Cubase 8 - what is your impression ?

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
mbr
Member
Posts: 417
Joined: Tue Oct 23, 2012 4:26 pm
Contact:

Cubase 8 - what is your impression ?

Post by mbr » Wed Dec 03, 2014 3:04 pm

Hi

Anybody here running Cubase 8 without issues yet ?
Cubase 9.5 Recordings done @ 96 kHz / 64 Bit )

Win 7 64-bit SP1 ; i7 Intel @3.50 Hz ; 32 Gigs RAM
256 GB SSD OS ; 1 TB SSD for Recording ; 1 TB SSD for Sample Streaming

Soundcard - O1V96i
Yamaha Steinberg USB Driver V1.9.11 Firmware V1.02 Editor V1.0

UAD-2 (OCTO) ; CMC ( FD, CH, PD, TP, AI & QC )
Many hardware synths and sample libraries ; Millennia ; Midisport 8/8 ; BIG BEN Apogee

Forum member (old forums) since 2003

"The internet is a source of infinite information; the vast majority of which happens to be wrong"

Luis Dongo
Moderator
Posts: 906
Joined: Thu Oct 20, 2011 2:19 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by Luis Dongo » Wed Dec 03, 2014 3:13 pm

Hi mbr,

I'm running Cubase 8 without issue since around August :) but, hey! I'm also really looking forward to learning about other users' experiences so far.

All the best!
Luis Dongo
Marketing Manager - Pro Audio

Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud.

-steve-
External Moderator
Posts: 9246
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by -steve- » Wed Dec 03, 2014 3:15 pm

Running Cubase Pro 8 on Yosemite, no issues.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee, and I do not speak for them)
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR44C | hp spectre x360 2018 | 16 Gb

mbr
Member
Posts: 417
Joined: Tue Oct 23, 2012 4:26 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by mbr » Wed Dec 03, 2014 3:15 pm

Luis Dongo wrote:Hi mbr,

I'm running Cubase 8 without issue since around August :) but, hey! I'm also really looking forward to learning about other users' experiences so far.

All the best!
Can it run large projects more sufficient ?
Cubase 9.5 Recordings done @ 96 kHz / 64 Bit )

Win 7 64-bit SP1 ; i7 Intel @3.50 Hz ; 32 Gigs RAM
256 GB SSD OS ; 1 TB SSD for Recording ; 1 TB SSD for Sample Streaming

Soundcard - O1V96i
Yamaha Steinberg USB Driver V1.9.11 Firmware V1.02 Editor V1.0

UAD-2 (OCTO) ; CMC ( FD, CH, PD, TP, AI & QC )
Many hardware synths and sample libraries ; Millennia ; Midisport 8/8 ; BIG BEN Apogee

Forum member (old forums) since 2003

"The internet is a source of infinite information; the vast majority of which happens to be wrong"

Luis Dongo
Moderator
Posts: 906
Joined: Thu Oct 20, 2011 2:19 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by Luis Dongo » Wed Dec 03, 2014 4:30 pm

mbr wrote: Can it run large projects more sufficient ?
Hi,

please define large projects...

Regards
Luis Dongo
Marketing Manager - Pro Audio

Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud.

mbr
Member
Posts: 417
Joined: Tue Oct 23, 2012 4:26 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by mbr » Wed Dec 03, 2014 4:32 pm

More than 50 stereo tracks in 88.2 or 96 kHz @ 32 bit float
Cubase 9.5 Recordings done @ 96 kHz / 64 Bit )

Win 7 64-bit SP1 ; i7 Intel @3.50 Hz ; 32 Gigs RAM
256 GB SSD OS ; 1 TB SSD for Recording ; 1 TB SSD for Sample Streaming

Soundcard - O1V96i
Yamaha Steinberg USB Driver V1.9.11 Firmware V1.02 Editor V1.0

UAD-2 (OCTO) ; CMC ( FD, CH, PD, TP, AI & QC )
Many hardware synths and sample libraries ; Millennia ; Midisport 8/8 ; BIG BEN Apogee

Forum member (old forums) since 2003

"The internet is a source of infinite information; the vast majority of which happens to be wrong"

patcub
Member
Posts: 305
Joined: Fri Dec 17, 2010 1:32 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by patcub » Wed Dec 03, 2014 5:19 pm

Performance wise I would say it´s on par with cubase 7.5

User avatar
haraldsson
Member
Posts: 248
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:24 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by haraldsson » Wed Dec 03, 2014 5:21 pm

Running Cubase Pro 8 on Yosemite, 10.10.01 abd no issues. Running great... and fast!
Best regards,
Hjörtur Haraldsson Blöndal

Hardware:
Apple - iMac 27" 4.2 GHz Intel Core i7 - 16GB Ram - macOS 10.15.3 Catalina
Steinberg UR22C Audio Interface

Host:
Steinberg - Cubase Pro 10.5.0

User avatar
jonsolo
New Member
Posts: 48
Joined: Tue Nov 12, 2013 8:35 pm
Location: Charleston
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by jonsolo » Wed Dec 03, 2014 5:36 pm

Luis are you running it with a Nectar Panorama? Is there integration yet?
http://www.solosounds.net
http://www.soundcloud.com/the-jon-solo
http://www.twitter.com/thejonsolo

Windows 10 Pro | Intel i7 7700 | 64 GB RAM | Scarlett 6i6 | Dual 27" monitors
Nektar Panorama P6 | Korg Kronos 88 | Push 2 | Maschine Mk2 | Blue Baby Bottle | JBL LSR308/310
Nuendo 8 | Ableton Live 10 | Reason 10 | FL Studio 20

Rocksteady1982
New Member
Posts: 17
Joined: Mon Feb 04, 2013 1:07 am
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by Rocksteady1982 » Wed Dec 03, 2014 5:40 pm

Is there multitrack freewarp and triplet grid in audio editor?

User avatar
Musicmind
Member
Posts: 386
Joined: Wed Jan 02, 2013 4:42 pm
Location: Copenhagen
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by Musicmind » Wed Dec 03, 2014 5:59 pm

Nice with the new color modes, was getting tired of that Darth Vader look!
Musicmind (Mind the Music!)
Mac Pro 6.1 64Gb, Mac Pro 12 48Gb, Mac Pro 8 24Gb, MacBookPro, Apollo interface, Universal Audio (1 card), Waves 9, NI Komplete 10, VSL, EWQL Platinum, BFD3, Superior, Arturia, Sound Toys, Euphonix MC Control + Mix, Neumann mics, DynAudio, Yamaha + Adam monitors, a lot of outboard AND Steinway Concert Grand A ;-)

User avatar
peAk
Junior Member
Posts: 136
Joined: Fri Aug 30, 2013 4:33 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by peAk » Wed Dec 03, 2014 6:04 pm

jonsolo wrote:Luis are you running it with a Nectar Panorama? Is there integration yet?
I am wondering this as well. I wrote the Nektar guys this morning asking the same question as well as the timeframe of an update.
Cubase 10.5
Win10 Pro
i7 3.4Ghz 4770 Haswell
16GB
Samsung 840 Pro SSD, Western Digital Black
Nvidia GeForce GTX 960
Steinberg UR242
Nektar P4

User avatar
Telogic
Junior Member
Posts: 140
Joined: Wed Dec 15, 2010 8:19 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by Telogic » Wed Dec 03, 2014 6:26 pm

Got to say I'm impressed with the look and feel of this version .every thing working as it should . feels a bit more (pro)
found a few little issues with the gui . but nothing bad
well done steinberg ... oh no crashes yet and it does feel a little faster loading sounds
Cubase 8.0.10 mac pro 6 core 3.3ghz 16gb ram,MR816x ,cc121, Novation impulse, access virus, krk vxt speakers, UAD2 cards, Wavelab 8.05 many many plugin's and some old outboard and synths.
Telogic aka Logicaldream

paaltio
Junior Member
Posts: 184
Joined: Wed Dec 22, 2010 2:12 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by paaltio » Wed Dec 03, 2014 6:27 pm

The under the hood improvements sound really great, will have to test performance and stability more.

Very, very glad to see Steinberg putting effort into professional features.

However while I appreciate the Windows UI improvements in principle, the execution is still very rough. Menus cannot be opened by clicking on the mouse at the top of the window, it'll just start to drag the underlying window instead. You have to aim slightly lower, which is not where the mouse cursor lands naturally. You tend to shove it into the desktop border like on OS X when the menus are on the top. The menus should really work from there, not a pixel or two lower. Also there are weird vertical borders on maximized windows some of the time, which must be a rendering bug.

I'm sure that kind of stuff gets solved very quickly in updates though.

Something that I will just have to get used to (as I don't think this will change) is that the overall hack to make it work on Windows like on OS X seems really awkward. The menu bar looks hideous on Windows 7 at least, and feels very out of place. Feels like kind of the inverse of the Sibelius 7 ribbon situation on OS X. Really not a fan of trying to make cross platform UIs identical. They should be platform specific in the fundamental UI elements to maintain a native feel. You're filling the window with custom widgets anyway to make it the exact same app, so instead of a kludge to copy the OS X menu bar, a regular multi-window design would be nicer. If you don't want the application to close when closing the last window, have some launcher window as the basic component. Then you get the same effect but without having this clash between basic Windows UI guidelines.

But UI aside, big thumbs up.
i9-7940X, ASUS PRIME X299-A, 128GB RAM, RME HDSPe AIO, RTX 2080 Ti, Windows 10 (1909)

joecooll
New Member
Posts: 6
Joined: Sun Oct 20, 2013 10:51 am
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by joecooll » Wed Dec 03, 2014 6:47 pm

Can i run cubase 8 on OS X ML 10.8.4 ?

-steve-
External Moderator
Posts: 9246
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by -steve- » Wed Dec 03, 2014 6:49 pm

I ran it on 10.8.5, but I'm not sure that it's officially supported.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee, and I do not speak for them)
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR44C | hp spectre x360 2018 | 16 Gb

patcub
Member
Posts: 305
Joined: Fri Dec 17, 2010 1:32 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by patcub » Wed Dec 03, 2014 6:50 pm

I find Render in place to be very slow. Slower than the audio mixdown dialog option, or freezing the track.

lukasbrooklyn
Senior Member
Posts: 1049
Joined: Mon Nov 12, 2012 8:51 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by lukasbrooklyn » Wed Dec 03, 2014 6:56 pm

patcub wrote:I find Render in place to be very slow. Slower than the audio mixdown dialog option, or freezing the track.
it's all the computing power required to drag the rendered audio track right below the original part as opposed to letting it sink with the forces of gravity to the bottom of the arrange, like with the standard export audio. common sense. and german engineering.
system// i7 4930k, w7 x64, c7.5.4, (c8)
audio// RME HDSP, SSL duende, audeze lcd-2, klein&hummel o300, adam s2x, lavry DA, avantone mixcubes, EL Fatso ...

http://www.lukasturza.com // http://www.snapmastering.com // music production / mixing / mastering [hybris, upbeats, noisia, rem koolhaas, czech television, havas, ogilvy, ...]

cubendo supercharged workflow ideas/threads of possible interest:
http://www.steinberg.net/forums/viewtop ... 81&t=63450
http://www.steinberg.net/forums/viewtop ... 81&t=38182
my supercharged workflow videos:
https://www.youtube.com/watch?v=ellGhSdmXfk

User avatar
mozizo
Senior Member
Posts: 1690
Joined: Fri Jan 28, 2011 10:48 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by mozizo » Wed Dec 03, 2014 7:12 pm

lukasbrooklyn wrote:
patcub wrote:I find Render in place to be very slow. Slower than the audio mixdown dialog option, or freezing the track.
it's all the computing power required to drag the rendered audio track right below the original part as opposed to letting it sink with the forces of gravity to the bottom of the arrange, like with the standard export audio. common sense. and german engineering.
LOL :lol:
cubase Pro 9.5 64bit ,halion 6 GA4 HS2,HSO,Dark planet,neosoul keys.
Sony vaioF13 i7 CPU win10 redstone 64bit 8gb
Steinberg MR816csx ,MR816x ,UR44 ,CC121
Motif es6-Kawai Mp4-Korg PA4X-MOXF8
cubasis,cubase ic pro

-steve-
External Moderator
Posts: 9246
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by -steve- » Wed Dec 03, 2014 7:19 pm

Well gravity is very strong on Earth! :P
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee, and I do not speak for them)
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR44C | hp spectre x360 2018 | 16 Gb

dNET
Junior Member
Posts: 54
Joined: Thu Dec 16, 2010 3:56 am
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by dNET » Wed Dec 03, 2014 7:22 pm

Has anyone tried using render in place with an external instrument and/or Virus TI?

User avatar
Scott Lee
Junior Member
Posts: 78
Joined: Thu Nov 21, 2013 9:15 am
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by Scott Lee » Wed Dec 03, 2014 7:29 pm

Hi all,

Can we multi-bounce yet in Cubase 8? If not, multi-render in place or we clicking on each track at a time?

Best,
Scott Lee
SFX Media
Song Composer (ASCAP) / Audio Director / Senior Engineer
E-Mail: dezacrator@yahoo.com
Soundcloud: https://soundcloud.com/scottleesfxmedia
Youtube: https://www.youtube.com/user/Dezacrator?feature=mhee

Mac Pro / 16 Terabytes HD / OSX El Capitan / Cubase 8.5 / Cubase IC Pro

patcub
Member
Posts: 305
Joined: Fri Dec 17, 2010 1:32 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by patcub » Wed Dec 03, 2014 7:58 pm

Scott Lee wrote:Hi all,

Can we multi-bounce yet in Cubase 8? If not, multi-render in place or we clicking on each track at a time?

Best,
yes we can multi render in place. Select several tracks and it renders in place every one as separate tracks or you can mix them down to one track (chose the option in the render in place dialog).

that's the good thing about it, but man it takes forever, and the export audio mixdown dialog is way faster but still reimports the track at the bottom of the project window.

Please steinberg improve the speed of render in place.

Thanks.

Arksun76
New Member
Posts: 22
Joined: Sat May 17, 2014 4:26 pm
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by Arksun76 » Wed Dec 03, 2014 8:12 pm

Just to confirm, are people installing C8 alongside C7.5 on windows with both working perfectly fine independently from each other?

I know that Cubase is designed to be installed in new location each time to allow multiple versions, but I've never actually done it myself, only ever had 1 Cubase version installed at a time.
Win7Pro 64-bit, i7 4790K, 32GB 1866mhz CL9 RAM,Asus Z97 Pro Wifi, 4xSSD, MSI GTX750ti OC
RME UFX, Lavry DA11, PSI Audio A21M
Cubase 7.5.2 64-bit

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3153
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Cubase 8 - what is your impression ?

Post by peakae » Wed Dec 03, 2014 8:14 pm

No issues here, performance on my rig is better. really happy so far ;-D
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests