Project playing at wrong tempo

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
YoshimitsuDJ
New Member
Posts: 6
Joined: Mon Mar 18, 2013 10:02 pm
Contact:

Project playing at wrong tempo

Post by YoshimitsuDJ » Mon Mar 18, 2013 10:04 pm

Hi,

This is my first post on this forum so hello!

Annoying problem. Ever since I've bought cubase 7 it doesn't playback projects at the correct tempo.
I set a fixed tempo in the transport, but whatever I set it to it plays back 12bpm faster.

However when I export a mixdown, that then plays back at the correct tempo set in the transport.

Any ideas?

Thanks

User avatar
Makumbaria
Member
Posts: 730
Joined: Fri Mar 09, 2012 6:41 am
Location: Brazil
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by Makumbaria » Mon Mar 18, 2013 11:02 pm

Welcome!

Are you using musical or linear mode in audio tracks? Are you using a fixed tempo or a tempo track?
Cubase Pro 10.0.30 / 6.5.5 / Cubasis 2.8 / CMC-TP/CH/AI/QC/PD / Cubase IC Pro 1.2.2
Windows 10 Pro 64 bits/ i7 3630QM / 2.4Ghz / 16 GB & i7 950 / 3.06Ghz / 8GB RAM / Focusrite Scarlett 18i8
Dorico 2.2.10 / Halion 6.2.10 / Halion Sonic 3.2.10 / Padshop Pro 1.2.10 / HSO 1.0 / The Grand 3.2.0/

Ivory II Italian Grand / Ravenscroft 275 / Vienna imperial piano / Alicia Keys Piano / Addictive drums 2 & Keys / Ezdrummer 2 / Abbey Road Modern Drums / GPO 5 / VSL / Vienna Mir pro 24 /Bias amp & FX 1 & 2/ Amplitube 3 & 4 / Kuassa Creme & One / TH2 & 3 / Mercuriall Spark & Reaxis / Nugen Audio / Slate Digital / Wave Arts / Waves V9 & V10 / Softube / Toneboosters / NI / Neural DSP Darkglass ultra / PSP audioware / Markstudio 2 /

-steve-
External Moderator
Posts: 9128
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm

Re: Project playing at wrong tempo

Post by -steve- » Tue Mar 19, 2013 12:24 am

Mismatched sample rate?
independent manufacturer rep
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR44C | hp spectre x360 2018 | 16 Gb

YoshimitsuDJ
New Member
Posts: 6
Joined: Mon Mar 18, 2013 10:02 pm
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by YoshimitsuDJ » Tue Mar 19, 2013 9:01 am

Thanks for the replies.

I am relatively new to the world of music production, only had cubase a few months.

I am using a fixed tempo track. Not sure on the musical mode / linear mode question as don't really know what they are?

The problem isn't just effecting audio though it's the whole project playback.

Sample rates is just relevant to imported audio isn't it?

Excuse my ignorance! :)

User avatar
BriHar
Senior Member
Posts: 2144
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:10 pm
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by BriHar » Tue Mar 19, 2013 10:40 am

It would seem clear then, that an in depth perusal of the User Manual would be in order as a next step ? !
"...yes I think it can be easily done, just take everything down to Highway 61."

Sun Point Studio Turbenthal, Switzerland


Cubase Pro 8.5.15 - 64bit | Cubase AI8 | WaveLab 9.0.10 - 64bit | PT10 | UR28M | UR44 | CMC-PD/4xFD/QC/AI/CH/TP | BCF2000 | Contour Shuttlexpress | Graphire Tablet | Cubendo Custom Keyboard | Lenovo E31 Workstation:Xeon E3-1225V2/3.2GHz; 14GB DDR3 SDRAM; 2x Intel-Flash520 SSD 180GB (C:/D:);1TB 7200rpm Sata3 (F:); DVD RW (E:); Ext. 3TB USB3 Freecom + WD 1TB; Nvidea GeForce GT 630 4GB DDR3 Video Ram AGP PCIE | Win 10 Pro 64 Bit

YoshimitsuDJ
New Member
Posts: 6
Joined: Mon Mar 18, 2013 10:02 pm
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by YoshimitsuDJ » Tue Mar 19, 2013 10:56 am

Well yes, but initially I would just like my project to play at the tempo I am setting it to in the transport as a fixed tempo.

Surely there must be a simple explanation for why this is not working currently?

thinkingcap
Grand Senior Member
Posts: 6459
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm

Re: Project playing at wrong tempo

Post by thinkingcap » Tue Mar 19, 2013 10:58 am

YoshimitsuDJ wrote:Well yes, but initially I would just like my project to play at the tempo I am setting it to in the transport as a fixed tempo.

Surely there must be a simple explanation for why this is not working currently?
Is it only wrong tempo, or also wrong pitch..?
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...

YoshimitsuDJ
New Member
Posts: 6
Joined: Mon Mar 18, 2013 10:02 pm
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by YoshimitsuDJ » Tue Mar 19, 2013 11:08 am

thinkingcap wrote:
YoshimitsuDJ wrote:Well yes, but initially I would just like my project to play at the tempo I am setting it to in the transport as a fixed tempo.

Surely there must be a simple explanation for why this is not working currently?
Is it only wrong tempo, or also wrong pitch..?
Only wrong tempo, pitch is fine. I can change the tempo to whatever I want and the pitch stays fine, it just always plays 12bpm faster than I set it :|

YoshimitsuDJ
New Member
Posts: 6
Joined: Mon Mar 18, 2013 10:02 pm
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by YoshimitsuDJ » Tue Mar 19, 2013 5:55 pm

Bump.
anyone got any suggestions to try?

User avatar
Makumbaria
Member
Posts: 730
Joined: Fri Mar 09, 2012 6:41 am
Location: Brazil
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by Makumbaria » Tue Mar 19, 2013 7:13 pm

YoshimitsuDJ wrote:Bump.
anyone got any suggestions to try?
Did you checked musical or linear mode as I suggested? If you don´t know how this thing works I suggest looking at manual.
Cubase Pro 10.0.30 / 6.5.5 / Cubasis 2.8 / CMC-TP/CH/AI/QC/PD / Cubase IC Pro 1.2.2
Windows 10 Pro 64 bits/ i7 3630QM / 2.4Ghz / 16 GB & i7 950 / 3.06Ghz / 8GB RAM / Focusrite Scarlett 18i8
Dorico 2.2.10 / Halion 6.2.10 / Halion Sonic 3.2.10 / Padshop Pro 1.2.10 / HSO 1.0 / The Grand 3.2.0/

Ivory II Italian Grand / Ravenscroft 275 / Vienna imperial piano / Alicia Keys Piano / Addictive drums 2 & Keys / Ezdrummer 2 / Abbey Road Modern Drums / GPO 5 / VSL / Vienna Mir pro 24 /Bias amp & FX 1 & 2/ Amplitube 3 & 4 / Kuassa Creme & One / TH2 & 3 / Mercuriall Spark & Reaxis / Nugen Audio / Slate Digital / Wave Arts / Waves V9 & V10 / Softube / Toneboosters / NI / Neural DSP Darkglass ultra / PSP audioware / Markstudio 2 /

YoshimitsuDJ
New Member
Posts: 6
Joined: Mon Mar 18, 2013 10:02 pm
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by YoshimitsuDJ » Wed Mar 20, 2013 10:06 pm

Makumbaria wrote:
YoshimitsuDJ wrote:Bump.
anyone got any suggestions to try?
Did you checked musical or linear mode as I suggested? If you don´t know how this thing works I suggest looking at manual.
Hi yes thanks I've checked that out. That only relates to individual audio files though doesn't it? It's set individually per channel. My whole project is playing at the wrong tempo on all channels! Any ideas?

User avatar
Makumbaria
Member
Posts: 730
Joined: Fri Mar 09, 2012 6:41 am
Location: Brazil
Contact:

Re: Project playing at wrong tempo

Post by Makumbaria » Wed Mar 20, 2013 10:48 pm

Are you using audio files with some kind of tempo information inside it, like some Sony Acid files?

I remember a topic about that in Cubase 6 forum, but I can not find it.
Cubase Pro 10.0.30 / 6.5.5 / Cubasis 2.8 / CMC-TP/CH/AI/QC/PD / Cubase IC Pro 1.2.2
Windows 10 Pro 64 bits/ i7 3630QM / 2.4Ghz / 16 GB & i7 950 / 3.06Ghz / 8GB RAM / Focusrite Scarlett 18i8
Dorico 2.2.10 / Halion 6.2.10 / Halion Sonic 3.2.10 / Padshop Pro 1.2.10 / HSO 1.0 / The Grand 3.2.0/

Ivory II Italian Grand / Ravenscroft 275 / Vienna imperial piano / Alicia Keys Piano / Addictive drums 2 & Keys / Ezdrummer 2 / Abbey Road Modern Drums / GPO 5 / VSL / Vienna Mir pro 24 /Bias amp & FX 1 & 2/ Amplitube 3 & 4 / Kuassa Creme & One / TH2 & 3 / Mercuriall Spark & Reaxis / Nugen Audio / Slate Digital / Wave Arts / Waves V9 & V10 / Softube / Toneboosters / NI / Neural DSP Darkglass ultra / PSP audioware / Markstudio 2 /

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests