Compatibility

All topics on the VST Connect products and Studio Pass
Post Reply
Zxzzxzxx
New Member
Posts: 24
Joined: Fri Mar 27, 2015 8:06 am
Contact:

Compatibility

Post by Zxzzxzxx »

Hi guys. Hope your all well.

Just a quick question. I’ve been using vst connect se within Cubase pro 10.0.50 for the last two weeks and extremely happy with it. After being offered the half price offer and weighing up the options I decided to purchase the Pro version for £64. Although the only real advantage would be multi tracking was too good to miss. However I’m informed it’s only compatible with Cubase 10.5.0 . So,I’ve purchased that too.



How come I’ve been doing performer session with a chap whose using Cubase pro 10.4.0 and he has vst pro and not Pro se installed.
So his using a slight older version of Cubase but with the full version of Vst Connect Pro.

Am I missing something here.

Many thanks

Gary

dr
Senior Member
Posts: 1103
Joined: Sat Dec 25, 2010 11:43 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by dr »

hi Gary

I don't know who informed you that PRO only works in 10.0.50 ? Works fine in older versions, in fact it's been around since about 2012. Version 4 has been around for a few years too.

The systems requirement page is a bit of a mess:
https://new.steinberg.net/vst-connect/compare-editions/

I'd be really interested in your experiences of using the multitrack version.

Zxzzxzxx
New Member
Posts: 24
Joined: Fri Mar 27, 2015 8:06 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by Zxzzxzxx »

Many thanks dr.

Indeed upon checking it appears that as I’m on a imac and using Sierra it’s only compatible with Mojave or above, schooo boy error.

I’ll endeavour to upgrade my system at some point . Failing that I may see if there’s a version that’s slightly older and compatible with Sierra.

Have to say the results I’ve gotten so far are fantastic, no drop outs, quality is as good as any in house recording I’ve done, obviously that’s dependant on the performers gear but really impressed.

Here’s a recording in the pre mix stage I did yesterday.

https://www.dropbox.com/s/7lkzzv3w3njwt ... h.wav?dl=0


Many thanks dr

dr
Senior Member
Posts: 1103
Joined: Sat Dec 25, 2010 11:43 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by dr »

sounding great :)

Did you record vocal/guitar at the same time ? over vst connect ?

Only listening on laptop speakers but guitar is stereo ? Is that the offline HD transfer ?

Zxzzxzxx
New Member
Posts: 24
Joined: Fri Mar 27, 2015 8:06 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by Zxzzxzxx »

Many thanks.

We tried both ways. A live performance with me playing guitar. Mic and di. And the singer performing live. However due to only having one pair of hands I recorded the guitar direct into Cubase , di and mic and asked the singer to perform live to the backing. Knowing the singer well as I do the only issue is I wasn’t able to monitor the reverb etc from the performers side. They do like their reverb. Not an issue.

dr
Senior Member
Posts: 1103
Joined: Sat Dec 25, 2010 11:43 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by dr »

We're you going to attempt you playing guitar live in the studio and recording the performer singing (remotely) at the same time ?

I 100% agree about monitoring reverb at the studio end - also I need to have a SOLO button at the studio end too (plus other issues when recording DI/electric guitars and the performer talkback being open - there are ways around this but....)

Just need a lot more flexibility in routing and FXing the signal from the performer IMO

Zxzzxzxx
New Member
Posts: 24
Joined: Fri Mar 27, 2015 8:06 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by Zxzzxzxx »

Indeed. I’m using my studio mic as the talk back mic and Di the guitar into the interface. So long as I don’t enable monitor the performer is able to use the signal form the mic to perform too.

Having installed an older version of vst connect it now shows in my Cubase but alas not in my elicencer software so unable enter the activation code...

User avatar
hjwinge
Member
Posts: 245
Joined: Sat Jan 01, 2011 11:11 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by hjwinge »

Latest version seems to be working fine in high sierra with cubase 10.0.3 too, after some minor (preparing for a multitrack session) testing.
Main studio: Cubase pro 10.5.2 Wavelab 9.5, mac pro middle 2012, saffire pro 40, waves 9, 10 and 11, t-racks, plugin alliance, superior drummer and komplete, and much more. Mackie D8B with probox DAW controller (MCU protocoll and Generic remote)

Classroom 1: imac with Cubase elements 10, saffire pro 40, behringer x32 as DAW controller MCU or MIDI/generic remote
Classroom 2: mac pro 2011, Cubase elements 10.5, protools 11, scarlet 18i20, 3d gen

dr
Senior Member
Posts: 1103
Joined: Sat Dec 25, 2010 11:43 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by dr »

Zxzzxzxx wrote:
Mon Apr 20, 2020 1:08 pm
Indeed. I’m using my studio mic as the talk back mic and Di the guitar into the interface. So long as I don’t enable monitor the performer is able to use the signal form the mic to perform too.

Having installed an older version of vst connect it now shows in my Cubase but alas not in my elicencer software so unable enter the activation code...
enter the activation code in the elicenser software ?
https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... ion-codes-

(and I think you can use the latest version of vst connect too ?)
Last edited by dr on Mon Apr 20, 2020 3:10 pm, edited 1 time in total.

dr
Senior Member
Posts: 1103
Joined: Sat Dec 25, 2010 11:43 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by dr »

hjwinge wrote:
Mon Apr 20, 2020 2:37 pm
Latest version seems to be working fine in high sierra with cubase 10.0.3 too, after some minor (preparing for a multitrack session) testing.
great news - thanks for confirming

Zxzzxzxx
New Member
Posts: 24
Joined: Fri Mar 27, 2015 8:06 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by Zxzzxzxx »

dr wrote:
Mon Apr 20, 2020 2:43 pm
hjwinge wrote:
Mon Apr 20, 2020 2:37 pm
Latest version seems to be working fine in high sierra with cubase 10.0.3 too, after some minor (preparing for a multitrack session) testing.
great news - thanks for confirming

Really enjoying the use of connect pro. If I’m honest for me the upgrade although only gives multi tracking and 24 bit is something I’ll probably not see the benefit from important to support the developer d.

Now if I can work out how to assign the input in Cubase to the the individual tracks in a multitrack session rather then only seeing “ Vst connect” ...

dr
Senior Member
Posts: 1103
Joined: Sat Dec 25, 2010 11:43 am
Contact:

Re: Compatibility

Post by dr »

Zxzzxzxx wrote:
Wed Apr 22, 2020 6:24 am

Now if I can work out how to assign the input in Cubase to the the individual tracks in a multitrack session rather then only seeing “ Vst connect” ...
hi - probably best to open a new thread ?

The multitrack option is a post-recording process. During recording you only ever receive a stereo feed from the performer when actually recording.

Check out the "manager" tab to see the multitrack files - and you need to make sure they are record enabled of course :)

Post Reply

Return to “VST Connect”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests