Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

General discussions on songwriting, mixing, music business and other music related topics.
vintagevibe
Member
Posts: 211
Joined: Sun Jun 02, 2013 3:33 am
Contact:

Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by vintagevibe » Tue Jun 25, 2013 4:19 am

Anyone know where I can find some patch scripts for Roland JV Expansion Cards? I'm new to Cubase and I found the built in scripts for my JV-1080 buy not for my expansion cards.

Thanks.
Windows 8.1/64, Intel i7 2600K, 16G RAM, 6TB 7200RPM storage, and bunch of software.

G-string
Senior Member
Posts: 1064
Joined: Wed Jun 19, 2013 8:04 am
Location: Brighton UK

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by G-string » Tue Jun 25, 2013 6:54 pm

what format are you looking for ? and what cards ?

I have as XML files ;
world
asia
techno
dance
vocals
orchestral
hiphop
sfx
I7 3770k - win7 64 bit - C7.5.20 - WL8e - Halion 5 - Padshop pro - Cmc - Midex 8 - Uad - Rme FF/ADi8pro - Automap 4.7.3 b

vintagevibe
Member
Posts: 211
Joined: Sun Jun 02, 2013 3:33 am
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by vintagevibe » Wed Jun 26, 2013 3:26 am

G-string wrote:what format are you looking for ? and what cards ?

I have as XML files ;
world
asia
techno
dance
vocals
orchestral
hiphop
sfx
Hi G-string. Thanks for responding.

I have a JV-1080 with the Session, Orchestral II, Vintage Synths, & Keyboards of the 60's and 70's. So I guess you can't help. What exactly do you mean by the format?
Windows 8.1/64, Intel i7 2600K, 16G RAM, 6TB 7200RPM storage, and bunch of software.

G-string
Senior Member
Posts: 1064
Joined: Wed Jun 19, 2013 8:04 am
Location: Brighton UK

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by G-string » Wed Jun 26, 2013 7:50 am

well the files come in 2 formats , either xml which you can import via the device manager or txt. files which you place in the inactive folder if your on PC

there is a long winded way around this and this is how I name my presets and that is to import the blank xml's and rename every preset by hand and save , this is how I managed to collect mind over the years , painful but worth it ;)
I7 3770k - win7 64 bit - C7.5.20 - WL8e - Halion 5 - Padshop pro - Cmc - Midex 8 - Uad - Rme FF/ADi8pro - Automap 4.7.3 b

User avatar
GargoyleStudio
Senior Member
Posts: 1805
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:58 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by GargoyleStudio » Wed Jun 26, 2013 2:08 pm

Yep, since the demise of the Studio Module (VST5) which used to read the program names directly from the synth I've been doing it by hand using either the .txt format or directly in the Midi Manager. I don't have any of the cards you mention.

Have you searched www.kvraudio.com, it's a good resource for these and many other things.

Also there's www.squest.com who sell a midi program library system which backs up synth programs but and can create patch script files too.

Mike.
[Win10x64 latest, Cb10.0 latest, MOTU PCIe, UAD2, Waves, Soundtoys, Arturia]

User avatar
GargoyleStudio
Senior Member
Posts: 1805
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:58 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by GargoyleStudio » Wed Jun 26, 2013 2:14 pm

P.S. I've PM'd you an app for the JV2080 which I used to extract the names a long while back. Maybe it'll work for the JV1080 too? Or perhaps you could search for the author who's name is in the app when it's running. He used to be in the old forum, and he gave the me app - I hope he doesn't mind that I'm passing it on.

Mike.
Last edited by GargoyleStudio on Wed Jun 26, 2013 3:38 pm, edited 1 time in total.
[Win10x64 latest, Cb10.0 latest, MOTU PCIe, UAD2, Waves, Soundtoys, Arturia]

G-string
Senior Member
Posts: 1064
Joined: Wed Jun 19, 2013 8:04 am
Location: Brighton UK

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by G-string » Wed Jun 26, 2013 3:15 pm

Yes I use midiquest 10xl but it's not the cheapest way around things
I7 3770k - win7 64 bit - C7.5.20 - WL8e - Halion 5 - Padshop pro - Cmc - Midex 8 - Uad - Rme FF/ADi8pro - Automap 4.7.3 b

vintagevibe
Member
Posts: 211
Joined: Sun Jun 02, 2013 3:33 am
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by vintagevibe » Wed Jun 26, 2013 4:39 pm

G-string wrote:Yes I use midiquest 10xl but it's not the cheapest way around things
I have MIDI Quest 8 but it won't work in 64bit Windows. Do you need the XL version to do this or will the standard version work?
Windows 8.1/64, Intel i7 2600K, 16G RAM, 6TB 7200RPM storage, and bunch of software.

vintagevibe
Member
Posts: 211
Joined: Sun Jun 02, 2013 3:33 am
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by vintagevibe » Wed Jun 26, 2013 4:41 pm

G-string wrote:well the files come in 2 formats , either xml which you can import via the device manager or txt. files which you place in the inactive folder if your on PC

there is a long winded way around this and this is how I name my presets and that is to import the blank xml's and rename every preset by hand and save , this is how I managed to collect mind over the years , painful but worth it ;)

For 4 expansion cards that sure would be a lot of work!
Windows 8.1/64, Intel i7 2600K, 16G RAM, 6TB 7200RPM storage, and bunch of software.

G-string
Senior Member
Posts: 1064
Joined: Wed Jun 19, 2013 8:04 am
Location: Brighton UK

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by G-string » Wed Jun 26, 2013 5:07 pm

the 10 version will still do ,the only difference really between the 10 and 10xl is the vst plugins for your instrument , don't worry about the 64 bit version , 10 runs fine on my 64 bit and it is properly supported by SoundQuest , I had a long conversation with micheal lambie about it . ;)
I7 3770k - win7 64 bit - C7.5.20 - WL8e - Halion 5 - Padshop pro - Cmc - Midex 8 - Uad - Rme FF/ADi8pro - Automap 4.7.3 b

andyoc
Junior Member
Posts: 151
Joined: Thu Dec 16, 2010 3:19 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by andyoc » Wed Jun 26, 2013 7:01 pm

Hi VintageVibe

Let's start with a script addition for the Session board, which I presume is in SLOT A
[the program change calls are based on the slot position of the card, so this script
relates the Session board to Slot A]
PS You can check which board is in which slot by pressing SHIFT+INFO and scroll to EXP1/EXP2
Because your sequence was Session/Orch II/Vintage/Kbds of 60s & 70s, I presume they relate
to Slot A/B/C/D

The script for the presets in the 1080 should finish with these two lines
[p3, 126, 81, 3] 127 Applause
[end]

All scripts end with [end] (!)
The previous line is the last line in the GM bank of the JV1080.

Open your 1080 script in a text editor
Please insert the accompanying script between the second last and the last [end] line.
No blank lines allowed!!

Save the resulting file...same name as was before.

Open Cubase and check in the inspector that this is working correctly for the Session board.

If so, I'll do the other three script additions for you....
Attachments

[The extension txt has been deactivated and can no longer be displayed.]

PC1 i9 9900X/128G/RME MADI Express
PC2 i7 4790k/32G/VSL Symph
PC3 i7 6700k/16G/RME Raydat/VSL Symph


Nuendo 10.0.20 /Cubase 10.0.30/ Wavelab 9.5.1/SSL Alpha Link MADI AX/Mackie MCU/NI Maschine Mk 2/VSL Ensemble PRO 6.0.15415/Superior Drummer 3/Omnisphere/Trillian/Stylus RMX :: Roland 5080, 3080, 5050, Yamaha Motif 8, MotRack ES, XS, XF :: Komplete Ultimate 12 :: EZ Keys

vintagevibe
Member
Posts: 211
Joined: Sun Jun 02, 2013 3:33 am
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by vintagevibe » Thu Jun 27, 2013 3:55 am

Hey andyoc It worked! I can't thank you enough. There were couple of things different but I figured them out. All the lines had a space between so I guess they've changed the scripts. The performances and drums were actually last but I found the patch section.

The Session board was indeed in slot A but the others are different:

A: Session
B: Keyboards of the 60's and 70's
C: Vintage Synths
D: Orchestral II

Are you using MIDI Quest to do these? Anyway many many thanks!!!
Windows 8.1/64, Intel i7 2600K, 16G RAM, 6TB 7200RPM storage, and bunch of software.

andyoc
Junior Member
Posts: 151
Joined: Thu Dec 16, 2010 3:19 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by andyoc » Thu Jun 27, 2013 8:42 am

Hi vintagevibe

Yeah, I'm working in the blind a bit here, as I have removed the 1080 from my rack, so couldn't check the file out...

Also, I haven't been across these files in a few years, so I had forgotten about the Performance/Rhythm sections of the script....
As I didn't use those calls - just the patch ones - I deleted those sections from the text file.... No big deal, you can leave those parts of the script there - it just means you will have more sections in the dropdown....

Obviously, you've found the place for the expansion card text file to be added....
Yesterday's Session card section finishes at
[p3, 126, 84, 1] 255 DEMO Crowd
Find this, and insert the attached text file on the next line...you should be sorted...
Attachments

[The extension txt has been deactivated and can no longer be displayed.]

PC1 i9 9900X/128G/RME MADI Express
PC2 i7 4790k/32G/VSL Symph
PC3 i7 6700k/16G/RME Raydat/VSL Symph


Nuendo 10.0.20 /Cubase 10.0.30/ Wavelab 9.5.1/SSL Alpha Link MADI AX/Mackie MCU/NI Maschine Mk 2/VSL Ensemble PRO 6.0.15415/Superior Drummer 3/Omnisphere/Trillian/Stylus RMX :: Roland 5080, 3080, 5050, Yamaha Motif 8, MotRack ES, XS, XF :: Komplete Ultimate 12 :: EZ Keys

andyoc
Junior Member
Posts: 151
Joined: Thu Dec 16, 2010 3:19 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by andyoc » Thu Jun 27, 2013 8:52 am

By way of explanation:

There are two banks of 128 patches on each of the Session/60s and 70s/Orch II boards, and one bank of 128 on the Vintage board
The 1080 calls these programs up by sending a combination of Bank select [using MSB/LSB] and Program change messages

Attached is the table for the 1080 from the manual

The script associates a Bank Select/Prog change with each of the patches on the boards

Slot A patches [001~128] are called by sending Bank Chng MSB 84 LSB 000 // then Prog chng 001 ~ 128
Slot A patches [129~256] are called by sending Bank Chng MSB 84 LSB 001 // then Prog chng 001 ~ 128
Slot B patches [001~128] are called by sending Bank Chng MSB 84 LSB 002 // then Prog chng 001 ~ 128
Slot B patches [001~128] are called by sending Bank Chng MSB 84 LSB 003 // then Prog chng 001 ~ 128

etc.

You then have to relate these changes to the relevant expansion card patches
I do this in Excel....download the expansion card patch list, and match it up to the relevant Bank/Prog message!!!

I hope all is working ok for you now....as I say, I'm doing this on the blind, so there is always the possibility of a mistake...
If so, let me know, and I'll try and sort it!

Best regards
Andy O'Callaghan
Attachments
1080 Program selector values.png
(30.11 KiB) Not downloaded yet
PC1 i9 9900X/128G/RME MADI Express
PC2 i7 4790k/32G/VSL Symph
PC3 i7 6700k/16G/RME Raydat/VSL Symph


Nuendo 10.0.20 /Cubase 10.0.30/ Wavelab 9.5.1/SSL Alpha Link MADI AX/Mackie MCU/NI Maschine Mk 2/VSL Ensemble PRO 6.0.15415/Superior Drummer 3/Omnisphere/Trillian/Stylus RMX :: Roland 5080, 3080, 5050, Yamaha Motif 8, MotRack ES, XS, XF :: Komplete Ultimate 12 :: EZ Keys

vintagevibe
Member
Posts: 211
Joined: Sun Jun 02, 2013 3:33 am
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by vintagevibe » Thu Jun 27, 2013 8:56 pm

It's all working great now. Thanks so much! My 1080 is the last hardware synth I have left and although I don't use it much it's still a keeper. One thing it's great for is making backing tracks for my live gig since it has some really nice samples that are not stereo and don't have any problems folding into mono. I use JV pianos all the time for that plus the organs and pads are really fat.

One more question if you don't mind. It seem that the .txt files are stored in a different place after I import them. (changes I make from inside Cubase aren't reflected in the original file. Do you know where these are stored?

Thanks!
Windows 8.1/64, Intel i7 2600K, 16G RAM, 6TB 7200RPM storage, and bunch of software.

User avatar
GargoyleStudio
Senior Member
Posts: 1805
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:58 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by GargoyleStudio » Fri Jun 28, 2013 9:43 am

Glad it's all sorted. Just wanted to say that I miss using my JV2080 because of that fatness of the sounds! Haven't found anything with quite the same character yet... Maybe Roland are listening and they'll bring back some of that magic. I still use most of my old hardware synths each for it's own character, but it's hard not to just fire up a softsynth with instant recall, easy twiddlability and themselves, great sounds!

Mike.
[Win10x64 latest, Cb10.0 latest, MOTU PCIe, UAD2, Waves, Soundtoys, Arturia]

andyoc
Junior Member
Posts: 151
Joined: Thu Dec 16, 2010 3:19 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by andyoc » Fri Jun 28, 2013 12:31 pm

Hi vintagevibe

Are you on PC or MAC? [P.S. you should attach a signature with your specs to your mails....
Goto My Steinberg/Support/Forum...and add your specs in the Signature block...]

For windows, your active scripts are stored in
bootdrive[probably C:]/users/<your username>/Appdata/Roaming/Steinberg/Cubase7[orCubase7_64 if you are!]/Scripts/Patchnames
For mac they are at :
Library/Preferences/Cubase7

You should copy your new script to that folder...
To confirm its availability either

1]
set up a 1080 track in Cubase, and check the inspector to see if the new exp cards are there OR

2]
Within Cubase, the name of the "device" corresponds to the [device name] entry on line 7 in the script....
you can change this name to reflect its contents - eg, "JV1080 +4 EXP".... just edit that line and save the file - it's much easier to identify that the correct script is loaded when the name is more specific....

Start Cubase - Cubase won't see new edits until after the files have been saved in the correct location and CB is restarted!
Open Devices/Midi Device Manager....if the 1080 appears in the "installed devices" column on the left, select it and click the "Open Device" button. If it's not there, click on "Install Device" and there should be an entry for the 1080 device in the dropdown....add it to the installed devices and proceed as before.
When the relevant script is selected in the installed devices, click on "Open Device", type in a name if required. When the Editor opens, click on the "Device" dropdown, and select patch banks. Left-hand display changes to "Patches/Performances/Rhythm" [these entries reflect the modes you have included in the script] Expand on patches, you should see your 4 EXP slot sections ....

You can expand each slot and each element [1~32,33~64 etc], and click on any entry to see it's relevant Bank Select/Prog chng info

Method 2 takes a lot longer, but it shows you some more of the internal workings of the patch script module

Cheers
Andy
PC1 i9 9900X/128G/RME MADI Express
PC2 i7 4790k/32G/VSL Symph
PC3 i7 6700k/16G/RME Raydat/VSL Symph


Nuendo 10.0.20 /Cubase 10.0.30/ Wavelab 9.5.1/SSL Alpha Link MADI AX/Mackie MCU/NI Maschine Mk 2/VSL Ensemble PRO 6.0.15415/Superior Drummer 3/Omnisphere/Trillian/Stylus RMX :: Roland 5080, 3080, 5050, Yamaha Motif 8, MotRack ES, XS, XF :: Komplete Ultimate 12 :: EZ Keys

vintagevibe
Member
Posts: 211
Joined: Sun Jun 02, 2013 3:33 am
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by vintagevibe » Fri Jun 28, 2013 4:56 pm

GargoyleStudio wrote:Glad it's all sorted. Just wanted to say that I miss using my JV2080 because of that fatness of the sounds! Haven't found anything with quite the same character yet... Maybe Roland are listening and they'll bring back some of that magic. I still use most of my old hardware synths each for it's own character, but it's hard not to just fire up a softsynth with instant recall, easy twiddlability and themselves, great sounds!

Mike.
Actually they have brought back the magic. Have you seen the Integra 7? It has every expansion card they have ever made plus all the modern Super Natural stuff. (RMCAudioDirect.com has it for under $1500.)
http://www.sweetwater.com/store/detail/ ... _integra_7
Windows 8.1/64, Intel i7 2600K, 16G RAM, 6TB 7200RPM storage, and bunch of software.

User avatar
GargoyleStudio
Senior Member
Posts: 1805
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:58 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by GargoyleStudio » Fri Jun 28, 2013 5:33 pm

Ah yes thanks for pointing that out, I did see it just recently, I'll have to go and play with it - perhaps this one does sound the same?? You got me thinking...

I have a Fantom which has some of the same samples in it but it just doesn't sound the same. It's not the samples its the different electronics and different software operation/effects that make the JV in some circumstances a better sound for me. But it's an interesting subject because I have the Korg software emulations and their M1 is modelled to include the output electronics as well. That must be for good reason, I really think it does a good job of sounding like the real thing!

Mike.
[Win10x64 latest, Cb10.0 latest, MOTU PCIe, UAD2, Waves, Soundtoys, Arturia]

User avatar
theRoyal1
Member
Posts: 426
Joined: Fri Nov 04, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by theRoyal1 » Fri Jun 28, 2013 6:46 pm

I have a few there from different places... Mostly JV-2080 & XV-5080 because those are the 2 I have...I may have some 1080's in there though... :geek:


Custom WS: i7 3930k | Corsair H100 | Sapphire HD7950 Dual X | 32GB GEIL Evo Corsa DDR3 1600 | MSI BigBang XPower II | 6xSamsung 840/850 EVO 1TB + 1x4TB + 2xWD2500 + 2xWD4001 HDD | Enermax 1200w 80+ Platinum | CM Cosmos II
Cubits : Cubase 10.0.10
CMC-TP | CMC-CH | CMC-PD | CMC-AI | 2xCMC-FD | CMC-QC

Main Gear: Access Virus Ti ,Virus C | Maschine Studio | Roland TR-8, TB-3, VT-3 | Roland XV-5080, JV-2080 | Korg Triton pro 76 | Novation SL MKII | Goliath HD | Yamaha AW4416 | MOTU MidiXT | Mackie HR824 | Seiki SE50UY04

vintagevibe
Member
Posts: 211
Joined: Sun Jun 02, 2013 3:33 am
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by vintagevibe » Sat Jun 29, 2013 8:52 pm

theRoyal1 wrote:I have a few there from different places... Mostly JV-2080 & XV-5080 because those are the 2 I have...I may have some 1080's in there though... :geek:



Much appreciated but andyoc has gotten me all set up. This forum has been extremely helpful. :D
Windows 8.1/64, Intel i7 2600K, 16G RAM, 6TB 7200RPM storage, and bunch of software.

User avatar
hpve
Junior Member
Posts: 77
Joined: Wed Oct 09, 2013 9:25 am
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by hpve » Tue Nov 04, 2014 9:22 pm

G-string wrote:what format are you looking for ? and what cards ?

I have as XML files ;
world
asia
techno
dance
vocals
orchestral
hiphop
sfx
Hi G-string!

I'm still using the orchestral card. Are you willing to send me your XML files?
Thanks in advance!
Herbert
Herbert van Essen

Cubase 10, Dorico 2.2
Windows 10 64 Bit
Intel Core i7-3770 @3.4 Ghz 16 Gb RAM NVIDIA GeForce 210

GlenDinning
New Member
Posts: 6
Joined: Thu Aug 29, 2013 1:23 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by GlenDinning » Sun Nov 09, 2014 9:31 pm

Hello
I have a JV2080 with 7 expansion cards for which I have no script and even less idea of what to do if I did have a patch list script. The cards are: Session; Orch I; Orch II; Bass & Drums; Piano; Vintage Synths; 60s & 70s keyboards.
iMac Mid 2010 Core i5 12GB RAM OS X 10.8.5
Focusrite Saffire Pro40
Cubase 7

BaseCu
Member
Posts: 310
Joined: Tue Dec 30, 2014 9:05 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by BaseCu » Sun Jan 04, 2015 3:02 am

theRoyal1 wrote:I have a few there from different places... Mostly JV-2080 & XV-5080 because those are the 2 I have...I may have some 1080's in there though... :geek:

Hi theRoyal1, I found your post while searching for the XV-5080 XML-file that's needed to add the synth to the "MIDI Device Manager" in Cubase Pro 8.0. Would you mind sharing the one that you have? Cheers...
Studio One, Reaper, Sonar, Cubase | Win10 | i7 8750H/16 GB | RME Fireface UCX

User avatar
theRoyal1
Member
Posts: 426
Joined: Fri Nov 04, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: Patch scripts for Roland JV Expansion Cards?

Post by theRoyal1 » Tue Jan 13, 2015 8:58 pm

Sorry, forgot about this....you guys still need these? I can upload or put on dropbox
Custom WS: i7 3930k | Corsair H100 | Sapphire HD7950 Dual X | 32GB GEIL Evo Corsa DDR3 1600 | MSI BigBang XPower II | 6xSamsung 840/850 EVO 1TB + 1x4TB + 2xWD2500 + 2xWD4001 HDD | Enermax 1200w 80+ Platinum | CM Cosmos II
Cubits : Cubase 10.0.10
CMC-TP | CMC-CH | CMC-PD | CMC-AI | 2xCMC-FD | CMC-QC

Main Gear: Access Virus Ti ,Virus C | Maschine Studio | Roland TR-8, TB-3, VT-3 | Roland XV-5080, JV-2080 | Korg Triton pro 76 | Novation SL MKII | Goliath HD | Yamaha AW4416 | MOTU MidiXT | Mackie HR824 | Seiki SE50UY04

Post Reply

Return to “Steinberg Lounge”

Who is online

Users browsing this forum: firsly and 1 guest