Mono to stereo

All topics on WaveLab 7 and WaveLab Elements 7
Post Reply
stefangs
New Member
Posts: 48
Joined: Sat Mar 30, 2013 12:07 am
Contact:

Mono to stereo

Post by stefangs » Wed May 29, 2013 11:55 am

Hi all,

I want to create stereo files from mono sources.

There is a mono-to-stereo plugin in the list. The doc says that it requires the mono file playing back on a stereo track. I can copy the mono file and paste it into a new stereo document, but is there a shortcut or a plugin that batch processes that for me?

Thanks,
Stefan
MacPro, Wavelab7, Logic, ProTools, Digital Performer

stefangs
New Member
Posts: 48
Joined: Sat Mar 30, 2013 12:07 am
Contact:

Re: Mono to stereo

Post by stefangs » Wed May 29, 2013 12:57 pm

Just now I tried the Mono-to-stereo plugin on a test signal and I'm getting an error: "Cannot handle the required number of input channels Plug-in is switched off."

This happens both when I insert the plug-in in the master section of a mono document or a stereo document that has the signal copied to both channels.

It worked just a minute ago (on the mono input), then stopped working. Not sure what I did to make it choke.

Stefan
MacPro, Wavelab7, Logic, ProTools, Digital Performer

PG
Moderator
Posts: 6642
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Mono to stereo

Post by PG » Wed May 29, 2013 2:42 pm

Load a mono file. Then press this button:
2013-05-29_15-40-38.png
(94.09 KiB) Not downloaded yet
Or more simply start playback.

This will set the Master Section correctly. Now you can insert the mono to stereo plugin.
You got that message because the Master Section was configured to stereo input.
Philippe

stefangs
New Member
Posts: 48
Joined: Sat Mar 30, 2013 12:07 am
Contact:

Re: Mono to stereo

Post by stefangs » Fri May 31, 2013 9:05 pm

Excellent, thank you. It works now!

Stefan
MacPro, Wavelab7, Logic, ProTools, Digital Performer

stefangs
New Member
Posts: 48
Joined: Sat Mar 30, 2013 12:07 am
Contact:

Re: Mono to stereo

Post by stefangs » Sun Jun 02, 2013 10:16 pm

In trying to batch process the above setup, I ran into a problem which may be due to my workflow.

The batch consists of 3 plugins:

1) Loudness Restorer plugin ('capture)
2) Mono-to-stereo
3) Loudness Restorer (restore peak level)

After processing all files look similar to the image attached. I tried the stereo link option in slot 3 both on/off, made no difference.

Stefan
Attachments
clip.png
(26.49 KiB) Not downloaded yet
MacPro, Wavelab7, Logic, ProTools, Digital Performer

PG
Moderator
Posts: 6642
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Mono to stereo

Post by PG » Mon Jun 03, 2013 6:46 am

Looks like a wavelab bug, caused by the channel change used in coordination with the loudness restorer. I can imagine this is also in wavelab 8, and will try to correct this for next update 8.0.2, if this is the case.
Philippe

stefangs
New Member
Posts: 48
Joined: Sat Mar 30, 2013 12:07 am
Contact:

Re: Mono to stereo

Post by stefangs » Mon Jun 03, 2013 9:18 am

Ah, ok. As a workaround, would you suggest to just drop a regular normalizer at the end instead? It's kind of difficult to predict the gain change as a result of the mono-to-stereo plugin.

Thanks,
Stefan
MacPro, Wavelab7, Logic, ProTools, Digital Performer

Post Reply

Return to “WaveLab 7 | WaveLab Elements 7”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests