no audio

Post general topics related to Nuendo 7 here.
Post Reply
Aldersyde
Member
Posts: 271
Joined: Sat Sep 14, 2013 2:27 pm
Contact:

no audio

Post by Aldersyde » Wed Jul 01, 2015 6:35 pm

I am using Nuendo 7 and the MOTU PCI system.

Sometimes i open up Nuendo 7 and there is no audio. I can see my output channels showing activity sand i can see that i have chosen the correct outputs.

Other times i will open the same file and everything is working. I also have VE Pro and wonder if the order of which to ope first matters.It din't in 6.5.

I would like some suggestions as what the problem could be.

The files i am opening are Nuendo 6.5 files.
Last edited by Aldersyde on Wed Jul 01, 2015 7:12 pm, edited 1 time in total.

twelvetwelve
Member
Posts: 903
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: no audio

Post by twelvetwelve » Wed Jul 01, 2015 6:41 pm

You'll need to provide more information. If the audio works sometimes and not others for the same session then I would check your metering (switch between input and post-fader) and see if signal is reaching the destination. Sometimes it can be a plug-in (maybe on the master bus) which is silencing the output.

CHAOS
Junior Member
Posts: 69
Joined: Sat May 21, 2011 3:34 am
Contact:

Re: no audio

Post by CHAOS » Wed Jul 01, 2015 7:56 pm

Check your VST Connection and see if your Output is going through anything. I have found that importing some projects, I have to re-connect my output to my audio card.
Tune out the humming, turn on the stereo...

Nuendo 7.035 Windows 10 Professional 64-bit CPUSkylake Core i7 (i7-6700, 4 cores/8 threads), 3.4GHz (4.0GHz Max Turbo)MotherboardIntel Z170 ChipsetGraphics/VideoEVGA NVidia GTX1060 6gb Maximum Resolution max 7680x4320@60Hz DP 1.43, HDMI 2.0b, Dual Link-DVI RAM Memory - Included48GB DDR4/2133 MHzMemory - Max64GB (4x16GB)Storage - IncludedSystem - 500GB M.2 Solid State Drive (SATA 6.0 Gb/s), 1 Hot Swap SATA Drive BayStorage - ExpandedAudio - 2 x 2TB Seagate Barracuda (SATA 6.0 Gb/s)

User avatar
lemix
Member
Posts: 336
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: no audio

Post by lemix » Wed Jul 01, 2015 9:16 pm

I am experiencing the same occasional "no audio" issue.
Resetting the VST output connections works sometimes, or else opening a different session ( also in N7) for a moment helps also.

I suspect this being an ASIO streaming issue. My connection are via FW using the A&H GSR-24M, which has worked flawless for 2 years daily with both Nuendo and PT.
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

Luis Dongo
Moderator
Posts: 910
Joined: Thu Oct 20, 2011 2:19 pm
Contact:

Re: no audio

Post by Luis Dongo » Thu Jul 02, 2015 9:12 am

Hi there,

for those of you having the "no audio" issue, please try to start Nuendo in "Safe Mode": https://www.steinberg.net/nc/en/support ... ences.html

Please let me know if that helps.

Regards
Luis Dongo
Marketing Manager - Pro Audio

Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud.

Aldersyde
Member
Posts: 271
Joined: Sat Sep 14, 2013 2:27 pm
Contact:

Re: no audio

Post by Aldersyde » Thu Jul 02, 2015 2:08 pm

My problem turned out to be the relationship with VE Pro when I opened it first.

I had to choose to not let other programs "steal" the audio when when Nuendo was in the background.

User avatar
lemix
Member
Posts: 336
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: no audio

Post by lemix » Sun Jul 05, 2015 5:42 pm

This issue in very frustrating :cry:
I'm working on a documentary and have to switch between a couple of different projects.
This worked flawless for me in previous versions.
When a new session is opened, the ASIO streaming between the Nuendo engine and the interface drops.
The only quick workaround I have found is to delete VST connections, then reset to same.
Every single time...

W7Pro 64bit / N7.02 / Allen&Heath GSR-24M
Is this getting looked into ?
Thanx !
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

User avatar
lemix
Member
Posts: 336
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: no audio

Post by lemix » Sun Jul 05, 2015 6:03 pm

OMG !
I had it all reset, worked fine...
Then I went to add 1 mono output bus, and that doesn't work at all, even after the reset.
Back to N 6.5.40 for now
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

Aldersyde
Member
Posts: 271
Joined: Sat Sep 14, 2013 2:27 pm
Contact:

Re: no audio

Post by Aldersyde » Sun Jul 05, 2015 10:11 pm

I've found that once i make the changes to VE Pro and Nuendo as it pertains to VE Pro, it all works OK if i reboot both the computer and my audio hardware after making those changes and then leave those settings alone.

Not the most elegant solution but for me a worthwhile compromise as I do want to try to stay with Nuendo 7.

User avatar
lemix
Member
Posts: 336
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: no audio

Post by lemix » Sun Jul 05, 2015 11:42 pm

Aldersyde wrote:I've found that once i make the changes to VE Pro and Nuendo as it pertains to VE Pro, it all works OK if i reboot both the computer and my audio hardware after making those changes and then leave those settings alone.
.

Hi Aldersyde,

IMHO, it has more to do with the new N7 engine. Yes reboot will always fix it, but there is definitely a bug somewhere, that need to be addressed immediately.
BTW, I don't have VE, only working with audio.
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

jdieks
New Member
Posts: 35
Joined: Sun Dec 19, 2010 11:06 pm
Contact:

Re: no audio

Post by jdieks » Mon Jul 06, 2015 2:19 pm

I've also had MANY MANY problems with audio disappearing the last few days. It seemed to be related to Asio load. When the asio load goes to 100% there's a big chance the audio is gone.

The thing is though, I just did a save mode load of Nuendo and it seems to work without crashing now. Biggest change is that my control room is turned off now, but I don't know if that's what is causing the crashes. I'll let you guys know if I run into the problem again.

Edit: that's on windows 8.1 with an RME madiFX on a 3930k with an ASRock Extreme 6 board.
Last edited by jdieks on Mon Jul 06, 2015 3:04 pm, edited 1 time in total.
Asrock x79 Extreme6, RME MadiFX, 3930k, 32GB Ram

jdieks
New Member
Posts: 35
Joined: Sun Dec 19, 2010 11:06 pm
Contact:

Re: no audio

Post by jdieks » Mon Jul 06, 2015 2:51 pm

Hmm audio is gone again..
Asrock x79 Extreme6, RME MadiFX, 3930k, 32GB Ram

jdieks
New Member
Posts: 35
Joined: Sun Dec 19, 2010 11:06 pm
Contact:

Re: no audio

Post by jdieks » Mon Jul 06, 2015 3:34 pm

I think setting the audio priority to normal instead of boost makes the system fairly stable..
Asrock x79 Extreme6, RME MadiFX, 3930k, 32GB Ram

User avatar
lemix
Member
Posts: 336
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: no audio

Post by lemix » Mon Jul 06, 2015 4:05 pm

Hmmm,

I'll try, but me thinks that "audio priority" has more to do with allocating PC resources than handling VST connections.
I have a 6 core i7 3930K processor, and even on an average post session I have plenty of spare horsepower left.

Will give it a shot though, thanx for the suggestion
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

jdieks
New Member
Posts: 35
Joined: Sun Dec 19, 2010 11:06 pm
Contact:

Re: no audio

Post by jdieks » Mon Jul 06, 2015 4:07 pm

I think our problems are slightly different, but maybe related. I keep losing audio while I work on large projects.

I do something and it's gone all of a sudden.. Sometimes the UI also freezes but most of the time it doesn't.
Asrock x79 Extreme6, RME MadiFX, 3930k, 32GB Ram

Aldersyde
Member
Posts: 271
Joined: Sat Sep 14, 2013 2:27 pm
Contact:

Re: no audio

Post by Aldersyde » Tue Jul 07, 2015 12:47 am

What finally worked for me was to un check "release driver when audio is in background".

This was not a problem in Nuendo 6 but I've stopped losing audio since doing this.

User avatar
lemix
Member
Posts: 336
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: no audio

Post by lemix » Wed Jul 08, 2015 11:00 pm

Luis Dongo wrote:Hi there,

for those of you having the "no audio" issue, please try to start Nuendo in "Safe Mode": https://www.steinberg.net/nc/en/support ... ences.html

Please let me know if that helps.

Regards
Many thanx Luis :)

Unfortunately disabling preferences temporarily on loading N7 does not resolve this issue.
I did also follow others suggestions in this thread without a positive result.
A full reboot or disabling/re enabling VST connections [F4] will always work.

this needs to be addressed,
sincerely
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

Luis Dongo
Moderator
Posts: 910
Joined: Thu Oct 20, 2011 2:19 pm
Contact:

Re: no audio

Post by Luis Dongo » Thu Jul 09, 2015 10:05 am

Hi Andrew,

this is the information I got from one our devs: "the issue happened, because "Release ASIO Driver on Background" was active while loading a project with different windows getting the focus, which resulted in an unstable state when stopping the audio engine."

This problem will be fixed for the next update, but the "workaround" now is to either remove the "Deafults.xml" (e.g. with the safe start) or disabling "Release ASIO Driver on Background". If none of those work for you, then it is possible you have a different issue.

Regards
Luis Dongo
Marketing Manager - Pro Audio

Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud.

User avatar
lemix
Member
Posts: 336
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: no audio

Post by lemix » Thu Jul 09, 2015 2:51 pm

OK, thanx Luis..

Sounds about right, will give it a shot again and report back after my session is over.
have a great day
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

User avatar
lemix
Member
Posts: 336
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: no audio

Post by lemix » Thu Jul 09, 2015 7:43 pm

Happy report that all ASIO streaming and VST connection are now fully functional and stable .
Tried opening a few sessions new and old..all fine.

One thing though ; after I've unchecked "release ASIO driver in background" upon reboot I had a message popping up;
"Catalyst Control Center Stopped working"
I ignored it and all subsequent reboots and general working on the computer seemed all normal.
I am guessing it has possibly something to do with Aero.
Then again..I'm just an audio person, far from being a PC tech.

best to all...
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

kendalosborne
Junior Member
Posts: 58
Joined: Sat Jun 27, 2015 9:42 pm
Contact:

Re: no audio

Post by kendalosborne » Sun Jul 12, 2015 9:26 am

lemix -

You might try installing the latest updates/drivers/software from CCC, which is of course video card related. I'm sure many of us have this installed on our computers, and in my experience it is a necessary piece of crap, haha. It can control a lot of different things involving desktops, displays, appearance, etc., so it might be fighting with N7 somehow.

For the record, I'm on Win7 64, I've got CCC, obviously N7, and I have had no issues with audio dropouts, HOWEVER, I always uncheck "release Asio Driver in background" and have in every version of Nuendo I've ever had. Seems like enabling it is a really good way to make a driver angry. haha.
Kendal Osborne
Engineer / Mixer
Recording Lounge Podcast Host
Guinness Drinker

Windows 10 64 Bit / Intel i9 4GHz PC / 32GB
Nuendo 4, 5, 6, 7, 8, 10 / Pro Tools / Cubase

jdieks
New Member
Posts: 35
Joined: Sun Dec 19, 2010 11:06 pm
Contact:

Re: no audio

Post by jdieks » Sun Jul 12, 2015 6:43 pm

Luis Dongo wrote:Hi Andrew,

this is the information I got from one our devs: "the issue happened, because "Release ASIO Driver on Background" was active while loading a project with different windows getting the focus, which resulted in an unstable state when stopping the audio engine."

This problem will be fixed for the next update, but the "workaround" now is to either remove the "Deafults.xml" (e.g. with the safe start) or disabling "Release ASIO Driver on Background". If none of those work for you, then it is possible you have a different issue.

Regards
Hi,

Could this bug also be related to my problems: I don't have the release ASIO in background setting enabled, but I do get drop-outs from the audio engine.
Today for example I loaded the lexicon vintage plate while playing. The audio drops out while loading the plugin, that has always been that way I think. But when the plugin was loaded the audio engine had crashed (no sound and no meter movement).

Like further up in my other post, at 100% asio load I get these problems all the time.
Asrock x79 Extreme6, RME MadiFX, 3930k, 32GB Ram

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests