No playback with MOTU M2 interface

Post questions and find answers on our latest WaveLab releases here.
Post Reply
reby
New Member
Posts: 2
Joined: Fri Dec 06, 2019 3:25 pm
Contact:

No playback with MOTU M2 interface

Post by reby » Fri Dec 06, 2019 3:41 pm

I just installed WaveLab Elements 10.0.10. There seems to be full functionality, except for the most important feature: When I try to playback a file, nothing happens; the cursor remains blinking and doesn't move. This happens when the audio settings are routed to my MOTU M2 interface, when I change to the internal audio device (iMac late 2015, MacOS 10.14) everything works flawlessly. Another strange thing is: When I hit RECORD, WaveLab crashes immediately. That, again, only with the MOTU, while the internal device has no problems.

Any ideas? Thanks in advance.

Kay Thomsen
Steinberg Employee
Posts: 73
Joined: Tue Aug 12, 2014 3:22 pm
Contact:

Re: No playback with MOTU M2 interface

Post by Kay Thomsen » Mon Dec 09, 2019 10:55 am

Hi,

please try first to click on "Refresh" button of the audio device under "File" -> Preferences-> Audio Connections

thanx and cheers
Kay

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2531
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: No playback with MOTU M2 interface

Post by Justin P » Mon Dec 09, 2019 11:55 am

I had a MOTU device for a brief moment with the same problem. I needed to create an aggregate device in the MacOS Audio MIDI settings app, and then add the MOTU to it.

Then I would choose that aggregate device in WaveLab and it would then work.

The same is true with the Grace m900.

It’s strange.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

reby
New Member
Posts: 2
Joined: Fri Dec 06, 2019 3:25 pm
Contact:

Re: No playback with MOTU M2 interface

Post by reby » Wed Dec 11, 2019 11:43 pm

The aggregate device did the trick! Thanks a lot!

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2531
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: No playback with MOTU M2 interface

Post by Justin P » Thu Dec 12, 2019 2:32 am

reby wrote:
Wed Dec 11, 2019 11:43 pm
The aggregate device did the trick! Thanks a lot!
No problem. This issue goes back to 9.5 and probably earlier. I’m not sure what the issue is or why it couldn’t be solved for WL10 but there is at least a workaround.

I know MOTU is not known to be of super high quality, but my Grace m900 is what I would call high quality, and it also has this issue where an aggregate device is needed for WaveLab to work with it.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

User avatar
matthewbarnhart
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Dec 22, 2019 3:40 pm
Contact:

Re: No playback with MOTU M2 interface

Post by matthewbarnhart » Sun Dec 22, 2019 3:44 pm

Justin P wrote:
Thu Dec 12, 2019 2:32 am
reby wrote:
Wed Dec 11, 2019 11:43 pm
The aggregate device did the trick! Thanks a lot!
No problem. This issue goes back to 9.5 and probably earlier. I’m not sure what the issue is or why it couldn’t be solved for WL10 but there is at least a workaround.

I know MOTU is not known to be of super high quality, but my Grace m900 is what I would call high quality, and it also has this issue where an aggregate device is needed for WaveLab to work with it.
Popping in to confirm I have the same problem with my Grace m900 on WaveLab 10.0.10.

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2531
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: No playback with MOTU M2 interface

Post by Justin P » Sun Jan 05, 2020 3:55 pm

matthewbarnhart wrote:
Sun Dec 22, 2019 3:44 pm
Justin P wrote:
Thu Dec 12, 2019 2:32 am
reby wrote:
Wed Dec 11, 2019 11:43 pm
The aggregate device did the trick! Thanks a lot!
No problem. This issue goes back to 9.5 and probably earlier. I’m not sure what the issue is or why it couldn’t be solved for WL10 but there is at least a workaround.

I know MOTU is not known to be of super high quality, but my Grace m900 is what I would call high quality, and it also has this issue where an aggregate device is needed for WaveLab to work with it.
Popping in to confirm I have the same problem with my Grace m900 on WaveLab 10.0.10.
Interesting. I wonder why WaveLab has this issue with certain USB interfaces (MOTU, and Grace for sure).
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

PG
Moderator
Posts: 7287
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: No playback with MOTU M2 interface

Post by PG » Sun Jan 05, 2020 5:05 pm

I recently got a MOTU M4, and have to problem to have it recognized immediately by WaveLab 10.0.10.
This, on OSX 10.14.6, without needing to create an aggregate device.
I tried first, without installing the optional MOTU device. Success.
I tried again, after installing the optional MOTU device. Success.

Maybe my MOTU device has got a recent firmware?
Philippe

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2531
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: No playback with MOTU M2 interface

Post by Justin P » Sun Jan 05, 2020 8:34 pm

PG wrote:
Sun Jan 05, 2020 5:05 pm
I recently got a MOTU M4, and have to problem to have it recognized immediately by WaveLab 10.0.10.
This, on OSX 10.14.6, without needing to create an aggregate device.
I tried first, without installing the optional MOTU device. Success.
I tried again, after installing the optional MOTU device. Success.

Maybe my MOTU device has got a recent firmware?
I'm not sure. I gave up on MOTU quickly because aside from this minor issue, it was just overall not great. I was trying to find a smaller AES only interface but ended up just getting a 2nd RME AES card which works flawlessly.

But, I do have a little Grace m900 for travel use and that has the same issue, where it needs the part of an aggregate device to work with WaveLab. It works fine with RX and REAPER and Pro Tools normally, just not WaveLab. I consider Grace to be a pretty high end company and unit, compared to MOTU which is kind of cheap and known for issues.

Do you think this is really a firmware problem of the hardware?
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 10 | WaveLab Elements 10”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests