eLicenser update (might have) bricked my dongle

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
Kotsamanidis
Junior Member
Posts: 138
Joined: Thu Jan 27, 2011 12:32 pm
Contact:

eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by Kotsamanidis »

So i just opened the eLicenser control center and let it do the maintenance tasks, at about step 5 or 6 I got this message:

"The Soft-eLicenser stored on this computer seems to be altered in an unrecoverable way."

And now my eLicenser doesn't work and Cubase gives me an eLicenser error message on startup. Has anyone else had this happen? And if so, can it be fixed?

Thanks.
--Andreas

N8
Member
Posts: 341
Joined: Mon Jan 21, 2013 8:55 pm

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by N8 »

Move it to a new port.
W7 64bit, XP SP3,LE1/ LE4/SX3/ C4/ C6.5/ C7.0.2 64bit, CI1, Firebox

Gob-smacked at the number of contestants for Dwarf #7.

If the sum total of IQs on this forum were applied to lightbulb wattage, it would create a black hole.

Kotsamanidis
Junior Member
Posts: 138
Joined: Thu Jan 27, 2011 12:32 pm
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by Kotsamanidis »

Changing ports didn't do anything, but installing the newest version of the eLicenser control software did. It seems to work now.
--Andreas

User avatar
Weasel
Member
Posts: 703
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:29 pm
Location: Seattle
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by Weasel »

For those of you Mac users who still keep a version of SX3 on your machines (SX3 was the last version with the ability to import older Cubase .ALL, .ARR and .PRT files) you will find that this latest eLicenser will "brick" the ability to open SX3. PC users do not seem to suffer from this.

If you are a Mac user and need to open SX3: Go to http://www.elicenser.net/en/download_archives.html and (re-)download version 6.3.6.1098.

Run the Uninstall app that came with the latest eLicenser, then install the older 6.3.6.1098 version.

Here are some tips on making SX3 work correctly on an Intel Mac. Before launching SX3, temporarily rename the VST folder in the Library/Audio/Plug-Ins/VST pathway. Chances are high that SX3 will crash trying to read that folder because of the presence of Intel-only plug-ins. Rename the folder to VST after quitting SX3. If SX3 launches cleanly without renaming the VST folder, you're golden and can ignore this. Probably won't, though.

If you are trying to revive a pre-SX3/2/1 file, this shouldn't be a problem...but it can be if the file is SX3/2/1. In that case, take note of what plugins are listed as missing after opening the Project. Locate them in the VST folder and copy them into the SX3/Contents/vstplugins folder in the app itself. There should be a set of categorized folders inside the vstplugins folder that you can organize the copies into when you have time. This is the quickest way to get older and PPC only plugins to run when you launch SX3 and have renamed the VST folder in the Library/Audio/Plug-Ins/VST pathway.

This has been discussed in the Cubase 6 forum, but I thought it worthwhile to mention it here in the 7 forum.
Dual 6 Core 2.66 MacPro/48gbRAM-OSX 10.12.6/C10.0.60 • MOTU 424e/2408mk3 • 2-MIDI Express 128's ••• DualCore 2.8 iMac/4gbRAM-OSX 10.10.5/C9.0.20 • MOTU/ULmk3 ••• D8B/V5.1

Oh.....so this is the Cornfield?....

User avatar
theRoyal1
Member
Posts: 505
Joined: Fri Nov 04, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by theRoyal1 »

Is this a necessary update? I saw it on the hub and was like...meh. :geek:
Custom WS: i7 3930k | Corsair H100 | Sapphire HD7950 Dual X | 64GB Patriot Viper III DDR3 1866 | MSI BigBang XPower II | 8xSamsung EVO=12TB + 2xWD4001=8TB HDD | Enermax 1200w 80+ Platinum | CM Cosmos II
Cubits : Cubase 10.5.12b123
CMC-TP | CMC-CH | CMC-PD | CMC-AI | 2xCMC-FD | CMC-QC

Main Gear: Access Virus Ti + Virus C | Maschine Studio + Jam | Korg Triton pro 76 | Novation SL MKII | Roland XV-5080 + JV-2080 | Goliath HD | Barefoot MicroMain27 Gen2 | Mackie HR824 | Yamaha AW4416 | MOTU MidiXT | Roland TR-8, TB-3, VT-3 | Seiki SE50UY04

Kotsamanidis
Junior Member
Posts: 138
Joined: Thu Jan 27, 2011 12:32 pm
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by Kotsamanidis »

I haven't tried updating on my mac install yet. But what happens now on my PC install is that the licenser stops functioning randomly during projects, but I don't find out about it till I save or autosave kicks in, undoing all my work (with audio it's not that big a problem but when my MIDI data gets lost it's lost for good). When this happens Cubase freezes and doesn't respond at all.
--Andreas

Kotsamanidis
Junior Member
Posts: 138
Joined: Thu Jan 27, 2011 12:32 pm
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by Kotsamanidis »

I've had this dongle for about 6 years now, what are the odds that it's dying?
--Andreas

User avatar
Mauri
Senior Member
Posts: 1133
Joined: Thu Dec 16, 2010 3:17 am
Location: Adelaide AU
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by Mauri »

Kotsamanidis wrote:I've had this dongle for about 6 years now, what are the odds that it's dying?
If I suspected my dongle (don't laugh!) was dying I would buy a new one and transfer the licences whilst the old one is still working.

Just my 2cents,

Mauri.
Cubase Pro 10.5 x64 with jBridge | WaveLab Elements 10 | i7 5930K @ 4.6GHz (stable) | ASUS X99 Pro | 32GB RAM | | W10 x64 Dual Boot on 2 SSDs plus 3 SSDs for samples and project/audio files | Fractal Design Define R5 case | Noctua NH-D15 | AMD Radeon RX 580 | Vox ToneLab SE | Mackie HR624 MKII | 2 x UAD2 Solo PCIe | RME HDSPe AIO | 2 x 24" LED monitors...

Djsegwon07111
New Member
Posts: 7
Joined: Thu Dec 03, 2015 11:42 am
Location: ghostown nj
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by Djsegwon07111 »

update to latest elicenser!
move dongle key
do maintenance again !
if fails at number 6 again
do a license clean up of the memory
then do the maintenance
worked that way for me!
and there is a glitch for windows 10 users where windows turns off elicenser !
so must do above steps!!!!!!!!!!!!
DjS.e.g.w.o.n

funksucker
New Member
Posts: 22
Joined: Sat Jan 07, 2017 12:48 am
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by funksucker »

Can you please explain what you mean by - "do a license clean up of the memory"

Phil44
New Member
Posts: 1
Joined: Tue Jan 10, 2017 3:55 pm
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by Phil44 »

I've had similar issues with Cubase 6 on Windows 10 since my eLicenser insisted I install update 6.10.4.1203. Cubase hangs and fails to load projects. If it manages to load the project there is no sound. Have run eLicenser maintenance a few times since but this hasn't helped. Any suggestions??

PsyTech
New Member
Posts: 39
Joined: Fri Feb 21, 2014 10:54 am
Contact:

Re: eLicenser update (might have) bricked my dongle

Post by PsyTech »

Run eLicenser Control Center as administrator (right click the startup icon then select "run as administrator") then perform maintenance tasks. That solved it for me when having problems with Nuendo.

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests