mp3 import/export

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
globalhiccup
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Aug 09, 2011 2:55 pm
Contact:

mp3 import/export

Post by globalhiccup » Wed Oct 09, 2013 3:04 pm

Could someone kindly clarify for me:

Does Cubase 6.5.5 (full version) import and export MP3 files while in 64 bit mode? I can use MP3s in Cubase 6.55 when in 32 bit mode, but in 64 bit mode the option doesn't exist (greyed out). Which is a hassle, because I have to use another program to convert AIFC to MP3, or otherwise start up again in 32 bit mode.

If the answer is NO, are there any workarounds?


thanks for any answers and suggestions .......
Cubase 10 Pro
Dorico 2
Reason 10
Mixbus 5
MacBook Pro running Mojave
M-Audio/Behringer audio
lots of coffee

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3271
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by jaslan » Wed Oct 09, 2013 3:56 pm

I use C6.5.5 (full version) in 64 bit mode and have no trouble importing or exporting .mp3.
HTH
J.L.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

globalhiccup
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Aug 09, 2011 2:55 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by globalhiccup » Wed Oct 09, 2013 8:04 pm

Thanks Jaslan ... I'll get in touch with Technical Support to find out what's the problem.
Cubase 10 Pro
Dorico 2
Reason 10
Mixbus 5
MacBook Pro running Mojave
M-Audio/Behringer audio
lots of coffee

User avatar
Strophoid
Grand Senior Member
Posts: 4648
Joined: Sun Dec 26, 2010 2:56 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by Strophoid » Wed Oct 09, 2013 8:11 pm

Same here, that should work fine.
Software: Steinberg Cubase Pro 8 64-bit.
Hardware: Intel i5 6600, 16Gb DDR3, Win7 64-bit
Mackie Onyx 1620i - Steinberg Midex 8 - Steinberg CC121.

My humble contributions to what could be considered music.

krudler
Junior Member
Posts: 71
Joined: Mon Jan 16, 2012 11:51 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by krudler » Wed Oct 09, 2013 11:31 pm

Since what you are calling "64 bit mode" is really an entirely different instance of the program, I'm guessing you have to tell it where the codec/dll for the mp3 encoder is? I think it's under the same thing where you tell it the VST plugs are, on a different tab.

globalhiccup
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Aug 09, 2011 2:55 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by globalhiccup » Thu Oct 10, 2013 8:03 am

krudler wrote:Since what you are calling "64 bit mode" is really an entirely different instance of the program, I'm guessing you have to tell it where the codec/dll for the mp3 encoder is? I think it's under the same thing where you tell it the VST plugs are, on a different tab.

Thanks Krudler ... well, under Plug-in Information/Audio-Codec Plugins, there is an item named MPEG 1 Layer 2. But the path for this is Cubase6.app/Contents/Components/au ...... in other words, within the program itself.

Any more suggestions welcome!
Cubase 10 Pro
Dorico 2
Reason 10
Mixbus 5
MacBook Pro running Mojave
M-Audio/Behringer audio
lots of coffee

krudler
Junior Member
Posts: 71
Joined: Mon Jan 16, 2012 11:51 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by krudler » Mon Oct 14, 2013 5:53 pm

Shouldn't it be MPEG1 Layer 3? Don't remember exactly. But yeah, that's the spot. Maybe compare the entry in the 32-bit version and see what's there, then make the 64-bit one match.

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3271
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by jaslan » Mon Oct 14, 2013 6:00 pm

Have you considered a fresh install of Cubase and deleting the preferences?
Maybe something was corrupted or lost...
HTH
J.L.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

globalhiccup
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Aug 09, 2011 2:55 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by globalhiccup » Mon Oct 14, 2013 8:47 pm

krudler wrote:Shouldn't it be MPEG1 Layer 3? Don't remember exactly. But yeah, that's the spot. Maybe compare the entry in the 32-bit version and see what's there, then make the 64-bit one match.

well, yes, I thought it should be Layer 3, too. Will investigate. ... thanks for feedback
Cubase 10 Pro
Dorico 2
Reason 10
Mixbus 5
MacBook Pro running Mojave
M-Audio/Behringer audio
lots of coffee

globalhiccup
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Aug 09, 2011 2:55 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by globalhiccup » Mon Oct 14, 2013 8:48 pm

jaslan wrote:Have you considered a fresh install of Cubase and deleting the preferences?
Maybe something was corrupted or lost...
HTH
J.L.
This is one thing I haven't done, and I think you are right! Will let you know the results! Thanks.
Cubase 10 Pro
Dorico 2
Reason 10
Mixbus 5
MacBook Pro running Mojave
M-Audio/Behringer audio
lots of coffee

globalhiccup
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Aug 09, 2011 2:55 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by globalhiccup » Tue Oct 15, 2013 12:04 pm

well, I tried the fresh install option, including deleting the preferences, and including disabling plugins .... but the results are the same .... no sign of MPEG 3 in Plug-in information, only MPEG 1 Layer 2. MPEG 3 appears when I use Cubase in 32 bit mode. Does anyone have any idea of how I get the 64 bit mode to access the MP3 option which I see in 32 bit mode? I understand that the 2 versions are distinct programs, but do they have distinct locations separate from each other?

I sent a query to Steinberg support over a week ago, but have had no reply.
Cubase 10 Pro
Dorico 2
Reason 10
Mixbus 5
MacBook Pro running Mojave
M-Audio/Behringer audio
lots of coffee

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3271
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by jaslan » Tue Oct 15, 2013 12:52 pm

I checked and I do have the MPEG 1 Layer 3 (in 64 bit version). The file is in the same location as the MPEG 1 Layer 2 file. I am on Windows and don't know if that has anything to do with it. I wish I could help but don't know what else to do except keep trying support. I hope you get it working.
J.L.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

globalhiccup
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Aug 09, 2011 2:55 pm
Contact:

Re: mp3 import/export

Post by globalhiccup » Tue Oct 15, 2013 2:54 pm

thanks Jaslan, will keep chasing support!
Cubase 10 Pro
Dorico 2
Reason 10
Mixbus 5
MacBook Pro running Mojave
M-Audio/Behringer audio
lots of coffee

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests