Very weird MIDI issue

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
User avatar
braincoral
New Member
Posts: 36
Joined: Sat Jan 03, 2015 12:20 pm
Location: on the faders
Contact:

Very weird MIDI issue

Post by braincoral » Thu Feb 26, 2015 10:12 pm

Ok, I've got a weird one.

From tonight, CP8 is not playing my MIDI back out when I play in via my controller keyboard. I can see MIDI going in but nothing is coming out.

I have tried different, and new tracks. Two separate projects and a new one. I have tried a different controller keyboard. MIDI is going in but it won't play either an external MIDI synth, an External Instrument plugin, nor a VSTi.

WTF is going on?

I have tested it in my other DAW and it works as I expect. It is not my controller keyboard or MIDI connections; it is Cubase.

Help!

Thanks

*EDIT*

I should clarify: I can see MIDI input via the meter on the transport panel. It will not create MIDI notes
Cubase Pro 9 | Mac Pro 5,1 OSX 10.10 | 2x 3.46Ghz Xeon Hex Core CPU | 18Gb DDR3 | UAD Apollo 16 | UAD Quad PCI-e | Toft ATB24 | Lots of outboard | Studer A80

Enough is too little; too much is enough

william98
Junior Member
Posts: 137
Joined: Fri Jan 16, 2015 4:09 pm
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by william98 » Fri Feb 27, 2015 3:04 am

Don't know if this is helpful, but: I've had the same situation with a VST instrument which had outputs that had not been "defined".
Contemporary classical composer. https://vimeo.com/user34807427 https://soundcloud.com/williamcopper

Windows 7 Pro SP1,Asus x99 MG, i7-5820, 64 Gb, RME HDSPe AIO, NVIDIA GTX 78 Ti

KT66
New Member
Posts: 6
Joined: Wed Jan 19, 2011 6:17 am
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by KT66 » Fri Feb 27, 2015 7:14 am

This happened to me on Cubase 7.5. I tried everything I could think of to debug the problem but I was never able to find a reason for it. It's as if Cubase just (permanently) stopped acknowledging MIDI in. My interface was showing inbound signal but no notes would be recorded and VSTi's wouldn't respond.
As it happened I had just installed Cubase 8 on the same machine. I started it up and MIDI worked as expected. Same controller, same MIDI interface, same VSTi's, same computer. I've come to the conclusion that the only way I'd get MIDI back on 7.5 would be to re-install, but 8 Pro is working fine so I stopped worrying about it. I'm not happy to hear that you're getting the same problem on Cubase 8 though.
Dave

______________________________________________________________________________________
Nuendo 10.1 - ASUS Z170-A | i7 6700K | 32GB DDR4 | Windows 10 Pro 64 Bit | Antelope Orion 32 AD/DA | RME HDSPe MADI
Cubase Pro 10.0.30 - ASUS Z97-A | i7 4790K | 32GB DDR3 | Windows 10 Pro 64 Bit | RME ADI-8 QS AD/DA | RME HDSPe 9652

User avatar
BriHar
Senior Member
Posts: 2144
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:10 pm
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by BriHar » Fri Feb 27, 2015 12:38 pm

Do you see midi activity on the track itself?
Is the monitor icon activated?
Is the midi channel correct?
Does everything look alright in the MIDI Filter settings in your preferences?
"...yes I think it can be easily done, just take everything down to Highway 61."

Sun Point Studio Turbenthal, Switzerland


Cubase Pro 8.5.15 - 64bit | Cubase AI8 | WaveLab 9.0.10 - 64bit | PT10 | UR28M | UR44 | CMC-PD/4xFD/QC/AI/CH/TP | BCF2000 | Contour Shuttlexpress | Graphire Tablet | Cubendo Custom Keyboard | Lenovo E31 Workstation:Xeon E3-1225V2/3.2GHz; 14GB DDR3 SDRAM; 2x Intel-Flash520 SSD 180GB (C:/D:);1TB 7200rpm Sata3 (F:); DVD RW (E:); Ext. 3TB USB3 Freecom + WD 1TB; Nvidea GeForce GT 630 4GB DDR3 Video Ram AGP PCIE | Win 10 Pro 64 Bit

User avatar
vic_france
Grand Senior Member
Posts: 3330
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:16 pm
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by vic_france » Fri Feb 27, 2015 3:55 pm

Does it play MIDI data that is already recorded?
If so, have you (accidentally?) disabled MIDI Thru, in the Preferences>MIDI dialog?
Mac Pro Quad-Core (2009) 2.66 GHz | 16GB RAM | MOTU PCI-424/2408mk3|MOTU Midi Timepiece AV | Mac OS X 10.9.5 | Cubase 9.5.0| Logic Pro X 10.2.2| ProTools 11.3.1| Ableton Live 9.7.5| Reaper 562 | Studio One Pro 3.5.1

User avatar
lucky909091
Member
Posts: 337
Joined: Thu Jan 13, 2011 1:59 pm
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by lucky909091 » Fri Feb 27, 2015 5:39 pm

I can confirm the MIDI problem since Cubase 8.0.5

When in Listen editor, Cubase does not really play every note back out that I played on the keyboard.
Some random notes are created, but most of the notes not.
I can see MIDI going in but nothing is coming out.
When I close the editor everything works as expected.

I have tested it with several latency adjustments but it does not work.

When I open Cubase 7.5 in the same environment with the same project or
VSTinstruments, everything is O.K.

User avatar
braincoral
New Member
Posts: 36
Joined: Sat Jan 03, 2015 12:20 pm
Location: on the faders
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by braincoral » Fri Feb 27, 2015 5:41 pm

BriHar wrote:Do you see midi activity on the track itself? Only on the input monitor on the transport
Is the monitor icon activated? If by icon you mean the bar on the right of the transport, yes
Is the midi channel correct? Yes - this is from opening a track I was using successfully the night before and no settings have been changed
Does everything look alright in the MIDI Filter settings in your preferences?
Yes - see above. I've not touched any settings but the filter is fine


Thanks

jake
Cubase Pro 9 | Mac Pro 5,1 OSX 10.10 | 2x 3.46Ghz Xeon Hex Core CPU | 18Gb DDR3 | UAD Apollo 16 | UAD Quad PCI-e | Toft ATB24 | Lots of outboard | Studer A80

Enough is too little; too much is enough

User avatar
braincoral
New Member
Posts: 36
Joined: Sat Jan 03, 2015 12:20 pm
Location: on the faders
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by braincoral » Fri Feb 27, 2015 5:42 pm

vic_france wrote:Does it play MIDI data that is already recorded? Yes
If so, have you (accidentally?) disabled MIDI Thru, in the Preferences>MIDI dialog?
No

Thanks

jake
Cubase Pro 9 | Mac Pro 5,1 OSX 10.10 | 2x 3.46Ghz Xeon Hex Core CPU | 18Gb DDR3 | UAD Apollo 16 | UAD Quad PCI-e | Toft ATB24 | Lots of outboard | Studer A80

Enough is too little; too much is enough

User avatar
braincoral
New Member
Posts: 36
Joined: Sat Jan 03, 2015 12:20 pm
Location: on the faders
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by braincoral » Fri Feb 27, 2015 5:44 pm

lucky909091 wrote:I can confirm the MIDI problem since Cubase 8.0.5

When in Listen editor, Cubase does not really play every note back out that I played on the keyboard.
Some random notes are created, but most of the notes not.
I can see MIDI going in but nothing is coming out.
When I close the editor everything works as expected.

I have tested it with several latency adjustments but it does not work.

When I open Cubase 7.5 in the same environment with the same project or
VSTinstruments, everything is O.K.
I have only just started seeing this last night. It was fine (in 8 and 8.0.5) until last night. It doesn't play _any_ notes back out.

This is a critical issue. I can't believe this has been in evidence since 7.5 and not yet fixed! it is kind of fundamental, no?!

I'm opening a ticket with Steinberg..I can't use it at all at the moment. Grrrr

Thanks

jake
Cubase Pro 9 | Mac Pro 5,1 OSX 10.10 | 2x 3.46Ghz Xeon Hex Core CPU | 18Gb DDR3 | UAD Apollo 16 | UAD Quad PCI-e | Toft ATB24 | Lots of outboard | Studer A80

Enough is too little; too much is enough

User avatar
braincoral
New Member
Posts: 36
Joined: Sat Jan 03, 2015 12:20 pm
Location: on the faders
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by braincoral » Fri Feb 27, 2015 5:45 pm

KT66 wrote:I'm not happy to hear that you're getting the same problem on Cubase 8 though.
Nor am I!

Thanks

jake
Cubase Pro 9 | Mac Pro 5,1 OSX 10.10 | 2x 3.46Ghz Xeon Hex Core CPU | 18Gb DDR3 | UAD Apollo 16 | UAD Quad PCI-e | Toft ATB24 | Lots of outboard | Studer A80

Enough is too little; too much is enough

User avatar
braincoral
New Member
Posts: 36
Joined: Sat Jan 03, 2015 12:20 pm
Location: on the faders
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by braincoral » Fri Feb 27, 2015 5:46 pm

william98 wrote:Don't know if this is helpful, but: I've had the same situation with a VST instrument which had outputs that had not been "defined".
Thanks for the heads-up but it seems it is everything MIDI-related. It won't control anything through MIDI

jake
Cubase Pro 9 | Mac Pro 5,1 OSX 10.10 | 2x 3.46Ghz Xeon Hex Core CPU | 18Gb DDR3 | UAD Apollo 16 | UAD Quad PCI-e | Toft ATB24 | Lots of outboard | Studer A80

Enough is too little; too much is enough

-steve-
External Moderator
Posts: 8780
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by -steve- » Fri Feb 27, 2015 5:48 pm

Can you post screen shots of MIDI your input selection in the Standard Inspector Tab (the top one), and also your MIDI port setup from Device Setup?

Is the track Record Enabled, or is Monitor enabled on the track.
Independent manufacturer rep
Cubase Pro, Nuendo, and Dorico Pro; latest versions
Windows Pro 10 | i7-3770k | GA-77x-UD5h | 32 Gb | UR-RT2 | MOTU Ultralite mk3 hybrid
HP Spectre x360 2018 | 16 Gb

User avatar
braincoral
New Member
Posts: 36
Joined: Sat Jan 03, 2015 12:20 pm
Location: on the faders
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by braincoral » Fri Feb 27, 2015 5:56 pm

Steve,

You cracked it! Track arm was not selected. That was enabled the night before last!

It used to automatically enable the track record, and now, when I look for that setting, it has changed to DON'T automatically enable track record. I didn't change it!

OMG thank you. Stupid me for not actually seeing the record arm light. Duh. Panic-stricken tunnel-vison.

Good man.

Thanks,

jake
Cubase Pro 9 | Mac Pro 5,1 OSX 10.10 | 2x 3.46Ghz Xeon Hex Core CPU | 18Gb DDR3 | UAD Apollo 16 | UAD Quad PCI-e | Toft ATB24 | Lots of outboard | Studer A80

Enough is too little; too much is enough

-steve-
External Moderator
Posts: 8780
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by -steve- » Fri Feb 27, 2015 5:58 pm

;)
Independent manufacturer rep
Cubase Pro, Nuendo, and Dorico Pro; latest versions
Windows Pro 10 | i7-3770k | GA-77x-UD5h | 32 Gb | UR-RT2 | MOTU Ultralite mk3 hybrid
HP Spectre x360 2018 | 16 Gb

User avatar
braincoral
New Member
Posts: 36
Joined: Sat Jan 03, 2015 12:20 pm
Location: on the faders
Contact:

Re: Very weird MIDI issue

Post by braincoral » Fri Feb 27, 2015 8:20 pm

:oops:
Cubase Pro 9 | Mac Pro 5,1 OSX 10.10 | 2x 3.46Ghz Xeon Hex Core CPU | 18Gb DDR3 | UAD Apollo 16 | UAD Quad PCI-e | Toft ATB24 | Lots of outboard | Studer A80

Enough is too little; too much is enough

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: equalizer and 1 guest