Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post general topics related to Cubase Pro 10, Cubase Artist 10 and Cubase Elements 10 here.
Post Reply
teebeefree
New Member
Posts: 14
Joined: Mon Jan 14, 2019 11:17 am
Contact:

Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by teebeefree » Mon Jan 14, 2019 11:24 am

Hi guys I'm looking to make the move to Cubase Artist from logic X but would like to know if some of my workflow in Logic can be achieved in Cubase?
Please can anyone tell me:


Is it possible to slice audio into regions and export them to a sampler as a mapped instrument?

Also When Quantizing audio does Cubase stretch the gap inbetween regions?


thank you for any help

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18637
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by Martin.Jirsak » Wed Jan 16, 2019 11:05 am

Hi,

You can Slice an Audio, and export it to the Sampler. I'm sorry, I don't know exactly, what do you mean by "mapped instrument"?

Yes, you can use Audio Warp to stretch the sound, instead just moving it. So there are no gaps after. But Audio Quantize is not part of Cubase Artist, this is Cubase Pro only.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

teebeefree
New Member
Posts: 14
Joined: Mon Jan 14, 2019 11:17 am
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by teebeefree » Thu Jan 17, 2019 8:07 am

Hiya thanks for the reply i was hoping there was a way to slice a wav in the arrange into 1 beat regions then quickly import these regions into a cubase sampler to a range say C1 to G8.
Is this possible?

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18637
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by Martin.Jirsak » Thu Jan 17, 2019 10:58 am

Hi,

Yes, you can do this in the Sampler Track.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

teebeefree
New Member
Posts: 14
Joined: Mon Jan 14, 2019 11:17 am
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by teebeefree » Thu Jan 17, 2019 11:08 am

ok fab! does this mean ill need a seperate sampler track per region or can all regions fit into one sampler track?

User avatar
Steve Helstrip
Member
Posts: 816
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:23 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by Steve Helstrip » Thu Jan 17, 2019 11:22 am

teebeefree wrote:
Thu Jan 17, 2019 8:07 am
Hiya thanks for the reply i was hoping there was a way to slice a wav in the arrange into 1 beat regions then quickly import these regions into a cubase sampler to a range say C1 to G8.
Is this possible?
This is possible with Groove Agent. Just drag and drop onto the pads and they will auto-map across the keyboard.
Screenshot 2019-01-17 10.21.08.png
(206.08 KiB) Not downloaded yet
Hackintosh, 8700K / 4.8GHz, 16Gb, OSX10.14.4
MacBook Pro Retina (2015), i5, 8Gb, OSX10.14.4
Cubase Pro 10
Vienna Ensemble Pro 6
UAD-2 Octo, Focusrite Clarett Thunderbolt
Cubase user since 1989!

http://www.thethrillseekers.co.uk
http://www.twitter.com/stevehelstrip
http://www.facebook.com/thrillseekersofficial

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18637
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by Martin.Jirsak » Thu Jan 17, 2019 12:11 pm

Hi,

If you want a tuned "sampler", so you can play it "as piano", use the Sampler Track. If you want to use it as a drums, use Groove Agent.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

teebeefree
New Member
Posts: 14
Joined: Mon Jan 14, 2019 11:17 am
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by teebeefree » Thu Jan 17, 2019 1:56 pm

grand thank you for this. I have been reading on groove agent SE4 included with Cubase artist. Is it limited to 16 pads? I read somewhere that 128 pads is for an upgraded add on but this amount of pads would cover what im trying to do.

Manike
Member
Posts: 806
Joined: Fri Nov 04, 2011 3:21 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by Manike » Thu Jan 17, 2019 2:05 pm

The numbers above the pads allow to change 'group'. So you've got 8x 16.
8-Core Trashcan Mac Pro : Mojave : Cubase10.0.40 : MOTU828x : Nektar P6 :
Macbook pro : Mojave
http://www.manikemusic.com

teebeefree
New Member
Posts: 14
Joined: Mon Jan 14, 2019 11:17 am
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by teebeefree » Sun Jan 20, 2019 9:17 am

Hi all it looks like Halion 6 has features to slice at hitpoints and then map to keys quickly.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18637
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by Martin.Jirsak » Sun Jan 20, 2019 9:24 pm

Hi,

Just to prevent a confusion, HALion 6 is not part of Cubase. Only HALion Sonic SE is part of Cubase licence, but this VSTi doesn't have this feature.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

teebeefree
New Member
Posts: 14
Joined: Mon Jan 14, 2019 11:17 am
Contact:

Re: Cubase Artist 10 hitpoint to sampler

Post by teebeefree » Mon Jan 21, 2019 9:50 am

Martin.Jirsak wrote:
Sun Jan 20, 2019 9:24 pm
Hi,

Just to prevent a confusion, HALion 6 is not part of Cubase. Only HALion Sonic SE is part of Cubase licence, but this VSTi doesn't have this feature.

Thanks for headsup

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests