Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
Jeff Knight
New Member
Posts: 42
Joined: Tue Dec 21, 2010 8:05 am
Contact:

Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by Jeff Knight » Tue Mar 01, 2011 5:37 am

WARNING: LOUD .WAV FILE LINKED HERE

TURN DOWN YOUR VOLUME

I'm playing around with Prologue, seeing what it can do, then this rasping whizzing sound comes out of nowhere and takes over the system. I immediately reach for the main volume and turn it down. My output meters on my transport bar are maxed and clipping. The noise is unbearable and I stop playing. The meters stay maxed and clipping. Within a few seconds both channels go silent, but the right channel meter remains maxed while the left one goes to nil (- infinity - you know what I mean?) I can safely turn up the main volume on my hardware now, but that right meter remains pegged.

This problem is repeatable (causative conditions unknown, but it happens periodically) so I set up an audio loop back to record the sound as I played Prologue. It didn't take long for it to happen again, and here's the screen shot and a DANGEROUS .WAV FILE (BEWARE -VERY LOUD).
https://files.me.com/jeffspc88mx/i0zk6c

TURN DOWN YOUR VOLUME FOR THIS ONE
https://files.me.com/jeffspc88mx/4y529s.wav

I'm using my Mac Pro's built-in outs, and my buffer is maxed (2048 samples). Processor doesn't jump. Either the meter goes down and things return to normal on their own, or I can close the project file, which will calm down the meter, and on re-opening the file everything's back to normal. I've yet to try re-booting Cubase or the computer.
Yamaha UX-3, Mac Pro 8-core (Harpertown), OS 10.7.x, Cubase 6.5, Halion 4.x, Drip Four Seven, TLM-103, RME AIO, Event 20/20bas, OC 703 FRK, SW40 Sigma, FN PS90

Jeff Knight
New Member
Posts: 42
Joined: Tue Dec 21, 2010 8:05 am
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by Jeff Knight » Wed Mar 02, 2011 2:08 am

Nope - rebooting doesn't help.

It's not patch dependent - happens with a variety of patches.

Only happens when playing - can sit idle (silent) for a long time with no issue.

I think it's just Prologue - Cubase is doing fine tracking all the chaos. There're no crazy MIDI events - only the notes/data I'm sending.

Is this a problem with soft synths in general? I'm debating whether to go ITB or outboard voice generators - so far outboard's winning :|
Yamaha UX-3, Mac Pro 8-core (Harpertown), OS 10.7.x, Cubase 6.5, Halion 4.x, Drip Four Seven, TLM-103, RME AIO, Event 20/20bas, OC 703 FRK, SW40 Sigma, FN PS90

Jeff Knight
New Member
Posts: 42
Joined: Tue Dec 21, 2010 8:05 am
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by Jeff Knight » Thu Mar 03, 2011 7:36 pm

So far this is highly reproducible on my machine:

Reboot computer
Launch Cubase
Create empty project
Add instrument track: Prologue/80s stabber
Play random notes for about a minute

THEN
Swap-swap-swap-swap-swap-swap-Swap-SWap-SWAp-SWAP-WHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! (see previously posted .wav file)

The noise subsides on its own in a few seconds, but the right output meter in the transport remains pegged (even though no sound). Eventually, that meter also goes down and things return to normal in less than a minute.

So far it's only Prologue doing this. Halion works fine, the Grand works fine.

It's not patch specific. Switching to other patches doesn't solve the problem.
Yamaha UX-3, Mac Pro 8-core (Harpertown), OS 10.7.x, Cubase 6.5, Halion 4.x, Drip Four Seven, TLM-103, RME AIO, Event 20/20bas, OC 703 FRK, SW40 Sigma, FN PS90

crofter
Member
Posts: 232
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by crofter » Thu Mar 03, 2011 7:55 pm

Jut been trying this for a few minutes, nothing out of the ordinary, works as it should.
Dell Q6600, 4 gig ram, Win 10, 64 bit.
Pentium T4300 laptop, 4 gig ram. win 10, 64 bit.
Motu 8-Pre, Tascam FW-1804, Zoom R-16,
Cubase 9, Wavelab elements 9,Cubase Elements 9.
Ableton live 8.4,
other stuff

Jeff Knight
New Member
Posts: 42
Joined: Tue Dec 21, 2010 8:05 am
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by Jeff Knight » Sat Mar 05, 2011 4:05 am

I fixed it by switching form the built-in audio driver (using the Mac's built-in 1/8" audio jacks) to an RME AIO PCIe card/driver.

Guessing: Conflict between Cubase and/or Prologue and the Mac's built-in audio converters/drivers.

Anyway, I'm sorted now (and loving my RME converters!)
Yamaha UX-3, Mac Pro 8-core (Harpertown), OS 10.7.x, Cubase 6.5, Halion 4.x, Drip Four Seven, TLM-103, RME AIO, Event 20/20bas, OC 703 FRK, SW40 Sigma, FN PS90

User avatar
Strophoid
Grand Senior Member
Posts: 4648
Joined: Sun Dec 26, 2010 2:56 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by Strophoid » Sat Mar 05, 2011 12:50 pm

Still weird that your output goes nuts though, regardless of the driver it shouldn't happen.
It's the reason I always put a limiter on my master bus, I'd rather not risk my speakers ;)
Certain VSTi's with feedback paths can also 'swell' infinitly, which you obviously don't want. I'm glad NI Prism has a built in limiter, because I get it there all the time. Great synth though!
Software: Steinberg Cubase Pro 8 64-bit.
Hardware: Intel i5 6600, 16Gb DDR3, Win7 64-bit
Mackie Onyx 1620i - Steinberg Midex 8 - Steinberg CC121.

My humble contributions to what could be considered music.

Jeff Knight
New Member
Posts: 42
Joined: Tue Dec 21, 2010 8:05 am
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by Jeff Knight » Sun Mar 06, 2011 1:58 am

I KNOW! And after I just got done telling people that Cubase is now Mac friendly, not so Windows-centric.
Yamaha UX-3, Mac Pro 8-core (Harpertown), OS 10.7.x, Cubase 6.5, Halion 4.x, Drip Four Seven, TLM-103, RME AIO, Event 20/20bas, OC 703 FRK, SW40 Sigma, FN PS90

wahwahvubnu
New Member
Posts: 41
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:12 pm
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by wahwahvubnu » Tue Apr 12, 2011 6:08 pm

You haved removed your files so i cannot check them out, but it looks like what i am experiencing.

First time, was a month ago and i was fumbling around with Omnisphere when suddenly hell broke loose!
The most nasty sound you can imagine went through my head..i was wearing headphones!!!......

The master out showed 100 dB clipping.

And now, today it did it again, several times. Now i was fumbling with a snare track in Groove Agent One. I was adjusting the velocity, and it went nuts again. Same 100 dB clipping, with the naaaaaasty noise again!
I could reproduce it again and again, just by changing the velocity on a single midinote!?

I dont know what it is, but it sure is nasty to get it directly in you ears! But it seems it not only with Prolouge, which i never use.

Image
Smile!

TwinOak
Member
Posts: 425
Joined: Mon Dec 20, 2010 5:03 pm
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by TwinOak » Tue Apr 12, 2011 6:44 pm

I've been getting this every once in a while too, scary when it happens. Glad I installed fuses on the tweeters.

At first I thought this had to do with sloppy coding since it happened with a lot of 3:rd party free plug-ins, but then I had an incident using Steinbergs Embracer and now I'm not really sure what's the cause anymore.

Skimming through our specs gives nothing, we have Macs and PCs, different sound cards, and different Cubase versions. (It has happened to me since Cubase 4)

/A
ASUS Z8NA-D6, 2 x Xeon 5620, Kingston 16GB, RME Fireface 800, Win 7 x64, Cubase 6.0.5, Cubase 7.0.7, Cubase 8.0.30

irregular
Junior Member
Posts: 145
Joined: Thu Jan 27, 2011 1:21 am
Contact:

Re: Bug: Prologue goes CrAzY!!! (Warning: Loud .wav)

Post by irregular » Sun Jul 31, 2011 11:18 pm

I get very similar problems so I never use Prologue. What a waste! :(
Cubase 10.0.20 x64
Windows 7 Ultimate SP1 x64
Intel Core i7 3930K / 16 GB RAM DDR3 / GB X79-UD5

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests