 10 PC. I am also using an UR28M as my audio interface/monitor controller.

I am looking into making some Cubase tutorial videos using (ideally) OBS Studio to capture all the desktop action.

I am not having success getting the Cubase audio output recognized by any of the desktop recorders that I have tried (including OBS).

They seem to only recognize the default Windows audio setting which shows as analog line in on the UR28M as the audio source.

I have engaged loopback on the UR28M but cannot see how to integrate or access the DAW output it creates.

I have tried using Rewire, but with no success either.

So, summarizing, I am trying to find a way to have the Mix output of Cubase picked up by a desktop recorder in real time.

Looking forward to any suggestions.

Thanks,

Steve.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18097
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by Martin.Jirsak » Fri Dec 28, 2018 10:14 am

Hi,

For this kind of task you need some kind of virtual audio cable, which can grab the output and connect it to a virtual input.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

SteveH
New Member
Posts: 37
Joined: Wed Apr 22, 2015 8:31 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by SteveH » Sun Dec 30, 2018 7:38 am

Thanks Martin.

I installed VB Virtual Audio Cable successfully. It is recognized by Windows and OBS.

I cannot figure out how to route from Cubase to it however. It never seems to appear anywhere within Cubase as an option for an output or send.

Let me know if you have any guidance.

Thanks,

Steve.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18097
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by Martin.Jirsak » Sun Dec 30, 2018 8:32 pm

Hi,

I'm sorry, I don't know this software.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
LM_Piozza
New Member
Posts: 25
Joined: Sat Jan 27, 2018 5:22 am
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by LM_Piozza » Thu Jan 31, 2019 5:50 pm

Martin.Jirsak wrote:
Fri Dec 28, 2018 10:14 am
Hi,

For this kind of task, you need some kind of virtual audio cable, which can grab the output and connect it to a virtual input.
Hello Martin. I have the same problem as SteveH, although my OS is MacOS High Sierra.
I've tried it with Soundflower 2.02 and the Loopback2 demo but I can't get either Filmora or OBS to "listen" to Cubase Pro (if I choose the Steinberg interface as ASIO driver. If I choose the Integrated Audio of the MacBook Pro, so I don't have already problems)
Could you tell us how you got it and what virtual audio cable you use to make videotuts?
Thanks and greets,

User avatar
LM_Piozza
New Member
Posts: 25
Joined: Sat Jan 27, 2018 5:22 am
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by LM_Piozza » Thu Jan 31, 2019 6:03 pm

The UR28M has a function called LOOPBACK that's theoretically designed for these tasks but it does not work either.
I think it has to be a problem with the multimedia driver of the UR28M with High Sierra.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18097
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by Martin.Jirsak » Thu Jan 31, 2019 8:46 pm

Hi,

On Mac Loopback is very useful to mix several Audio sources to one Output. If you want to record it, you can use Audio Hijack from the same company.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
LM_Piozza
New Member
Posts: 25
Joined: Sat Jan 27, 2018 5:22 am
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by LM_Piozza » Fri Feb 01, 2019 11:31 am

Martin.Jirsak wrote:
Thu Jan 31, 2019 8:46 pm
Hi,

On Mac Loopback is very useful to mix several Audio sources to one Output. If you want to record it, you can use Audio Hijack from the same company.
Thanks a lot, Martin. I'm going to try Audio-Hijack and check if we can unblock this problem.
Greets,

User avatar
Leonard_A
Member
Posts: 316
Joined: Sun Dec 26, 2010 6:04 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by Leonard_A » Wed Apr 24, 2019 10:03 pm

SteveH wrote:
Fri Dec 28, 2018 3:40 am
Hello,

I am using Cubase Artist 9.5 on a Windows 10 PC. I am also using an UR28M as my audio interface/monitor controller.

I am looking into making some Cubase tutorial videos using (ideally) OBS Studio to capture all the desktop action.

I am not having success getting the Cubase audio output recognized by any of the desktop recorders that I have tried (including OBS).

They seem to only recognize the default Windows audio setting which shows as analog line in on the UR28M as the audio source.

I have engaged loopback on the UR28M but cannot see how to integrate or access the DAW output it creates.

So, summarizing, I am trying to find a way to have the Mix output of Cubase picked up by a desktop recorder in real time.

Looking forward to any suggestions.

Thanks,

Steve.

Hi mates.

I need some advice as I am trying to do exactly the same things. Basically I am using Cubase 10 and UR28M. My plan is to create some Cubase tutorial using OBS Studio.
I have activated loopback function but I can’t figure out how to get Cubase output and my microphone to work together.
I am so frustrated as I cannot reach a final solution.

Any further help will really appreciate.
Windows 10 Pro | Cubase Pro 10 | Ableton Live 10 Suite | Pro Tools 2018| WaveLab Elements 9 | Cubasis | HALion 6 | Groove Agent 5| NI Massive | Xfer Serum | Vacuum Pro | Lennar Sylenth1 | UVI Falcon | CC121 | PUSH 2 | UR28M | HS7 monitors | DT770 | DT1990

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18097
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by Martin.Jirsak » Thu Apr 25, 2019 6:45 am

Hi,

See my post above and use some virtual audio cable, please.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

SteveH
New Member
Posts: 37
Joined: Wed Apr 22, 2015 8:31 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by SteveH » Thu Apr 25, 2019 7:19 am

I tried, and tried, but could not get the virtual audio cable idea to work, so gave up.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18097
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by Martin.Jirsak » Thu Apr 25, 2019 8:28 am

SteveH wrote:
Thu Apr 25, 2019 7:19 am
I tried, and tried, but could not get the virtual audio cable idea to work, so gave up.
Hi,

Are you on Mac or on Windows? Which of the Virtual Cable software have you tried?

The general idea is to send the signal from Cubase to the Virtual Audio input, same as the source from your mice. Then select the Virtual Audio Cable as the audio source in your other (screen capture) software.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
Leonard_A
Member
Posts: 316
Joined: Sun Dec 26, 2010 6:04 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by Leonard_A » Thu Apr 25, 2019 8:51 am

Martin.Jirsak wrote:
Thu Apr 25, 2019 8:28 am
SteveH wrote:
Thu Apr 25, 2019 7:19 am
I tried, and tried, but could not get the virtual audio cable idea to work, so gave up.
Hi,

Are you on Mac or on Windows? Which of the Virtual Cable software have you tried?

The general idea is to send the signal from Cubase to the Virtual Audio input, same as the source from your mice. Then select the Virtual Audio Cable as the audio source in your other (screen capture) software.
I use PC. Windows 10

Help us
Windows 10 Pro | Cubase Pro 10 | Ableton Live 10 Suite | Pro Tools 2018| WaveLab Elements 9 | Cubasis | HALion 6 | Groove Agent 5| NI Massive | Xfer Serum | Vacuum Pro | Lennar Sylenth1 | UVI Falcon | CC121 | PUSH 2 | UR28M | HS7 monitors | DT770 | DT1990

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18097
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase and UR28M to create tutorials - audio problem.

Post by Martin.Jirsak » Thu Apr 25, 2019 11:08 am

Hi,

Sorry, I'm not Windows user, but it seems Virtual Audio Cable is the software, you are searching for.

Btw, this is Cubase forum and your topic has nothing to do with Cubase, in fact.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: Tj99 and 6 guests