UR22 noise using amplification

This section is about Steinberg's UR and UR-RT USB audio interfaces product range
Post Reply
Zarkan
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Mar 28, 2013 8:21 pm
Contact:

UR22 noise using amplification

Post by Zarkan »

Hello, I've just bought a new UR22. The sound is crystal clear until I turn on guitar amplification through VST (I tried both AmpliTube and Guitar Rig), at which point a very loud background noise starts. It's not the standard distortion noise, though, it's much much louder than normal. I've tried to limit it through noise gate and/or adjusting input/output gate, but I just ended up with unsatisfying results (too much noise gate cuts too many frequencies, or I end up with not enough distortion). Turning on a phazer pedal for example results in a stuttering sound, even if no note is played. And with highly distorted amplification the noise is almost unbearable.

I've tried on two different win8 64-bit PC in two different houses, so I'd exclude voltage/alimentation/interferences causes. I've tried with different cables, but please note that this background noise is present even if no guitar/cable is connected. I've compared the noise with another audio device (one from M-Audio) and it's not just my imagination: the "distortion" noise is much much louder on the UR22. My vendor already gave me another UR22 to exclude the possibility of a faulty unit. I've even tried tinkering with sample rates and buffer size, but the noise remains exactly the same.

What could cause this problem? Could this be a driver problem, since both PCs I've tried it with have windows 8 64 bit version?

Oh, I've even installed latest 1.7.3 driver version, which incidentally states "Fixed a problem in which noise would occur during audio playback with the WDM" in the release notes... but my problem hasn't changed a bit.

I'm kinda going crazy about this and if I don't find a solution soon I'm afraid I'll have to replace the UR22 with another device, probably from another manufacturer at this point...

User avatar
BriHar
Senior Member
Posts: 2159
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:10 pm
Contact:

Re: UR22 noise using amplification

Post by BriHar »

Have you tried grounding the unit?
"...yes I think it can be easily done, just take everything down to Highway 61."

Sun Point Studio Turbenthal, Switzerland


Cubase Pro 10.5.20 - 64bit | Cubase AI 10.5 | WaveLab 9.0.10 - 64bit | PT10 | UR28M | UR44 | CMC-PD/4xFD/QC/AI/CH/TP | BCF2000 | Contour Shuttlexpress | Graphire Tablet | Cubendo Custom Keyboard | Lenovo E31 Workstation:Xeon E3-1225V2/3.2GHz; 14GB DDR3 SDRAM; 2x Intel-Flash520 SSD 180GB (C:/D:);1TB 7200rpm Sata3 (F:); DVD RW (E:); Ext. 3TB USB3 Freecom + WD 1TB; Nvidea GeForce GT 630 4GB DDR3 Video Ram AGP PCIE | Win 10 Pro 64 Bit

Zarkan
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Mar 28, 2013 8:21 pm
Contact:

Re: UR22 noise using amplification

Post by Zarkan »

BriHar wrote:Have you tried grounding the unit?
No, what do you mean?

User avatar
BriHar
Senior Member
Posts: 2159
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:10 pm
Contact:

Re: UR22 noise using amplification

Post by BriHar »

Run a wire from either the UR22 casing, or PC chassis to a bonafide ground (water pipe etc.) try both variants.
"...yes I think it can be easily done, just take everything down to Highway 61."

Sun Point Studio Turbenthal, Switzerland


Cubase Pro 10.5.20 - 64bit | Cubase AI 10.5 | WaveLab 9.0.10 - 64bit | PT10 | UR28M | UR44 | CMC-PD/4xFD/QC/AI/CH/TP | BCF2000 | Contour Shuttlexpress | Graphire Tablet | Cubendo Custom Keyboard | Lenovo E31 Workstation:Xeon E3-1225V2/3.2GHz; 14GB DDR3 SDRAM; 2x Intel-Flash520 SSD 180GB (C:/D:);1TB 7200rpm Sata3 (F:); DVD RW (E:); Ext. 3TB USB3 Freecom + WD 1TB; Nvidea GeForce GT 630 4GB DDR3 Video Ram AGP PCIE | Win 10 Pro 64 Bit

chaimp
New Member
Posts: 6
Joined: Fri May 24, 2013 2:22 am
Contact:

Re: UR22 noise using amplification

Post by chaimp »

Did grounding it work?

Post Reply

Return to “Steinberg UR Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests