Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

General discussions on songwriting, mixing, music business and other music related topics.
Post Reply
erik.smeets
Junior Member
Posts: 116
Joined: Wed Aug 10, 2011 9:39 am
Contact:

Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by erik.smeets » Thu Apr 16, 2015 7:12 pm

Hi,

I have just downloaded the 8.0.10 update for OSX but I can NOT install it because it needs 13.74GB free space to install!?!? How is this possible?
Last edited by erik.smeets on Thu Apr 16, 2015 7:51 pm, edited 1 time in total.

Elien
Member
Posts: 645
Joined: Fri Jan 21, 2011 7:31 pm
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by Elien » Thu Apr 16, 2015 7:16 pm

Well, I think there are soundbank-updates included.

Plus: You seriously do not have 12 GB on your hard disk free?

Cheers, Ernst
Cubase 10.0.5 on Win 10 Pro 64 Bit, Asus X99-S mobo; Intel i7, Matrox C420 Multi Monitor Card, USB3-External Graphic card, 5 Monitors. RME RayDat. Presonus Firestudio, DigimaxFS, Art Tube Preamp, Line6 x3 pro, lexicon mx400, Headphone preamp, Digipatch Digital Patchbay, TCHelicon VoicePro. Yamaha HS80M plus Subwoofer, Behringer MS40. Euphonix MC Control V2; Euphonix MC Mix, Avid MCTransport AKai MPD18, Komplete Kontrol 61, Novation Zero SL MKII, Automap. Yamaha Motif XF8; Komplete 12 Ultimate Collectors Edition, GPO, Garritan Jazz&Bigband, ARC 2.5 System, Jamstix, Various Applied Accoustic Instruments, Melodyne

User avatar
thermionic
Member
Posts: 356
Joined: Tue Aug 16, 2011 5:56 pm
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by thermionic » Thu Apr 16, 2015 7:20 pm

12GB of HD space, not RAM Elien. I'd laugh except I once made the same mistake :lol:

erik.smeets
Junior Member
Posts: 116
Joined: Wed Aug 10, 2011 9:39 am
Contact:

Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by erik.smeets » Thu Apr 16, 2015 7:35 pm

Elien wrote:Well, I think there are soundbank-updates included.

Plus: You seriously do not have 12 GB on your hard disk free?

Cheers, Ernst
13.73GB of updates in a 600MB file??? really?

erik.smeets
Junior Member
Posts: 116
Joined: Wed Aug 10, 2011 9:39 am
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by erik.smeets » Thu Apr 16, 2015 8:02 pm

I've just installed the update. It needed 13,73GB of free space but it actually installed about 1,2GB.... Why Steinberg why???!!

User avatar
cmaffia
Member
Posts: 577
Joined: Mon Jan 02, 2012 4:38 pm
Location: Queens, New York
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by cmaffia » Fri Apr 17, 2015 11:41 am

If you don't have 13 GB of free space on your application drive then you have an OS issue there buddy. This will affect application performance and stability.
2 Cascaded Tascam DM3200's - IF-FW/DMMKII - IF-AN/DM - Tascam DA-3000 Mastering Recorder - Apogee Rosetta 200 - Cubase 9.0.30 - Sweetwater Creation Station 400 - i7-3770, 3.4GHz Quad Core - 8GB RAM - Windows 7 & 10 Home - UAD-2 Solo - UAD-2 Duo - Steinberg CC121 - 2 x Frontier Tranzport - Wavelab 9 32/64-Bit

Bandcamp: The Sweats
Check out The Bastudio

Tanant
Junior Member
Posts: 129
Joined: Mon Jan 14, 2013 7:43 am
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by Tanant » Fri Apr 17, 2015 2:37 pm

Also bad for SSD longevity if you're using an SSD drive larger than 64gb.
Cubase 8.5 Pro x64 | Windows 10 | Core i7 5820k | 32GB RAM | Steinberg UR22

erik.smeets
Junior Member
Posts: 116
Joined: Wed Aug 10, 2011 9:39 am
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by erik.smeets » Fri Apr 17, 2015 10:55 pm

cmaffia wrote:If you don't have 13 GB of free space on your application drive then you have an OS issue there buddy. This will affect application performance and stability.


That's not the point here ;)
It's about a 700MB installer that needs 14GB free space to install 1.2GB

User avatar
Steve Helstrip
Member
Posts: 797
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:23 pm
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by Steve Helstrip » Sat Apr 18, 2015 12:07 am

Well there needs to be something to moan about!
Hackintosh, 8700K / 4.8GHz, 16Gb, OSX10.14.4
MacBook Pro Retina (2015), i5, 8Gb, OSX10.14.4
Cubase Pro 10
Vienna Ensemble Pro 6
UAD-2 Octo, Focusrite Clarett Thunderbolt
Cubase user since 1989!

http://www.thethrillseekers.co.uk
http://www.twitter.com/stevehelstrip
http://www.facebook.com/thrillseekersofficial

erik.smeets
Junior Member
Posts: 116
Joined: Wed Aug 10, 2011 9:39 am
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by erik.smeets » Sat Apr 18, 2015 9:53 am

Steve Helstrip wrote:Well there needs to be something to moan about!
not for me but I have to admit this is really bad programming

Richard Herbert
Junior Member
Posts: 174
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:03 pm
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by Richard Herbert » Sat Apr 18, 2015 12:52 pm

Why is it really bad programming? Do you know the reason it needs 12GB to install? If you do maybe you could enlighten us all to it and explain why it is really bad programming.

erik.smeets
Junior Member
Posts: 116
Joined: Wed Aug 10, 2011 9:39 am
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by erik.smeets » Sat Apr 18, 2015 1:28 pm

Richard Herbert wrote:Why is it really bad programming? Do you know the reason it needs 12GB to install? If you do maybe you could enlighten us all to it and explain why it is really bad programming.
Don't you agree then?
You think it's normal for a 600MB installer to need 14GB to install and then only uses 1,2GB? Never mind... Call me stupid ;)

User avatar
HowlingUlf
Senior Member
Posts: 2160
Joined: Wed Dec 15, 2010 4:58 pm
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by HowlingUlf » Sat Apr 18, 2015 9:10 pm

erik.smeets wrote:
Richard Herbert wrote:Why is it really bad programming? Do you know the reason it needs 12GB to install? If you do maybe you could enlighten us all to it and explain why it is really bad programming.
Don't you agree then?
You think it's normal for a 600MB installer to need 14GB to install and then only uses 1,2GB? Never mind... Call me stupid ;)
You stupid! :mrgreen:
You think the sounds comes out of thin air? Search for "*.vstsound" files on your hard drives. That's the format of the sound libraries used in Cubase.
Gothenburg, Sweden
Steinberg Cubase Pro 10.0.20 | Steinberg WaveLab 9.5 | Steinberg Absolute 2 |
Win10 63.5 Pro | ASUS ATX Z170-P | Intel Core i7-6700K Skylake | 32GB RAM |
Nektar Panorama P6 | | Steinberg Midex8 | Steinberg UR824 |

erik.smeets
Junior Member
Posts: 116
Joined: Wed Aug 10, 2011 9:39 am
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by erik.smeets » Sat Apr 18, 2015 9:25 pm

HowlingUlf wrote:
erik.smeets wrote:
Richard Herbert wrote:Why is it really bad programming? Do you know the reason it needs 12GB to install? If you do maybe you could enlighten us all to it and explain why it is really bad programming.
Don't you agree then?
You think it's normal for a 600MB installer to need 14GB to install and then only uses 1,2GB? Never mind... Call me stupid ;)
You stupid! :mrgreen:
You think the sounds comes out of thin air? Search for "*.vstsound" files on your hard drives. That's the format of the sound libraries used in Cubase.
You're totally missing the point here ;)
Never mind. Good night

User avatar
HowlingUlf
Senior Member
Posts: 2160
Joined: Wed Dec 15, 2010 4:58 pm
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by HowlingUlf » Sat Apr 18, 2015 9:50 pm

Me stupid! :mrgreen:
You're trying to install the update and Cubase installer tells you it needs 13.74GB?
That didn't work at first but somehow it worked.
Bad programming.

So Steinberg has done it again! As much as I love Cubase when it's up and running, the installers from Steinberg are horrible and has been for years. You have to look closely at EVERYTHING or you might miss something you have to go back and correct later. That's far from ideal ...
If you've been around Steinberg programs for a while you know all this so you proceed with baby steps. When you have done this a number of times you're used to the process and you don't see how fragile it really is.

Would be great to see some paradigm shift when it comes to Cubase 9.0

***

Anyway, it's been a great day and I had the chance to call not one but two people stupid! I hope it stays at that. :lol:
Gothenburg, Sweden
Steinberg Cubase Pro 10.0.20 | Steinberg WaveLab 9.5 | Steinberg Absolute 2 |
Win10 63.5 Pro | ASUS ATX Z170-P | Intel Core i7-6700K Skylake | 32GB RAM |
Nektar Panorama P6 | | Steinberg Midex8 | Steinberg UR824 |

User avatar
Oedipus Driftpunch
Junior Member
Posts: 144
Joined: Thu Sep 19, 2013 1:21 am
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by Oedipus Driftpunch » Sun Apr 19, 2015 3:59 am

cmaffia wrote:If you don't have 13 GB of free space on your application drive then you have an OS issue there buddy. This will affect application performance and stability.

Really? Perhaps you can tell us why then :)

User avatar
cmaffia
Member
Posts: 577
Joined: Mon Jan 02, 2012 4:38 pm
Location: Queens, New York
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by cmaffia » Wed Jun 10, 2015 12:21 pm

Oedipus Driftpunch wrote:
cmaffia wrote:If you don't have 13 GB of free space on your application drive then you have an OS issue there buddy. This will affect application performance and stability.

Really? Perhaps you can tell us why then :)
Yes really. If the OP couldn't install the update because the installer needs a minimum of 13GB to operate but he has only 3 or 4GB free then that's a problem. The 13GB threshold could also be there because Steinberg is forcing the user to free up some space because perhaps they know that Cubase won't perform optimally with less.

Your available disk drive space can have a lot to do with performance. If you have limited space available your swap space is effected. If you have limited free space or a highly fragmented disk drive it takes longer for your processor to manage the processes that are running.
2 Cascaded Tascam DM3200's - IF-FW/DMMKII - IF-AN/DM - Tascam DA-3000 Mastering Recorder - Apogee Rosetta 200 - Cubase 9.0.30 - Sweetwater Creation Station 400 - i7-3770, 3.4GHz Quad Core - 8GB RAM - Windows 7 & 10 Home - UAD-2 Solo - UAD-2 Duo - Steinberg CC121 - 2 x Frontier Tranzport - Wavelab 9 32/64-Bit

Bandcamp: The Sweats
Check out The Bastudio

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4417
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Cubase 8.0.10 update needs 12GB to install?!?

Post by alexis » Wed Jun 10, 2015 12:57 pm

HowlingUlf wrote:Me stupid! :mrgreen:
You're trying to install the update and Cubase installer tells you it needs 13.74GB?
That didn't work at first but somehow it worked.
Bad programming.

So Steinberg has done it again! As much as I love Cubase when it's up and running, the installers from Steinberg are horrible and has been for years. You have to look closely at EVERYTHING or you might miss something you have to go back and correct later. That's far from ideal ...
If you've been around Steinberg programs for a while you know all this so you proceed with baby steps. When you have done this a number of times you're used to the process and you don't see how fragile it really is.

Would be great to see some paradigm shift when it comes to Cubase 9.0

***

Anyway, it's been a great day and I had the chance to call not one but two people stupid! I hope it stays at that. :lol:
As embarrassing as it is, that very point is one of the main reasons I don't upgrade/purchase as often as I might otherwise. That plus not being confident there is any reliable way to "roll back" except to revert to the pre-update imaged drive. Theoretically that's not a problem, but in practice it means that much/all of the work done since the image was created is lost, or at least a pain in the tarkus to retrieve/save.

So I keep on going always a few versions behind, until there is a "must have" in some future update.
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

Post Reply

Return to “Steinberg Lounge”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests