Vocoder - fact or fiction?

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
Neil_C
Junior Member
Posts: 53
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:37 pm
Contact:

Vocoder - fact or fiction?

Post by Neil_C » Fri Aug 02, 2013 2:31 pm

Hi,
I use C6.0.7 and am intrigued by the history of vocoder's and Cubase. However, my research hasn't really helped. :shock:
Is there an effective Vocoder VST plugin for Cubase 6 still available?
Cheers,
Neil
Cubase 9.5.2 with Windows 10 (x64)Pro
Intel(R) Core (TM) i7-7820X CPU @ 3.6GHz (Carillon AC1)
32GB RAM
RME Babyface Pro
Novation 25SL MkII (no automap loaded)
Sibelius 7.

thinkingcap
Grand Senior Member
Posts: 6459
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by thinkingcap » Fri Aug 02, 2013 3:06 pm

Neil C wrote:Hi,
I use C6.0.7 and am intrigued by the history of vocoder's and Cubase. However, my research hasn't really helped. :shock:
Is there an effective Vocoder VST plugin for Cubase 6 still available?
Cheers,
Neil
The legacy Cubase vocoder can still be used with C6 and C7.
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...

User avatar
Strophoid
Grand Senior Member
Posts: 4648
Joined: Sun Dec 26, 2010 2:56 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by Strophoid » Sat Aug 03, 2013 12:36 am

It should be available from the steinberg FTP.
Software: Steinberg Cubase Pro 8 64-bit.
Hardware: Intel i5 6600, 16Gb DDR3, Win7 64-bit
Mackie Onyx 1620i - Steinberg Midex 8 - Steinberg CC121.

My humble contributions to what could be considered music.

Neil_C
Junior Member
Posts: 53
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:37 pm
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by Neil_C » Sat Aug 03, 2013 10:58 am

Strophoid wrote:It should be available from the steinberg FTP.
Thanks for this. I've taken a look on the FTP download section of the main Steinberg site and can't see a Legacy Vocoder anywhere! Is it hiding somewhere? :?

Cheers,
Neil
Cubase 9.5.2 with Windows 10 (x64)Pro
Intel(R) Core (TM) i7-7820X CPU @ 3.6GHz (Carillon AC1)
32GB RAM
RME Babyface Pro
Novation 25SL MkII (no automap loaded)
Sibelius 7.

User avatar
curteye
External Moderator
Posts: 4722
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:03 am
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by curteye » Sat Aug 03, 2013 11:15 am

Neil C wrote:I've taken a look on the FTP download section of the main Steinberg site and can't see a Legacy Vocoder anywhere!\
+1
Anyone got a link?

TIA (thanks in advance)
{'-'}
If yer gear ain't breakin down, you aint workin' much.

iMac 5K 4.2Gz 16GB
MBP 3.0Gz......16GB

Location:
On the side of a volcano in the middle of the Pacific Ocean.


Neil_C
Junior Member
Posts: 53
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:37 pm
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by Neil_C » Sat Aug 03, 2013 12:55 pm

That seems to work. Thank you so much. :D
Neil
Cubase 9.5.2 with Windows 10 (x64)Pro
Intel(R) Core (TM) i7-7820X CPU @ 3.6GHz (Carillon AC1)
32GB RAM
RME Babyface Pro
Novation 25SL MkII (no automap loaded)
Sibelius 7.

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4132
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by raino » Tue Aug 06, 2013 12:28 am

Neil C wrote:That seems to work. Thank you so much. :D
Neil
Really? Because it takes me to an empty directory. :?
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

User avatar
Elektrobolt
Senior Member
Posts: 1334
Joined: Wed Jan 12, 2011 5:12 am
Location: A wet blue oblate spheroid spinning around a fiery bright yellow dwarf at 107,000 km/h.
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by Elektrobolt » Tue Aug 06, 2013 3:29 am

raino wrote:
Neil C wrote:That seems to work. Thank you so much. :D
Neil
Really? Because it takes me to an empty directory. :?
There is a Vocoder.dll in there alright. :)
"Remember that we live only in the present, in this fleeting instant; all the rest of our life is either past and gone, or not yet revealed."

User avatar
curteye
External Moderator
Posts: 4722
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:03 am
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by curteye » Tue Aug 06, 2013 10:43 am

Aloha guys,

It was hard to get into the site but once in I did find it under:

ftp://ftp.steinberg.net/Download/Legacy ... l_Content/
Additional Cubase SX Plugins/Others/vocoder.vst

And as was posted by Elektrobolt :
There is a Vocoder.dll in there alright.
HTH (hope this helps)
{'-'}
If yer gear ain't breakin down, you aint workin' much.

iMac 5K 4.2Gz 16GB
MBP 3.0Gz......16GB

Location:
On the side of a volcano in the middle of the Pacific Ocean.

ThePresent
Member
Posts: 274
Joined: Sun Nov 25, 2012 6:35 pm
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by ThePresent » Tue Aug 06, 2013 5:58 pm

Nice! Now I have my own copy of Magneto as well!
ThePresent
----------------
i5 750 - Windows 7 64 Bit - Cubase 6.5.5 32 bit - Arturia Minimoog V - M-Audio Fasttrack Pro - Emu XBoard 61

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4132
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by raino » Thu Aug 08, 2013 1:29 am

Hey guys, thanks for the links. But something weird is going on because all I get is an empty directory, no dll or any other file. See the attached screen grab.
Attachments
MissingVocoder.JPG
(54.23 KiB) Not downloaded yet
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4132
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by raino » Thu Aug 08, 2013 1:37 am

OK, I figured out what is happening, but I'm still giving it extra weird points. :?

My default browser is Chrome but I tried opening the link with Firefox and sure enough there is the dll. Poking around a bit it looks like Chrome can't display any of the Legacy content.
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

User avatar
Strophoid
Grand Senior Member
Posts: 4648
Joined: Sun Dec 26, 2010 2:56 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by Strophoid » Thu Aug 08, 2013 9:34 am

Heard that before, Chrome and the steiny FTP don't seem to cooperate very well.
Software: Steinberg Cubase Pro 8 64-bit.
Hardware: Intel i5 6600, 16Gb DDR3, Win7 64-bit
Mackie Onyx 1620i - Steinberg Midex 8 - Steinberg CC121.

My humble contributions to what could be considered music.

Joney
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:43 pm
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by Joney » Thu Aug 08, 2013 12:57 pm

Thank you so much. I couldn't find the vocoder with the Chrome browser, but my almost forgotten Internet Explorer could show me the files I needed.

User avatar
Arjan P
Senior Member
Posts: 2583
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by Arjan P » Thu Aug 08, 2013 3:43 pm

Chrome looks into the files you're trying to read, and if they're considered a 'security risk', it won't show them. Same thing happens with Nord synth files, which have a Nord extension but are essentially .zip. They can only be downloaded as .zip with Chrome and Safari. Big Brother is thinking for you.. 8-)
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 10.0.20 | Cubase 10.0.50 | HALion 6.0 | Win10 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 - SoundByte Studio

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4132
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by raino » Thu Aug 08, 2013 7:50 pm

Arjan P wrote:Chrome looks into the files you're trying to read, and if they're considered a 'security risk', it won't show them. Same thing happens with Nord synth files, which have a Nord extension but are essentially .zip. They can only be downloaded as .zip with Chrome and Safari. Big Brother is thinking for you.. 8-)
Well that's interesting. Doesn't seem to be any setting to turn that behavior off either.
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

jbw
Junior Member
Posts: 123
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:41 am
Contact:

Re: Vocoder - fact or fiction?

Post by jbw » Sat Mar 15, 2014 2:17 am

A little late to the party here, but does anyone else have issues with this plugin being blacklisted by cubase? Any work arounds?
Custom Windows 7 Pro 64bit PC
i7 4790k
16gb memory

--

Cubase 8.5.x

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests